『薪火post』BNO 續期資訊(86) APPROVE到四月頭 HMPO簽收後拾肆個工作天內更新

1001 回覆
8 Like 2 Dislike

簡易續期指南

身份證大法及SAR (Subject access request) 需在HMPO註銷舊護照 ( CANCEL PASSPORT ) 後方可繼續續領新護照

在預備好所需文件前切勿提交申請。

你的申請不會僅因遞交申請前欠缺副署的聲明書而被拒絕。

Application History 係 HMPO 公務員人手 Update 所以不要過份緊張

如不能提供副署、證明文件或填寫表格時有錯誤,請寫信解釋。

請用黑筆簽署所有表格及新護照

有咩文件比咩文件,比唔到就寫信解釋。

本地申請網站:
https://www.immd.gov.hk/hkt/service/travel_document/apply_for_hksar_passport.html

↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓其他問睇完Google Docs後唔明先問問題↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

https://docs.google.com/document/d/1sccskS5ZN9vRZveWFRS0vneBNO5Fk8csOKj3H2s3sdU/edit?pli=1
睇POST名
好的,唔該
好彩佢本bno無唔見
追左Po 知道點解啦
想同幾個朋友夾埋一齊寄renew bno嘅申請,可以慳返啲運費😂發現有個問題係我同另一個朋友係要寄去HM Passport Office INT-E,有一個朋友係寄去HM Passport Office INT-E-LS,另一個朋友係寄去HM Passport Office INT-E-FTA... 請問我地可唔可以照夾埋一份咁寄?
可以,是啊揀個
係咪咁寫就得??
HM Passport Office
INT-E, INT-E-FTA, INT-E-LS
101 Old Hall Street
Liverpool
L3 9BP
UK
真係鬼揞眼,無睇到either,唔該晒師兄
其實我父母嘅出世紙作用係咩?想睇下有無其他文件可以代替
睇你國籍點嚟,例如繼承返嚟,其實有bno根本父母文件次要,交唔到咪寫信解釋囉。
是但喇
又唔係BC
BNO身份係由BDTC得黎
證明到你有過BDTC已經OK
如果你有睇份DOC 就會知地址應該點寫
Lm
點解DHL日撚日都成村人排隊 反而隔離間UPS冇人咁滯
呢排幫人搞續
最多都係print返份副署form

我早幾年續個陣仲要自己印form簽名
依家新護照係咪無咗呢樣野

同埋有無巴絲有試過比HMPO追老豆老母結婚證明

不過隔太耐續變咗要做多份副署
又要填晒grand parents 資料呢度有少少嚇窒
唔知都照填i don't know 算數
我5年前續自己本小學雞反而唔使咁
Thank you巴打
因為睇 youtube 去續果班人剩係講左用 DHL
又唔係佢自己續
一樣
半個鐘前update
拾肆個工作天內
有無ching收到email話要打電話過去先得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞