『薪火post』BNO 續期資訊(79) 頭先錯版,先睇DOC再問問題

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
你掉返諗佢會唔會check 到?
民政署宣誓 聲明同誓詞係咪唔同?話身份證加名問題做聲明就夠 (DOC咁寫)?
Report 左lost 一星期都冇任何回音
冇叫我contact佢地 冇reference no
係咪繼續等
你有道理
但睇左置頂都係得dhl揀
又真係完全唔識一個可以做到副簽
係咪玩完
fedex囉
澳洲得
咁寫喎:
建議使用DHL或FEDEX/TNT或UPS

後面三間你睇唔到?
唔搵唔知揸外國護照朋友多,搵吓先啦!朋友定義不限相熟嗰啲。
無朋友
好多藍既絕晒交
無錯,藍絲最鍾意揸外國護照!

但你一開頭就定義咗無朋友,就永遠唔會知道嗰班隨時幫手嘅朋友喺身邊,佢哋亦唔會知道你需要幫手!

睇doc再了解邊啲人可以幫手簽,同有咩方案可以做!留意副署呢一項,有越嚟越收緊之象。總之風險自決啦。
最想要可以傳比下代同重新開放申請喱兩樣,最幫到年輕人,起碼叫有得揀

比居留權你你自己都要唔靠政府生活到先得,似係依家英國政府取態
完全同意,英國暫時做法,就係我放寬條件俾你過嚟,但你要生存到有貢獻,就有機會俾個居留權你!做法係簡單,唔觸及法制核心,但其實無平過權!重新登記同繼承起碼一代,係最應該盡快做,真係最幫到前線班年輕人!自動居留權呢樣,可能係去到終極平權嗰日先有。
只有平權同重新開放申請幫到下一代
但英方似乎兩樣都無意咁做
report lost佢地應該唔會處理住先架喇
你直接apply啦
因為涉及聯合聲明呢塊擋戰牌!

https://www.cmab.gov.hk/mobile/tc/issues/jd6.htm

一掂到肉部分梗係和稀泥,未到最後,英國都唔違反聲明內容先,當然要唔違反但又平到權,就睇佢哋政治智慧了,非不能也實不為也!不過依家確係最好時機推動平權,盡力做得幾多!
想問下住址証明既一年內係成個2020年定係由申請日期之後計一年?
想請問下bno副簽係咪print左落黎簽完再連身分證、護照影印本個d一齊寄返英國?如果我搵我表姐夫(手持美國護照,係公務員)係咪除左簽副簽份document,只要影印埋佢既美國護照個人資料個頁就可以?另外可唔可以叫佢print落黎簽完再scan返俾我,我係香港print返落黎再寄返英國,因為佢本人唔係香港求指點迷津
以officier開始攪你個case睇你嘅文件嗰日起計12個月之內
咁我即係比申請日期之後既住址証明就得
對97/03
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞