噬謊者 不亞於鋼鍊的神作

951 回覆
221 Like 46 Dislike
其實噬謊者冇破壞過規則架
因為會被主持人打爆
鬥力我就最鍾意
夜行vs 切間 奪號戰

仲有 馬高鐵塔跳樓空中打交
上面關於規則個分別在於

噬謊者係由賭局既參與者黎定,由第三方執行。
例如我打架好叻既,點解我要同你坐定定賭,我殺曬你咪得。所以主角要有籌碼係手,無力化對手既暴力,或者等大家係同一條件下賭。大家就自己既優勢黎定規則,例如手指遊戲,個規則係大家再三確定左先開始無禁止既野冇話唔做得。依個成涉及成個鋪排同佈局。依個係佢好睇既地方。

但係lair game, 一開始就係由第三方黎定曬所有野,變相大家比較被動,好似變左做學生玩遊戲咁,有唔清楚又下下要第三方黎解釋,有漏洞個時,個官方又出要黎解畫。個發揮好似無噬謊咁多變化,次次都係有人講大話、中出左個叛徒
liargame最唔好睇地方係對手大多數人都係弱智對手成日得橫屋一個係同level
一開始會覺得秋山好神好爽
但睇睇下會覺得秋山冷靜過龍每次都輕鬆應對咁就好冇癮
個個都係弱智,所有野係佢計算之內。

貘都有失手同比人大到
唔同意liar game有漏洞官方出又解畫,以走私遊戲為例,事實秋山就是用漏洞真是運錢走,而唔是用遊戲規則咁海關vs走私員咁贏。

噬謊者既賭局亦唔是全部由參與者定,air poker、卍、迷宮已經是宙賭郎製作
你講得啱

佢只係規則太寛鬆
無話唔可以捉老婆仔女要脅就真係可以用呢招嚟贏
只係咁讀者就好難參與解謎

所以要將佢同傳統推理故比係苛刻啲
性質唔同要求都唔同
我自己覺得「個個弱智」先係liar game嘅精髓
因為普遍人都係咁弱智

呢個故描繪好多人喺群體之中互動係其他作品少見的
一般解謎場景都係單對單 多對多都多數係幾個人

而一百人嘅群體當中98個人都係弱智呢個真係好符合現實
有時d 動作都難明
不過噬謊者唔係推理同解迷作,佢係鬥智/賭博類,個重點係入面既角色點樣去較量。

不過講起讀者參與個問題事實係,好多讀者都可以用作者比既線索黎推測角色既下一步

反而lair game似解迷多啲,原因係入面主要係要睇出規則漏洞,同睇出個必勝法。而唔係你點樣用盡一切黎玩。

要比喻既話,lair game似象棋,你點樣係個棋盤上玩到出神入化都得。

但係噬謊似真正既行軍作戰,唔單止係布陣,而天氣士氣糧食都有影響,戰術都唔係局限係棋盤上。

不過講明先,我覺得兩套都好睇,但係噬謊對我黎講更勝一籌
規則唔是寬鬆,是簡單
鐵塔篇,多迪房間內被對手估中number就會死,寬鬆?
噬謊者是以簡易既規則玩出複雜既鬥智。

而捉老婆仔女呢樣,佛洛依德已經用過來對付小梶,不過佢是用自己條命。

不過同意liar game咁既傳統推理規模跟到足,讀者是易d參與解謎
點解唔岀動畫
呢套真係痴撚線,階磚K個場令到條女輸得心服口服
呢個問題就要講到賭本
漫畫入面強調除左以下犯上之外,要大家放係天平上既賭本係一樣你先有資格同佢賭
如果佢捉左你家人威脅你,佢直頭唔洗同你賭都可以威脅你
但如果叫左賭郎黎確定左賭局
而你家人係成為左對方既賭本,咁賭郎就有責任確定你家人安全直至賭局完結

黎如battle ship入面雖然梶比捉左去第間房鎖係椅上,不過一有人想對梶動粗一樣會比賭郎阻止
同有神奇直太大愛,雖然冇佢冇戲做
其實同梶嘅相遇係咪都屬於貘以下犯上嘅計劃之中?
噬謊者啲動作?
夜行打架啲動作好過癮
打白龍最尾嗰拳真係要自己扭哂手先明
梶是貘先生既運氣,所以佢是必須的
我會覺得梶係貘以下犯上計劃入面最大嘅運氣
左膠味太重,老實講有少少影響左套野既觀感
對貘黎講梶本身只係好似錢普咁其中一個旅程中預到既人

但估唔到佢會一路進步而且一路跟隨住自己
香港單行本係咪淨係到41?
搵唔到

垃圾天下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞