『薪火post』BNO 續期資訊(86) APPROVE到四月頭 HMPO簽收後拾肆個工作天內更新

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
唔該晒!對唔住因為我之前用電話淨係睇到白色一大格,唔知道原來右邊有咁多資料,唔該樓主
呢個都係有巴打講過話睇睇吓白晒,其實電話睇要移左移右先睇得晒!
我想問下如果我無自己bno, 但老母本bno有我名
我係咪應該答自己有British passport before,
然後佢問本passport果啲資料就賣我老母果本
睇DOC
supporting documents未收到
就係唔知原來要移,資料好詳盡,多謝🙏🏻
唔該晒另外想問你個application history係咪都仲係話next step係寄passport 冇提任何關於supporting documents嘅嘢?thanks
你心唔急就唔會上嚟問啦,唔急嘅就應該睇咗doc再爬吓文,甚至由申請到今日,日日上嚟睇,相信你唔會問呢啲問題囉。

有啲嘢已經入晒doc,已經無乜討論價值,有特別case,就真係值得大家分析討論嘅,如果個個上嚟都係問類似時間性問題,幾時輪到佢,批核咗未等等,就唔係咩交流!講真每個人背景唔同,就算排隊前後兩個,一個可能即批,一個等足以往嘅8星期!真係唔好攞嚟做參考,因為只會令自己晚晚瞓唔著!倒不如放低佢,啲嘢自自然然會到你手,真係太耐嘅,doc都有講點做,跟住doc去行,九成無死嘅。

祝你一切順利啦,呢幾日應該有短訊通知收件,下星期無消息先再問嗰邊啦,試過相差兩星期,不過極少!
你都可以比分開寄
比兩次錢姐
你又唔好當PE 係白痴!你做好自己,mark 好晒pex no,邊啲要share,佢會識做!仲有同一封信去,多數同一PE 去批,放心啦!
合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'
要咩文件睇頂置
我唔係想問輪到我未,我真係有睇晒doc,但未解答到我疑問,又咁啱上嚟見到有個類似申請,先問請楚個程序。可能我一開頭冇解釋清楚所以你誤會。

我明你覺得應該要睇doc先,亦唔需要過份心急,但我都只係想講返我唔係啲乜都唔睇就上嚟係咁chur嘅人。我知整份doc好花心機,所以我apply前中後都睇咗幾次,唔想乜都未了解過就做伸手黨

我唔再覆你喇,唔想阻到其他人討論
不過都多謝你最尾都有答到我
一樣8號 A Yate簽收,未更新
幾時寄?
唔計當地星期六日或者佢地假期如果超過兩日以上其實要打去Fedex追
基本上可以唔問父母要資料既
出世紙自己去拎張copy
假設要父母既出世紙,唔肯俾既咪靜靜雞搵佢地既文件影底print
再唔係直接話無聯絡好耐
同埋報lost 可以唔洗入number
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞