噬謊者 不亞於鋼鍊的神作

951 回覆
221 Like 46 Dislike
噬謊者:明規則唔明佢做咩
Liar game :唔明規則更唔明佢做咩
佢有part係一條友入曬三隊係幾精彩嘅,亦都睇得出好有心機諗精彩game,但冇噬謊嗰種深度lor
噬謊我都係睇第二次先明曬
蜜蜂嘅故仔要細心留意
果時好似睇到迷宮篇停左
係咪幾個人入去迷宮/好多間房果度?好似有啲房會注水

如果重頭睇過要幾多話先到迷宮篇?
注水嘅話 130 左右
Rubbish post
噬謊者post又要留名
思考盲點依啲咪賭博
每次見到噬謊者post 都會勾起我買唔到全套中文單行本嘅遺憾。
早知細個努力學日文。
因為噬謊者既鬥智,係「鬥智」之前,佢更強調既係「賭」,「賭」入面無一個決定係100%安全,真正既博奕入面無十全十美既做法,只可以通過思考黎最大化自己既效益。例如鐵塔估數字,2-20,主角第一個估11,睇落好似尻估咁,但係入面係有思考到概率既問題,但係估唔中既話,都會洩漏情報比對方。

Air poker更加係重視「賭」依個元素,就算你可以記曬所有牌,但係你每一局出既牌都會影響下一局既勝負,而上層都未必可以唔犯錯。

正正因為入面好多賭局都係好多「不肯定」既因素,所以睇入面既角色點樣最大化自己既效益個下最好睇。

但係市面上大多鬥智漫,比起鬥智,更加似解迷,一完係有人出千,之後主角去破解對方既手法。例如狂賭、no game no life。但係噬謊既鬥智,係真係一個博奕既過程
其實唔合理,羅敦一拳都打死小梶喇,合埋眼讓賽都得,點會睇唔到嘢就企定定
佢唔只睇唔到乸眼架
中tg 都識走啦
盲加乸眼喎算合理啦
我好似重睇過2-3次
第一次睇就睇通宵,追到連載果一話
次次有新一話就即刻睇
每次個報局同伏筆,真係處理得好好
唔似有啲故仔咁,作到一半就加啲能力/設定去再落另一個章節

air poker既報局
同最尾2隻蜜蜂對決所用既伏筆
真係另令我大開眼界

我好多漫畫都鐘意
但用”神”去形容既,剩係得依套
最愛漫畫 沒有之一
角色黎講 幾乎個個角色都係痴線佬 諗既野都係超出想像

然後就係佢既理念係賭博漫黎講比較合理
即係你贏左遊戲 都要有夠足夠武力安全走到先叫真正勝利

出千係一定會發生 但係賭博如果單靠公平就只係碰運氣
要睇穿對手出千既手法再加以利用 先可以提高自己既勝率
呢一點對於生活係呢個社會上都好好用
與其單方面埋怨唔公平 不如利用一切條件去創造勝利?

另外仲有度講左個故事
有個人係城市入面放好多小道具 用黎同朋友即興賭博用
都係講緊一個人要求勝
其實唔可以只靠打天才波 而背後都一樣要做好多準備功夫
或者d準備唔係樣樣都用到 但係隨時有一樣就係咁岩幫到你贏

最唔滿意就係馬高識鎖血 對呢個角色無咩好感
後面 air poker 神到仆街
作者個腦唔知咩構造
但係噬謊入面最好睇個啲篇都冇人出千
噉其實鐵塔篇獰猫唔使飛嚟飛去打得咁辛苦喇,問黑警借支胡椒噴霧就羅敦皮
想睇佢賭返自己個心臟返黎
你指鐵塔?
對家放左成team人係上面負責收風同埋伏都唔算出千?
作者最柒勁係係將d 小遊戲玩到無限大
而且仲要係遊戲裡面轉牛角尖個玩法

迷宮篇:特登唔劃線陰鳩對方

鐵塔篇:講11係洩漏最少情報既數字

以下犯上篇:手公仔,潤秒

小梶:計時錶,用Lazard pen

首領:玩奶精,重疊果下

每個賭局都睇到我嘩嘩聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞