『薪火post』BNO 續期資訊(82) 真係唔好狗衝 先睇2樓 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
政情網上行
【撕了BN(Old)?】

幾名建制團體成員
到英國領事館抗議
並即場撕毀BNO
但被發現部分BNO已經剪角
《政情》向公民力量成員林宇星查詢
他指日前拍攝YouTube 片時
已將有效的BNO撕爛
因此今日拿了續期前的BNO
強調已作公開聲明
不會再持有BNO

屌你佢地都一直持有
謝謝巴打回覆!我仲未搵到,但諗住交稅單(英文地址中文內容)+一份hsbc statement唔知得唔得
睇唔到咪睇多次!寄文件嗰度呀!一開頭咪有段英文囉
一張紙上下兩個影像,底面共4個,咪慳紙減重囉,PE掃幾掃就搞掂,逐張揭又用多咗時間。
聽聞有做開影印passport既話好多人都堅持要一張紙兩頁咁影

不過算啦,佢地鍾意咁影反而仲賺得多
我嗰間一頁2個影像同分開兩張同價,咁我咪想要兩張紙囉
錢解決到就永遠唔係問題!唔係點解DHL門市最貴都仆到去呢!

要平大把方法,係寄去無咗空郵,咁唯有最平速遞同平郵勇士兩途。
通常紙唔計價,係計每一次,慳咗紙但影印費唔減。其實窮人大法就係手機影自己印,有啲公司有彩色影印機或打印機,慳唔少。減重主要減郵費,速遞就唔好過500克。
撕咗當無咗英籍
有啲良心啲既會每頁計價,單面唔理幾多個影像都當一張
雙面先當兩張計
其實主要因為影一次就有消耗,有用墨,尤其是彩色添,當然啦,今時今日啲機先進好多,入晒影像先印出嚟,所以學你咁講,有良心嘅每頁計,呢啲舖真係多幫襯無壞。
搵到啦!謝巴打
唔講以為賣廣告
租機嗰啲係影印機公司按錶收費
自然舖頭都係按錶收返你
個錶跳幾多視乎你點整
但scan兩張原稿無論印出嚟係乜都一定係跳兩次
影印舖覺得上下影已經用左佢哋功夫, 所以照收兩頁錢
計meter就一定計兩次了

Now 踢爆: 今早撕毀的BNO 發現其實有幾本已剪角
https://lih.kg/2053176
嗰條林宇星拍YouTube片話自己97年後冇續過BN(O)然後撕自己本護照
但係佢撕嗰本有Biometric passport標誌
岩岩收到,仲係紅色
我0319開始process
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞