噬謊者 不亞於鋼鍊的神作

951 回覆
222 Like 46 Dislike
追live個陣個個估貘先生收埋左一堆空氣,最後被撚化
Lm
阿明:終於幫到貘先生了
只有貘同阿明 先會明
所以只有佢哋先嬴到
創一都唔可以
之前試過睇2次都睇唔落去,見到個post 睇第3次終於feel 到神作
之前停都係早段分唔到夜行2兄弟 同獰貓三方混戰太亂
同埋大迷宮睇唔明佢地點估路線,仲要有條友聽聲知全局 呢個位比較差,加左呢啲超能力既鬥智就冇咁好睇
不過全套漫畫黎講呢啲場口算好少

捱過左去到電視台就開始睇上癮,呢篇過渡去鐵塔其實好好,算係成套劇情最輕鬆搞笑,冇之前之後咁繃緊
最中意就都係air poker , 拉羅由本來以為自己最後果局跟唔跟都輸,到發現原來自己中左計 唔跟就可以贏,果下反差同佢個崩潰樣真係最正

最後結局其實唔腦補普遍個說法係咪咁
貘故事之前就同老膜賭輸左心臟,
之後機緣識到切間,發現佢係賭郎首領,之後就籌備第一次以下犯上,但為左唔想首領輸左自殺/ 切斷情誼,專登輸左
再之後識到梶馬高第二次以下犯上,做到首領就打犯罪組織 目標世界和平
唔知有意定無意,揭牌賭命輸左(對手應該係老膜?),然後佢假死,將賭郎交返比切間,同佢2人合力地底地面打罪犯
所以最尾open ending切間同老膜場賭局有機會想幫貘贏返個心臟?
對我黎講唔合理架啦 個迷宮範圍咁大 呢啲能力係hunter 要識圓先做到

多方混戰唔等於就亂既,龍珠娜美星篇都係多方混戰鬥智鬥力,但唔會覺得亂,當然噬謊者內容豐富同複雜好多,不過畫風 , 分鏡 每一格有幾細緻, 字數, 點配對話框都有影響讀者個觀感,唔係話佢差,不過好多人都話要睇幾次先睇得明,亦係令佢唔夠大眾化嘅原因
係 所以我理解到點解好多人前段就棄
不過都要講返句 唔睇落去的確係走寶
我覺得算係作者嘅惡趣味,佢應該幾enjoy撚9讀者
專登唔想人留意到伏筆,又會用倒敘令你以為輸9左 再黎個反殺
呢下真係睇到好興奮
同貪婪島一樣咁好睇
超能力大戰變數太大,靠劇情緊湊同驚喜帶黎震撼
現實系講求佈局同細節,用精彩絕倫嘅伏線帶黎驚喜
真係要分個高下嘅話,我會投噬謊者一票
我理解係,膜輸咗心臟俾人
佢要有足夠本錢同後盾先可以賭翻個心
同埋實現和平
之後咁啱見到創一/ HAL
知道創一身份同有病
想拎賭郎,又想救翻創一
最後就係膜個弱心終於頂唔順
做翻首領嘅hal 就代膜賭翻個心
我有個奇想,巴突克個結局係三條一里會入左賭郎
跟住迫神就出噬謊者續作
應該一早將死之槍加入做邪惡基金之一咁就可以連返個世界觀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞