噬謊者 不亞於鋼鍊的神作

951 回覆
222 Like 46 Dislike

梶既次序
夜行 (廢置大廈) -> 能輪 (Seven card) -> 門倉 (迷宮)
貘既次序
夜行 (hang man) -> 門倉 (迷宮) -> 小鱈 (電視台)

櫛灘係因為實力唔夠 唔可以加入貘既專屬順序
當時貘贏既只係梶既人生 同夜行無關
貘唔需要贏夜行返黎 因為本身已經係專屬

至於卍戰
因為當初夜行受傷, 能輪未有即時入卍
所以門倉好順理成章要跟住梶 因為前兩個都專屬主持唔到
及後雖然夜行同能輪都入左卍 但夜行跟左貘 (專屬) 而能輪負責指揮主持人 所以繼續都係門倉跟住梶
呢套嘢同鋼鍊一樣無論正派反派都好有魅力
一開始主角團入面淨係中意貘同迦羅
後面馬高 夜行 連左膠梶 同卡爾 都好正
成套野大船係唯一正派(雖然比明拉咗落水)
我覺得入卍後有啲角色冇咗戲份有啲可惜
外交官 丈一 最上妙子 已虎 蘭子同里奧
入卍真係好難比戲份主持人以外角色又真

不過入卍亞面主持人好感度真係冇咁大
表現真係唔多
(佢好似係玩卡波耶拉 有格畫佢過去有腰帶)
睇你點理解正派
一開始梶話貘唔係好人都唔係壞人
但係結果論佢先係做最多好事?
都係講笑地以少年向漫畫善惡分明咁去評價啲角色
當然噬謊者呢啲成熟度就真係冇絕對善惡之分

我自己好鍾意卡爾
知道自己賣武器令世界死咗幾多人
但會為因自己嘅惡造成嘅意外而死嘅細路喊
銅牛game 入面自己死都要保住梶
鐵塔又怒屌市民社會黑暗面當花生食
前半部要數有魅力配角一定係佢
好中意卡爾 銅牛無賣到梶真係估唔到
蘭子又係 咩壞事都做 但係絕對唔會蝦婦孺
仲有雪井出 大船 門倉 佢哋都好正
緒島健太
亞面主持人係女人但生埋啲古代鬼佬鬚
好大整古
噬謊者人性刻劃真係好多元好立體
主持主最鍾意撻器
雖然出場時間短,但作者畫到佢好有魅力
最重要係好撚型
One outs
但無理由寫到 撻器險勝真鍋 咁少差距架
乜唔係撻器幾乎完勝真鍋咩?
我都認為係完勝
真鍋以為人地同佢搏命
但撻器由頭到尾都仲有餘力
仲硬食左真鍋一野都冇事 (之後睇返搶手帕篇 真鍋一拳可以打走馬高門倉小鱈)
我去番睇一次先
夜行都好勁前首領唔幫佢分散真鍋嘅夾擊,都夠呀婆打有突
唔止呀 有一下撻器想踢夜行手臂添呀
所以一直好好奇創一到底有幾好打
老豆好打 做埋零號 (雖然個位唔係號奪返嚟)
創一應該至少有前段班主持人實力
又聰明又好揪
鷹之後有回想
夜行同撻器根本冇合作
所以情況係一打二打一咁樣
講撻器完爆真鍋完全冇錯
全書最強添 4樓跳落街連腳都唔斷
人地有忍術
諗起富奸
其實富奸諗啲局都好睇
但拖到死
4樓跳係邊個位
卐尾段比單一任務要員追
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞