『薪火post』BNO 續期資訊(79) 頭先錯版,先睇DOC再問問題

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
記得SAR埋父母,included child無自己記錄。
想問passport張相係咪網上pass到就理論上冇問題?
係呀,當年係齊齊合作搵錢,唔同依家,上面啲人嚟香港食埋你!

英國人縮骨囉,點解要平權平權平權!就係明明以前一視同仁,後來又分成bdtc,97後bno連公民都唔係!
係呀,總言之PE睇你份申請果日嘅一年內
好似想放寬renew手續
依家嘅官方消息只係放寬逗留限制。
係就最好啦,續證其實好簡單,有舊證都將啲要求好似lost case咁搞,簡單直接。
見到D人自己係咪holder都唔知要俾錢check就灰
有fd俾左錢後發現自己非holder
我幫佢countersign
下,有身份證大法同SAR check,仲乜唔肯定嘅情況就直接去馬
可惜佢係前任,但係正正佢唔係現任先可以暢所欲言
彭黛玲依家係閣員要行集體負責,唔可以公開講自己想點
唔知身分證大法點失敗
但佢阿哥係holder所以想搏一搏
結果呢班人要同英國政府對簿公堂贏咗先拎返BC

慣性唔迫都唔做嘢
係就係,SAR最簡單直接!
好似香港非華人英籍人士咁,唔推就唔郁,當睇唔到。要逼埋身先俾返bc人!咁香港人又唔爭氣,唔係送中,續證都係嗰十幾萬人
申請果陣要填父母資料,佢問父母出生時國藉係咩,係咪應該都係填British,定係Hong Kong?

感謝
香港到呢一刻,從未係一個國家
所以係British ?定係寫BNO 但係佢地出世果陣又未有BNO依個講法
British is British
如果去台灣,之前用過特區護照,依家想轉返用BNO可以點做

係咪有record會唔比入境?
明白,唔該巴打
你bc先會轉國籍,以後用英國人身份。bno同特衰一樣視為港人,國籍其實係ROC。

Doc有講兩本護照出入台灣個情況。
唔會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞