『薪火post』BNO 續期資訊(82) 真係唔好狗衝 先睇2樓 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
你人喺英國
唔係要用PAPER FORM
香港人無得幫人online副署,叫佢轉paper form俾你簽啦!
用dhl 寄要成7百幾蚊
網上quote完嚇死我
我唔知自己有冇bno,老豆老母話唔記得左
跟google doc Sd左我自己名、生日、id no.,身分證相,隔一陣佢覆返我,又叫我俾SAR...
其實我send俾佢嗰啲仲未係SAR?
好疑惑
我明白了
我個朋友搞錯咗
因為我之前都係填hard copy

報告
23/3 Processing
28/5 Approved
29/5 Printed and sent
3/6 收到
紅皮!

我係屋企人三份(我+老豆老母)一齊寄
最外面一個大envelope 地址跟格式 寫晒3個PEX no.
入面三份申請各自一個envelope 封面寫左名同PEX no.
再入面啲文件用一個透明file裝好
File面&每張文件上面有寫各自既PEX no.

三份同一個envelope一齊寄
同一日received/processing/approved/print & sent
新BNO同一日寄到(三本各自一份DHL件)
交左既文件同特衰就未收到(亦都冇/未有消息)

三本舊BNO都過期超過10年
所以係apply first UK passport case

文件交左:
舊BNO 正本
特衰 正本
身份證 彩印副本
父出世紙 彩印副本
母出世紙 彩印副本
自己出世紙 彩印副本
父母結婚證書 彩印副本
地址證明 (水費單、稅單、投票信) 正本
解釋信 (老豆老母各一封、解釋冇父母出世紙&結婚證明)
副簽 (拎BNO、非on list專業人士、同一個人簽晒我地三份)

有啲文件重複既(兩個申請都要用到、eg. 父母出世紙)
我就寫晒兩個PEX no.起上面

被聯絡補交文件
幫手副簽既朋友都被聯絡確認資料

重要既野講三次
睇doc幫到你 唔好鳩問

好多野doc都有 睇完一次搵唔到 睇多次confirm真係冇先問
勿做伸手黨

感謝一直解答疑難既巴絲 尤其希魔巴同所記巴
好人一世平安
Thanks
合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'
恭喜你一家成功續證!文件一啲都無多餘!成功典範!
doc p.43
如果你在網上申請階段忘記輸入某些資料/輸件或選擇錯誤資料,我可以怎辦?
如果你發現有任何資料於網上系統申請時忘記輸入某些資料/輸入或選擇錯誤資料,你可以手寫或以電腦打一封信,內容提及你忘記、輸入或選擇錯誤的資料,然後下款簽署及填寫日期。你的簽署必須與你的聲明書上的簽署一樣。然後將該封信連同其他所需文件一同寄至HMPO。

宜家冇副簽嘅話,就冇嘢要 print 出嚟簽?係嘅紅字呢句可能要執執佢
想問老豆老母 結婚證書,阿爺阿嫲個d 其實洗唔洗?
唔係06-97咁係乜?之前同之後都差好遠
好詳細
好人一世平安
想問下副簽人嘅BNO可唔可以過期?因為真係揾唔到人副簽😓
面對國安法,香港人何去何從?
https://lih.kg/2049508
咁我再搵過人。。。。
唔得
冇報SAR
我用學生做副簽照批但唔保證
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞