『薪火post』BNO 續期資訊(86) APPROVE到四月頭 HMPO簽收後拾肆個工作天內更新

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
最衰就係抄啲唔抄啲!身份證大法3項變兩項!唔係香港出世用唔到大法嘅!

SAR直情係呢度有巴絲問到出嚟,出現唔夠一年!
過多兩個月都唔轉先問
今日先話being printed , 未有呀
又咁講
以往都有兩條隊
有證續期幾日內攪掂
報失續期都一兩個月
宜家呢D時勢自己再計過
有證係快啲,但當時都有人等足6星期,返咗舊證文件等standard checking ,唔知check咗乜要咁耐。無證8星期就好平常!有時我覺得可能係個PE 放大假,或者要等更高級批准!

其實有陣時無更多資料去推斷,始終涉及個人私隱,變相捉唔到佢哋路
我都係5/6 簽收,到今日都未轉received...

如果英領收錢提供即時sar服務,我估排隊落到金鐘都似!
有冇巴絲試過寄左啲文件過去,fedex 顯示已簽收,但home office sms 嚟話未收到文件......
睇POST名
14個工作天
用郵局特快專遞其實係咪就咁去郵局排隊就得
上網見咩請出示授權證

簡易續期指南

身份證大法及SAR (Subject access request) 需在HMPO註銷舊護照 ( CANCEL PASSPORT ) 後方可繼續續領新護照

在預備好所需文件前切勿提交申請。

你的申請不會僅因遞交申請前欠缺副署的聲明書而被拒絕。

Application History 係 HMPO 公務員人手 Update 所以不要過份緊張

如不能提供副署、證明文件或填寫表格時有錯誤,請寫信解釋。

請用黑筆簽署所有表格及新護照

有咩文件比咩文件,比唔到就寫信解釋。

本地申請網站:
https://www.immd.gov.hk/hkt/service/travel_document/apply_for_hksar_passport.html

↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓其他問睇完Google Docs後唔明先問問題↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

https://docs.google.com/document/d/1sccskS5ZN9vRZveWFRS0vneBNO5Fk8csOKj3H2s3sdU/edit?pli=1
唔建議寄郵局
報告一下 等其他人參考下
6月頭寄 今日收到email 話Documents received
好廢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞