噬謊者 不亞於鋼鍊的神作

951 回覆
221 Like 46 Dislike
呢部漫畫真係稱得上鬥智(賭博)漫畫嘅顛峰,
從迷宮篇開始直入主線,
場場賭局不失水準之餘仲十分精彩;
分境中伏筆百出,
尤其係詭計多端嘅鐵塔篇同變化莫測嘅Air Poker篇。
而其中加插暴力同命定論的深刻見解,轉折稱得上自然流𣈱,敍事方式如蜜蜂的隱喻同角色臨死嘅抽象意境都係別出心裁。

男主角貘同配角梶、馬高嘅人物塑造好成功,奸角如革命家、捨隈悟同拉羅亦都係各有性格同野心,另外仲有各有特色嘅主持人同硬佬伽羅,之間嘅互動同關係亦都係非常有趣。

不過可惜嘅係:
1.結尾雖然唔算爛,但可以再elaborate多啲
2.早期畫功差,要靠劇情托住,但後期可以話靚到痴線
3.打鬥方面早期較亂,但後期就一氣呵成同靚好多;雖然唔係戰鬥漫,但係戰力體系唔清晰

睇完好耐
仲有無其他鬥智正
彌留之國的愛麗絲 (比較有印象係大廈同愛心Q兩場)
又有噬謊者po
留個名先
應該唔會長
點解咁好睇都會咁冷門嫁
整動畫賣周邊都好呀
始終唔係王道漫 無辦法
開局已經搞臭左啦

係大廈到 全部野 機關得自己知 講到全知全能咁

咁叫鬥智咩

我信啲人一睇鐡塔篇 一定會忍唔住睇埋落去
初頭係普通謀略漫
但陸續係越嚟越好睇
點樣唔係鬥智,大家都係用緊自己既牌去鬥,唔通一定要坐定定玩poker先叫咩
樓主個標題用鋼鍊比較做多左兩套野完全唔同種類,好快會有大堆人入黎屌
翻睇過噬謊者六、七次,認同!
哦....你屌鋼鍊你死喇...
噬謊者既賭局可以分成幾種:

1. 仙天局兩方有其中一方set好曬機關同手段黎對賭,主角一般會睇穿對手既出千方法取勝。例如:紙迷宮、大廈、battleship。

2.小局兩方係一個小遊戲上對賭,通常大家條件相同,冇人出千,單純以技術同思考層次取勝。例如:矛盾對決,四獸黑白配、手巾仔、air poker。

3.大局兩方就同一個目標競爭,過程中會有多重既鋪排同後手,例如鐵塔、卐、地下大迷宮。

通常一般鬥智漫都係停係第1類鬥智。噬謊更多既係第2、3類。
鋼鍊純指嗰種神嘅境界
不過呢個標題我都有諗會唔會誇左
因為噬謊其實係單向(偶有分支)
而鋼鍊係唔同人嘅角度描寫嘅故仔
始終噬謊者嘅神係劇情驚艷,鋼鍊嘅神係劇情完整性
Jojo
其實我覺得鋼練神既地方係,佢冇咩缺點。各方面都平衡所以好睇。

而最諷刺既係,世界上真係好少各方面都做得咁平衡既作品,所以佢係神作。

啲人成日話某某某作品係神作,不過爛尾我成日覺得,爛左尾就唔係神作啦,神=完美,無缺點。
大廈的確係成套野最唔好睇嘅一章
先唔講畫風有啲重口
又血腥 鬥智又未到肉
同後面章節比較 暴力同鬥智嘅平衡係爭少少
不過呢一章目的係話比讀者知
睇呢套野嘅血腥接受門檻
同埋鬥智嘅前提係你唔會比對家嘅武力收皮

講開又講 其實噬謊者都有幾多賭神影子
鬥智鬥力 主角有signature 零食 失憶
作者係噬謊者都加咗啲香港元素(伽羅身世)
所以當套野日漫鬥智x港漫打鬥就fit 哂
個作品有權鬥元素好正,令到啲角式除咗玩賭局仲要留意其他嘢,比起其他「鬥智遊戲」模式嘅漫畫有更深嘅刻劃
鋼練最神一定係最尾雲妮同愛德嘅告白
大廈的確係最差個一場我同意

都係依個篇趕走左好多人,只怪迫神個頭開得唔靚。不過只係睇個開頭既話,真係估唔到佢後面啲智鬥可以咁撚高汁

我夠膽講,鐵塔篇係全部「鬥智漫」入面最高汁既一場,就算係噬謊者入面,鐵塔都係no.1高汁。

我知大部分人會鍾意Air poker同手巾多啲,但係齋講「鬥智」既話,鐵塔既心理戰同計謀精彩好多。

Air poker精彩在個個難度同緊張感,手巾在於最後個反轉位。
手巾在於兩邊乜都用到盡,乜都考慮曬(包括夜行嘅體力),令到呢個作品比其他硬規則鬥知game更出色
Liar game規則長過校規
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞