『薪火post』BNO 續期資訊(82) 真係唔好狗衝 先睇2樓 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
小朋友申請回港證唔會比埋兒童身份證你
但11歲以下申請兒童身份證就一定連埋BNO比你
CI主要比非香港出世人士申請,香港出世而且出世紙寫有'Established'就一定唔係CI

所以身份證大法中晒3個就9成9有BNO

我咁樣理解有冇錯
會唔會有機會係拎左BDTC而唔係BNO
大致上係咁
拎bdtc唔使同時拎兒童身份證
thx

Q2
屌你老母蘋果日報
支港人
收到 應該無問題 唔該
我05年先夠11歲攞兒童身分證
伯父伯母曾經有過bno就仲可以等平權
冇就其它方法去第二度啦
教唆他人作虛假陳述
lm
sorry... 我真係好急好想直接問
我係97前既絲,當年父母戇鳩無幫我拎bno,直接拎左特衰passport
有關兒童身份證個到,老母話換個陣收走左

父母兩本bno都無寫include child

am i hopeless?
巴打申請果陣有冇話要交naturalisation or registration certificates for both parents 咁既野? 冇既點解釋?
想問出生紙影印本係咪都ok
見有d寫要正本 有d就寫影印本
正本 or certified true copy
身分證大法中唔中先
你張兒童身分證收走咗唔關事㗎喎
我想問下,如果我本身有申請過BNO, 亦都經BNSS底下有BC,就算我現時係攞BC passport, 我既BNO身份都仍現有效. 我咁理解有冇錯
係,可以拎兩本
可以同時拎兩本?我個陣有一本有效既BNO, 拎BC既時候佢要我寄埋本BNO去之後剪左角咁寄返比我
如果你insist 要保留BNO護照, HMPO應該會另外出本新嘅BC比你
如果唔係就當一般續期
聽聞過係有人兩本拎齊曬

想follow up問多個問題
當年我申請BC passport之前曾經問過HMPO我本身持有一本有效BNO passport應該點apply, 佢答返我叫我揀change of nationality status, 之後我得返黎個本BC passport observation個頁就寫住no observation, 但追返以前d post有人話如果同時有bno同bc身份,observation 頁會有寫出黎

咁既情況會唔會有機會HMPO當我remounce左BNO身份
老母唔記得⋯佢話無,應該一出世渣出世紙
個個張兒童身分證都會被收走架啦
而家講緊你手上揸緊嘅身分證發出日期個括號入面寫咩
(7)
11-97
唔係id no最尾個括弧入面個check digit呀
sorry! 我get到了 11-97!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞