『薪火post』BNO 續期資訊(86) APPROVE到四月頭 HMPO簽收後拾肆個工作天內更新

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
睇左一隻字都係睇左置頂......
https://youtu.be/dn97YXq4e-E
蘋果介紹完實大把人SAR
HMPO:
多d人拎返bno都好事黎既,係申請時間耐返少少姐
父母/ 祖父母 出世同結婚證明副本如果比唔到
寄文件前駛唔駛同office講?
寫formal letter解釋
唔係唔信郵局,係現時郵局情況唔太穩定,連掛號都無,而且ups/FedEx 就算門市價,基本已經平過郵局,結果係speed post都唔抵玩!如果佢開返空掛,都因為價錢夠平取捨下可以利用,就算今日寄平郵掛號,我都覺得無問題,最緊要唔怕寄足兩個月啫。

實際上,疫情加上港人申請過量,speed post 今日$245已經無咗競爭力了!
睇doc
其實教學好多都係過期太耐嘅做法,有多無少。如果你唔算過期太耐,又或是你根據系統入資料,但佢歸類咗你唔需求咁多資料,咁你咪安心去完成佢嘅要求囉。其實有啲文件係重複嘅,例如續bno都有堆指定文件,實際同基本要求文件有重複嘅!有時你唔需要驚恐啲乜,亦無需同人比較,有舊證已經係最好證明文件,跟住佢俾你指引做就得,交唔到嘅文件寫信解釋就可以了,地址跟佢俾你嘅去寄,咁就無問題了。
方便丫唔駛填表行埋去就寄得
佢出咗一段時間了,但身份證大法得兩條,就令人誤會晒了!
郵局仲有個好處係 UPS 我上次除左寄BNO 仲寄文件去US 俾朋友,職員都話要CHEVK
但講緊真係一個信封ONLY
不過BNO 個份無
US好嚴係因為federal規定曬要電子報曬關先得
check到有goods又未declare係直接打返轉頭
你用郵局寄去美國佢都要你用郵局入面部機declare咗先寄得
不過佢呢段片俾蘋果登,中間有改善咗,係講明用於香港出世嘅!證明佢都識從善如流!一係上嚟吸收咗意見,一係有人點化咗佢!點都好俾個佢!
Delivered - Signed for by: DOWER ANTHONY LIVERPOOL
DHL 兩日極速
6月10號 簽收左

都未CONFIRM

FedEx 兩日就到左 簽收埋
同一條友

之後有排等 佢處理
都預左唔會快
慢慢啦 反正而家無旅行去 唔洗用passport.
不過係驚d文件唔得
反正本特衰護照就過期
可以把心一橫 之後用番BNO
我都係 之後就唔續特衰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞