噬謊者 不亞於鋼鍊的神作

951 回覆
221 Like 46 Dislike
啲網民好勁air poker 個時預測中曬個法則,手巾又預測到個反轉位

但係依個亦係證明到,作者係一早鋪排好曬
做功夫做到好足,環環緊扣
超級無敵難估到
但唔係冇可能估到任作者自圓奇說
呢個就係個分別
真係無其他作品做到佢咁所有野都做好曬伏筆,唔係無啦啦彈出黎。

仲記得個陣air poker追live個時塊玻璃得一細格
神在 作畫 / 故事 同一個人
鬥智 / 打鬥 可以一個人度曬
248開始
太多字d字又細
睇得好辛苦先睇完一話
唔止咁簡單
去到手巾果到
會講番點解獏可以利用到
廢棄大廈 差館迷宮果啲
全部都係佢所種下既「楔子」
個陣貘究竟有冇討論左好耐
其實套野個定位好尷尬,雖然講係鬥智,但真心好多時都唔跟規矩去贏,或者玩規矩,最少睇其他鬥智,欺詐遊戲,彌留之國都好,起碼仲會響個規矩內分贏負,睇噬謊者,有時真心代自己入去諗可以點贏,到最後都係一場空,所以真係同睇港漫差唔多,爽就算,認真諗只會覺得自己ON9

而且人物性格太神化,除左尾以外無左人性GE缺點,好似角色純為劇情推進而服務,大部分都無咩內涵及故事外GE想像空間

不過唔用腦去睇會幾爽GE
之前睇完逃出大厦覺得有d牽強同悶就棄左
想問返之後係會好睇好多定同大厦差唔多
係城市四周為賭博做準備嗰個故事
我覺得係作者畫漫畫嘅態度
可能畫咗嘅細節比最後攞咗嚟做伏筆嘅更多
只不過佢唔講你就唔會留意到
吓,你係咪調轉左黎講。

一定要有曬規則先叫鬥智架咩大家就同一個目標競爭,各有奇謀就唔叫鬥智咩

仲有你話角色神化,主要係因為套野出現既角色智力都好高,但係係咪無缺點,唔係,睇你有冇留心睇,創一、夜行、門倉,個個主持人都有自己既一套原則,同理念。

你唔用腦睇係睇唔出套野既內涵

反而lair game除左主角,其他都係弱智個啲就真係用黎推劇情啦
大廈係最差個篇我認為,你睇睇上面啲留言,有講好多例子套野點神法
同埋你話無可能代入到自己入去諗點贏

事實上,個時好多網民都可以用作者比既線索去預測主角既策略,你諗唔到證明你做唔到think outside the box
我同你係咪睇緊唔同野
點為之唔跟規矩贏
如果你話最後係靠暴力解決嘅話
咁噬謊者就係講緊呢樣野
入面咁多場遊戲有邊場唔跟規矩玩
可唔可以交流下?
我覺得無
正如佢想既係要見到拉羅作為人而死
基本上係對方成個手法,
連帶班目破解嘅方法都唔明
一開始講貘心臟弱
創一定時失憶 夜行爆手
卍島嘅時間由貘決定 等等
全部野集合哂係手巾game 到
呢個最終章真係好痴線
簡單啲講:

個流程係

1. 雙方用箱頭筆畫迷宮

2.之後將迷宮紙放係本簿到,比主持人拎去影印

3.最後會比返張迷宮比參加者,主持人會睇影印本

個千位就係1同2個個位,支筆同影印個個位到,因為枝筆會透底,所以當佢地方迷宮紙入本簿個時,對方個迷宮會印左係自己個張紙到。 咁當佢地拎返各自既迷宮個陣,個老千個張迷宮紙上就會有對方既迷宮個樣,不過mirror 左咁樣,所以佢係知道曬對手既迷宮。

破解法:

貘睇穿左個千法,係畫完迷宮之後用擦膠擦左其中一道牆(擦左層油,冇擦走成道牆)。所以個老千拎到貘個迷宮個時,其實有道牆係佢睇唔到(因為過唔到底)
簡單啲講:

個流程係

1. 雙方用箱頭筆畫迷宮

2.之後將迷宮紙放係本簿到,比主持人拎去影印

3.最後會比返張迷宮比參加者,主持人會睇影印本

個千位就係1同2個個位,支筆同影印個個位到,因為枝筆會透底,所以當佢地方迷宮紙入本簿個時,對方個迷宮會印左係自己個張紙到。 咁當佢地拎返各自既迷宮個陣,個老千個張迷宮紙上就會有對方既迷宮個樣,不過mirror 左咁樣,所以佢係知道曬對手既迷宮。

破解法:

貘睇穿左個千法,係畫完迷宮之後用擦膠擦左其中一道牆(擦左層油,冇擦走成道牆)。所以個老千拎到貘個迷宮個時,其實有道牆係佢睇唔到(因為過唔到底)
未乾嘅marker 轉印去另一張紙

破解咪就係唔用marker / 擦走層油
虛實交替咁撚鳩對面
手巾係不死不贏
要贏就必須主動去死
反而覺得liar game果d好夾硬去跟規矩贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞