『薪火post』BNO 續期資訊(86) APPROVE到四月頭 HMPO簽收後拾肆個工作天內更新

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
LM
想問下最尾交文件有提到要我父母嘅naturalisation or registration certificates. 但我父母當時無歸化之類嘅動作,但佢依家要我提交.
參考之前D POST話可以寫封信連埋一齊寄過去
咁我呢個POINT應該點解釋?
我話仲用緊HKSAR passport,咁算唔算一個解釋?
唔該各位
They can't provide them to me就得
唔該CHING!!! 但唔係要解釋長篇大論架咩
我參考之前D POST有張圖係咁

呢個sample提到出世紙,都叫有個籍口咁
但歸化文件真係唔知點講好,直接話無歸化所以無呢類文件?
定其實我誤解咗歸化嘅意思?
歸化證書應該係有先交咋喎,無就由得佢啦
係囉,所以我都好奇點解佢最尾叫我交
我又驚如果直接無視咗嘅話,最尾會彈返比我/或者拖好耐先處理
所以先想係封聲明到寫清楚D
THANKS 巴打!!
我都搵緊之後點樣寄會清晰簡易D
報英國home office
冇跟開post..想問下早幾個post咪有個hm簽收左但一直冇process最後send左email話cancel application既case 個位巴打最後點
身份證係用嚟核實香港居留權,以對應bno無居英權嘅問題!你朋友點解會咁,唔知!可能佢揀錯嘢都唔定!又或者佢係bc兼過期唔耐呢!
因為你過期太耐,系統咪要求多啲文件同資料,例如父母出世紙/歸化入籍證書!你無咪無囉,解釋咪直接講佢哋無囉!
印象中無喎!

定係你講有條友一家,嗰邊叫佢補副署,但無補到,話佢自行放棄嗰單?佢自己走咗去開新post,叫春完一輪又潛咗水了!
朋友比身份證、舊bno、email過期特衰。住址證明唔洗。
有case無真係無要求住址證明,不過極少,總之系統要求要乜俾乜就得!俾唔到寫信解釋。
可能係你講個個都唔奇 我記得佢都好似係一家寄過去 唔知後續所以想問下 剩係依稀記得個位巴打話簽收完就冇再理直到有email收 之後又話enquiry個到又話唔接受佢sd簽收紀錄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞