『薪火post』BNO 續期資訊(79) 頭先錯版,先睇DOC再問問題

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
課金啦
呢間旺角黎?
有無人試過因為身份證多咗個英文名去整登記事項證明書?
約莫幾耐會有?
英國(香港)
預約咗了
海鮮價 今日要$224
fedex priority
1. 首選:完全跟從指引做
2. 次選:符合國籍要求,持有效符合國籍嘅護照,但返嘅工唔屬佢列明
嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)
3. 再次選:副署人為英國國民或愛爾蘭公民但護照已遺失或過期,返緊
list有嘅專業人士或有張list所要求嘅專業資格。
4. 再再次選:副署人為英國國民或愛爾蘭公民但護照已遺失或過期,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔
跟一定唔得)
5. 再再再次選:副署人為英聯邦公民、歐盟國民、美國公民但護照已遺
失或過期返緊list有嘅專業人士或有張list所要求嘅專業資格。
6. 再再再再次選:副署人為英聯邦公民、歐盟國民、美國公民,但返嘅
工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一
定唔得)
7. 再再再再再次選:不符合國籍條件,只有本地國家有效護照,返緊list
有嘅專業人士或有張list所要求嘅專業資格。
8. 再再再再再再次選:不符合國籍條件,只有本地國家有效護照,但返
嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟
一定唔得)
我唔保證你揀跟上面次選項目做HMPO唔會要求你搵另一位合資格嘅副署人,
但係你應該搵一位係你身邊最能接近合符要求嘅副署人為你簽署。
但無論如何,認識兩年以上呢個條件係最基本,因為副署人嘅目的係證實該
相片嘅人嘅樣貌係護照持有人,如果嗰個人識唔夠你兩年,憑乜嘢幫你做副
署人?
我諗咁樣寫嘅話,你哋會有動力啲搵副署人,但係我再講多次你搵唔到首選
級嘅副署人就會有風險,所以自行衡量啦。
15年睇呢個 post 續
講真個系統變咗咁多,而家你問我點續我都唔肯定有追 post 但都係潛水多

估唔到幾個鐘又多幾版
見到個timeline值得恭喜
新post留名
HMPO 你個代號
有舊BNO
身份證大法呀
Certify 同翻譯兩回事嚟!

無牌就唔可以叫會計師喎,你問佢香港咩情況之下可以自稱會計師?公會對非正式會員但自稱會計師嘅態度嚴肅,成日告人!

https://www.gov.uk/certifying-a-document
民政署宣誓
你要安全可以等SAR
都可以直接比錢
後果自負
免費
有無template 可以點寫?
登記事項證明書有試過唔得
DOC有
咁我乖乖地宣誓
搵到,頭先柒咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞