『薪火post』BNO 續期資訊(82) 真係唔好狗衝 先睇2樓 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
你86年出世?
唔係啊,95
你第一本特區係97年11月拎?
幫朋友副簽
how you know the applicant係咪填friend就得
定要填得詳細d
官方嘅要求係要畀正本(即核證副本,真正嘅正本係入境處鎖起咗)。

只係我哋呢度有唔小情況係HMPO收埋咗人哋張出世紙唔畀返人,嗰啲皇冠頭嘅絕版貨咁就無咗,所以之後我哋都叫各位畀copy 就算。

如果你堅持要畀正本,而你手上嗰張係皇冠頭嘅,亦可以去入境處拎張新嘅,唔見咗或者畀HMPO收埋咗都無咁肉痛。
詳細d會快d
E.g. sex partner, sword fd
好快玩爛
上星期報lost, HMPO send email叫我打比佢,尋晚打左去核對身份證number,佢話可直接再申請,唔駛等lost reference number

不過睇返我老婆本舊bno上面係冇身分證number, 可能申請時仲未到11歲,所以冇number, 咁就奇怪,唔知佢對黎做咩...
佢話身份證發出日期⋯⋯
我上邊答左95啦

passport幾時發出要番屋企望下
即係依家可以一律唔洗report lost , 直接申請?🤔
係咪即係無得申請bno?
同apple講返改字眼
由於hmpo有遺失正本前科,有錢可出核證副本,無錢可彩影副本,影像要清晰唔過底,底面都要影,可以手機影自造成A4文件。但hmpo有權要你補正本。如果真係決定俾正本,為減風險,請於所有文件上標示pex no,以免散失。風險自決!
你係最近搞?
無關係,observation 主要係講你會唔會仲有一本有效bno!你你就無需要寫。另外可以詳細少少點樣揀change of nationality status,因為第一次有正統方法去做,俾以後嘅bc一個重要參考。
「朋友」係百搭嚟,去馬啦!
佢國際到真係寫bno?
因為當年HMPO個application system同依家唔同,佢要求申請人自己選擇你呢個係咩application, 我記得好似有first passport application, renewal, replacement, change of nationality status同change of passport particulars 咁上下,咁當時我已經有一本有效BNO, 唔肯定要揀邊種application,所以先send email問HMPO
國籍
哦,咁舊系統有選項,比依家佢個ai好啲。依家無得揀,pe又俹簁,一見bno就唔理文件,續咗先。依家佢哋建議寫信,但都有啲人錯!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞