連登仔又燈中, The Last of Us 2 獲媒體極高評價(2)

1001 回覆
72 Like 23 Dislike
PS4 大作 THE LAST OF US 2 討論區
https://lih.kg/ayfKydV
加埋上面全部game評一致吹捧 然後唔知頭唔知路除埋褲開驚
遊戲史最高傑作
射撚左
呢度做集中討論post?
趁仲有9日大家一齊黎回味下連登天才點樣早係普通人仲等緊隻game出既時候
已經透過唔知邊度流出黎既十幾分鐘cutscene+幾十分鐘gameplay testing/debugging
(隻game容量80+ GB, 長度25-30個鐘)
再加上唔知真假既"故事大綱"
早係一個月之前已經完全了解晒隻game, 好似已經玩完一樣
斷言呢隻係一隻糞作, "你玩埋我個份", "真係狗也不玩", blah blah blah
大量巴打立flag話唔會買唔會玩
所以我特登cap低晒佢地d comment
萬一見到佢地入post問game既野, 提一提佢地做人要有骨氣
另外有d巴打話等跌到半價, 74蚊, etc.先會買
所以如果見佢地討論既話大家就知隻game價已跌, 可以去入手平價game了

連登天才list:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Iu6PqQLxTnCBoEMuyenmcmgJu-_LAYMRpRTDCAOe46s/edit#gid=0
屌 唔開心
個時我未出黎屌入唔到天才list
好撚心啦PSHK
請打手都請D有腦架啦
我依家先知自己有份
除左劇透果堆劇情之外 仲多左part人妖扑野 好難頂wor
好喇算喇我唔拗喇,
好聲好氣同你討論又話人捉字蝨話人肉酸

而家去開 game ,
玩完真係唔掂既記得等埋我返黎同你一齊屌

佢仲玩緊,俾D時間佢
玩左 4 個鐘左右, 畫面一流, 細節一流, gameplay一流, 氣氛都一流,
但劇情認真麻麻

女女劇情為加而加,
abby 仲撚誇張, 全世界咁撚多人叫 joel 都知道呢個就係個仇人
ellie 撞入去果陣明明有條友想隊埋 ellie, 鬍鬚佬又出黎擋,
但臨尾俾人激一激又想隊埋 ellie , 又到 owen 出黎擋真係唔知想點

反而覺得自我介紹果度又唔係真係非常唔合理
始終同 abby 共過下患難, 又提供 shelter 俾你避難, 加上又只係一小群人,
過左咁多年火螢又散左咁耐, 多少有 D 鬆懈我覺得都合理
何況係人地自己報朵先, 基於禮貌報返個朵都正常
係估唔到世界咁細o者

我玩到呢度為止,
整體 85 - 90 左右我可以接受,
真心覺得俾滿分又真係太過分
以後都係唔撚信 review, metacritic 執撚左佢啦
咁都有85-90分
已經寫得太客氣

簡單講: 簡直將一代粉絲當狗咁樣撚完再切柒煲湯餵佢自己食返咁上下
講真Joel破壞咗開發解藥嘅機會
又殺晒火螢啲人
畀人追殺真係唔出奇
跌落地揦返拃沙
你屯門有冇排隊
好似鐵血咁第一集兩個主角先係反派 abby為民除害
JOEL單純比人殺我諗無咩人會嘈, 其實好多FANS估佢會死
但佢依家個死法簡直係當人弱智
其實加陣知銷量未?加陣咁2極,破到RD2既可能性有幾高?

利伸,任狗,食緊花生。
Rdr2 神作
用tlou2比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞