『薪火post』BNO 續期資訊(79) 頭先錯版,先睇DOC再問問題

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
哦,多謝酸民巴詳細解釋,我又入返自己個檔案先,以後有故仔講

舊年年尾咪就係有啲特衰寄咗去,臨出發前都未批,班人驚到六神無主!
正常呀,點解你會覺得一本廿鳩幾年前簽發嘅護照唔需要副署?

03年或之前非HMPO IPS 等等英國本土簽發機構嘅護照全部當first passport application ,副署理所當然,邊個叫你哋咁耐唔續,廿鳩幾年可以個樣變到面目全非,點知本嘢係唔係真係你架?咪要你畀多啲資料證明本嘢入面嗰個真係你囉
應該要做啲常用句子,隨時copy & paste
我諗疫情後會再爆煲!
之前咪有巴打重post 大量紅色白色folders 係office裏面嘅相嘅,咪就係當時冧檔時HMPO嘅情況
睇doc關於副署一項多幾次!
希巴會適時貼上嚟

諗吓自己點解要續bno?想搵著數?定覺得生命安全受到威脅?如果係後者,你會唔會用盡生命最後一口氣,去搵個人同你副署?假設你交晒文件pe睇完爭副署叫你補,補咗一定批,會唔會多一份勇氣,死返份副署交俾人?

掙扎呀
身邊突然好多人搵我簽
我心諗叫咗你哋咁耐,遲唔遲啲
我揀報失
最後係咪寄齊以下文件就得:

Hkid copy
Passport copy
住址證明正本
車牌copy
系統要咩俾咩,俾唔到你寫信解釋!份清單會電郵俾你。
有冇人屋企人係揸BDTC而又申請到Renew BNO
我見有人話自己ok 想睇下有冇多啲成功例子
好難㗎啦
係搏依家咁多applications搞到班公務員掛住食fish and chips出錯俾你

我見英屬香港個Facebook 有幾個人得咗
搵唔到人副簽 身邊個個朋友都係未續領過bno要副簽
得嗰幾個人真係好好彩
屌那星 我老母嗰陣信支共50年不變
依家佢唔信 但恨錯難返了
今日終於寄左 希望批啦
可能有BNO唔記得咗咋

不過老老柒柒
佢哋做嘢真係好那西
俾得起千幾蚊真係可以搏下
冇呀 嗰幾個人都係BDTC
佢地影埋出嚟Renew到
佢地做野唔係好認真架咩
唔明你問題問乜,總之無人可以係97年12月31日之後登記成為BNO。

如果任何只憑香港關係取得BDTC而又無係限期前登記成BNO,由97年7月1日起,唔再係英國國民。

你口中嗰啲所謂BDTC續到BNO,根本就係佢哋自己本身有BNO但係唔知
睇完doc都唔係好明,
父母資料果到有一題問:were they married or in a civil partnership?

Doc話父母離左婚就填yes 同寫信解釋已離婚,
我英文差唔太明白,雖然我媽已經過左生,但我父母冇離婚,咁我應該填yes 定 no?

唔該巴打們
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞