噬謊者 不亞於鋼鍊的神作

951 回覆
221 Like 46 Dislike
一過左大廈篇已經好睇好多
成劇漫畫講左好多次
就算你贏左個賭局
無足夠既實力(暴力)去secure你既勝利
都係你廢
賭局之所以成立
係經雙方同意先達成
你可以定埋規則要賭郎確保你既人身安全架喎
同埋「規則」呢個概念
係同其他漫畫唔同
其他漫畫係要遵守「規則」
而噬謊者係只要唔違反「規則」同主持人判定係合法既一切手段都可以用
所以先可以咁特別
唔似liar game咁
點都要就番個「規則」去自圓其說 綁手綁腳
agree
就好似我係#192咁講
跟足規矩開始遊戲之前,同之後,個佈局都係好重要

你試下現實自己一個走去黑社會賭檔玩返幾手
堂堂正正贏佢地一千幾百萬
睇下佢地比唔比你走
你同黑社會講,我無出千架,跟哂規矩贏你地錢架
變咗月經
證明套野幾有吸引力

巴突克戰舞都好好睇
我唔明白點為之咁多場GAME有邊次是唔跟規矩去贏?
大如入卐(一日羅馬),
細如玩手指(斬手指),
都是跟足晒主持人訂位既規則。
贏左之後要有足夠暴力去保護自己同贏得之物。
點樣唔跟規矩去贏?
LIAR GAME就真是夾硬跟個規則去玩。
例如搶凳仔隻GAME,又收埋D凳又點點點,
貘先生去玩既話,拎到一張凳再整爛晒其他凳已經贏晒。
因為規則根本沒話唔可以破壞D凳。
馬高鎖血無敵
i dont think so
荒廢大廈篇另一作用係帶出「馬高」呢個角色

勁到嚇撚死人
唔係卦
以前細個睇漫畫好多都好鍾意,難分最top

但噬謊者係我近10年內,甚至20年睇過既top 1
明顯係第一個迷宮遊戲啦
所以最後關廁所門係傑出的一手但成為笑話
因為一直都守規則無啦啦唔守
如果係呢邊 就神作
搭單一問

噬謊者後期係咪只有鬆郁矇劣質漢化版?我知天下只出到41

有冇更好既source可以睇到?
其它鬥智作品 都係著重戰術 係目前呢一個賭局上點賭贏對家 而且多數賭完呢盤就去下一場又賭過
但係噬謊者係鬥戰略 唔係只係賭呢一局 仲會諗埋決勝負之後ge走向 呢場輸贏唔係重點 係輸贏之後大家會點做下一步 呢一場做ge野會影響下一場
係賭緊呢一局時 已經諗埋之後567局點行動
然後最後一野解晒
呢個係噬謊者特別之處同神ge地方
所以我真係唔明點解條友可以理解到鬥智一定要好正規跟足咁玩再贏先是好既鬥智漫。
咁入卍賭局是咪要慢慢打怪升LV賺錢去做皇帝,之後慢慢打國戰去統一?
再講人物性格,主持人各有特色,佢地只係能力高,性格何來神化?
28號彌雪已經是性格極度扭曲既主持人,可以為左睇自尊心高既人仆街墮落既樣而被人打到半死。
唔講主持人,對手一樣性格描寫到入形入格,
雪井出,獰貓,甚至殺人肥宅都好有特色。
三個小遊戲我都好有印象
依個諗翻都超正

第一係 創一用奶杯仔當棋步數行嗰場

第二係 膜贏咗個敗家仔錢,老豆想報仇,膜帶咗伽羅入去,最後係賭蜆嘅開合

第三係 有段小故事,話兩個人賭飲酒邊個飲晒先,一個飲一杯,一個飲十shot,之後十shot贏
咁跟個規則係唔可以破壞嘅

將規則佈局鋪陳出嚟
再好似捉棋咁喺佈局範圍內致勝呢個係傳統推理解謎故嘅手法嚟
故事中途破壞規則 觀眾無法按常理參與推理
反而會被鬧無理

liar game 雖然好多古怪場景配置
但類型都仍然係傳統推理 人設物設都比較現實
雖然後期已經有啲跳掣 亦所以為人詬病

而噬謊冒險元素比推理解謎更強烈
對手出千 看破出千 反利用出千 之類
睇佢擊敗對手同睇主角出超必差不多
好爽 但唔會有參與感

我睇推理小說或者故有個習慣係會去到某個關鍵點就停低
嘗試自己解謎 liar game都有咁做
但噬謊我會專注期待主角嘅一擊

btw 兩套我都好鍾意
一日建成羅馬又係痴撚線
果陣仲要用倒序法寫到貘輸左咁
個時真係以為佢輸左
而且 攻陷競技場 利用逃犯
呢d全部都唔會係正攻法
不過有犯規咩?真係冇wo

而且樓上話當推理小說睇
其實一日建成羅馬呢條橋鋪排左好耐,中間亦有好多暗示

再講遠d潤秒表面上好似任佢講,事實上寫出黎前已經有人估到,而且個精密程度係由百幾二百話前好小有提到既年份日期開始計會真係計到現實果一年真係有潤秒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞