『薪火post』BNO 續期資訊(82) 真係唔好狗衝 先睇2樓 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
sorry clarify下係咪即係等英國睇下點?定政府點處理?
想問下如果冇左父母出世紙果啲文件
要寫信解釋點寫
英文好差 個格式又唔知點
睇DOC
1. 係,兩老出生時已經係CUKC
2. 想知佢哋係唔係BN(O),入SAR問
3. CUKC係1983年1月1日起已經唔再存在,你兩老已經由呢日起變咗做BDTC。如果兩老真係有BN(O)嘅,當年就係以BDTC身份拎。
想問你之前幾時send sar問?
中晒身份證大法?
唔該哂,因為其中一個話幾肯定係bno就直接去咗報失。我見doc話報失完先SAR問再攞返passport no?
85年bno面世後喺入境處申請護照嘅時候可以揀bdtc護照/bno護照
起初啲人都係揀bdtc護照多
因為一路用開認受性比當時嘅bno高
直至九十年代因為bdtc有效期只到九七令護照有效期比bno短先個個都係用bno

另外需要歸化先申請得bno嘅人係講緊出世時冇英籍屬土公民身份嘅人 例如大陸出世 佢地先要歸化
如果你香港出世 父母其一係永久居民
咁你一出世就係英國屬土公民 可以直接申請bno
好似填錯野 一開頭問我 Do you have a naturalisation or registration certificate? 我填咗 UKPA,UKPS,IPS or HMPO

但係我應該揀'Other' 因為本BNO本身係顯示HKG

想問下呢個情況應該點搞 (比曬錢 佢比埋個email我 入面有個number 比我)
你講緊HKG嘅係護照個人頁上方中間嗰三個字母?
如果係嘅話你嗰本係BDTC
寫信解釋
爬完po有d野唔明想問一下
如果大陸出世係咪要去翻譯張出世紙
同寫信解釋就得
搵過屋企唔似有戈張歸化紙
約翰遜 發表個個新聲明 係咪連97年前唔係香港出世都拎得?
大陸文件必須專業翻譯
俾唔到嘅文件寫信解釋
口術 未出政策都係唔知 冇passport no 申請唔到
唔該巴打
有無邊間介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞