『薪火post』BNO 續期資訊(82) 真係唔好狗衝 先睇2樓 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
你曾經登記過就可以續,照睇你應該係首次申請特衰時攞身份證,咁就唔關登記bno事了。最終答案應該sar會俾到你。
唔係,lost要照報,不過叫你哋唔使等ref no,直接申請護照啫。我哋都成日講,肯定自己有就去馬申請啦,舊年唔少人連ref no都未見過,就已經收到新bno了!
成功呀~
想問你申請果陣有冇話要交naturalisation or registration certificates for both parents 咁既野? 有冇寫解釋信?
其實我覺得蘋果個寫法,應該係有高人指點,除非個記者真係玩過晒個申請程序,否則唔會咁演繹。成篇報導,訪問過咁多相關人士,梗係有人歸納咗經驗而嚟。

老實講,有好多走精面嘅方法,但既然為阿公去做,我哋盡量都答返,經驗得嚟嘅接近官方程序,以免後來者有閃失。有啲位只能意會,不能講得太實!

佢教嘅做法,其實亦問題不大,主要在於查三代呢項其實與我哋無關嘅程序,另外就係副署!因為好多申請人其實需要副署,但如果跳咗而要補,就肯定要轉paper form申請程序,要填表交相,因快得慢,呢樣先係風險所在!好多人想快想少啲麻煩,其實報三代就算全部唔知都無問題,但副署到時真係要實體相,又要填過申請表,程序搞多一頭半個月,呢樣就無預視到!

爛就一定爛,蘋果咁多中老年讀者群,相對上查三代又真係好糾結,咪睇吓hmpo點解拆囉,始終佢仍然beta 中,大把可以調整,有啲嘢,佢哋唔應該慳!
父母身份證係無謂嘢!邊度有要求交?都話咗無替代文件!點解成日聯想無出世紙用身份證去頂?完全兩件事嚟,有啲仲俾死亡證添,PE就真係唔得要你死,睇埋咁多無謂嘢!

父母資料,係研判申請人個國籍點嚟,我哋係bno,全部登記嚟嘅,所以父母打上資料同文件都無乜關係!至於父母歸化入籍證書,作用咪等如佢哋出世紙,用嚟判斷佢哋國籍點嚟!

都講咗好多次,有咪俾無咪寫信解釋,咁糾結做乜?最緊要嘅文件係你哋本舊bno,基本文件係副署、身份證、地址證明、特衰,呢啲係update 返俾佢哋,其他嘅登記時一早交晒啦,俾唔俾同續證無關!有咪俾無咪寫信解釋囉!唉!講到咁白,如果都唔明,倒不如繼續用特衰啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞