『薪火post』BNO 續期資訊(82) 真係唔好狗衝 先睇2樓 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
10 Like 1 Dislike

官方聯絡俾埋你喇

https://www.gov.uk/passport-advice-line
幾年前續左本bno,去旅行個陣on9 chop左d景點印,依家用damage同lost去再申請本passport比較方便
係!風險自決!
有冇巴打用DHL上門
我揀左$370個隻,但係最後唔知點解charge左$450
睇返receipt又真係$370

唔想再打上hotline柒同埋阻住人,純粹想知有冇類似既case
打畀cardcenter問清楚charge咗幾多先
charge足450嘅話打hotline叫佢回水
比完個下已經SMS出左$450
冇野了
眼殘又腦殘

Charge is estimated until DHL reweigh
btw 打過上DHL hotline問過係可以係落單前落remarks要求paper envelope
即係攞足450 credit先
見到好多問題明明好簡單
但啲人一申請BNO就好似變咗三歲小朋友咁
大家唔使咁緊張喎,用返常理去填文件啦
你有咩錯漏會叫你補返架喇
上面見到話唔知要畀身分證副本係咪冇睇呢份官方PDF
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/777947/Hong_Kong_BNO_Translation.pdf
用正體中文清楚寫明
可以搏,我朋友上次都藍筆幫我簽咗,批埋
本身搵到本bno剪左角
問極兩老都話無新既一本
所以焗住用damaged黎上網申請左
比左錢搵人副簽埋
岩岩兩老話搵番本未剪角既
依家我應該照寄野去定點
Fedex 原本預6月3日中午送到Liverpool
但份件而家仲係RIDGMONT
睇黎速遞公司有排忙
無錯,呢份嘢其實將最基本文件寫晒,俾正常到期續證用,至於太耐無續,其實多加一份副署表就係!其他要求嘅其實次要,但系統要求都無辦法,咪盡量滿足,俾唔到都係寫信解釋啫。身份證係對應返香港永居,因為bno無居英權,有事唔可以踢返英國,寫明清楚有香 跟護照指示踢返香港咁解。每一樣基本文件,背後都有原因先至要俾。

至於次要文件,重要性唔大,風險自決,自己執生。
第一次續緊張啫
大家當平時填表咁就得架喇
話口未完,又一次慘案!你好在報損毀咋,報loss就唔使寄返去。你寄晒兩本,寫信解釋報錯咗,連文件一次過照去啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞