『薪火post』BNO 續期資訊(79) 頭先錯版,先睇DOC再問問題

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
首先87年7月1日前無居留權同永久性居民概念,雖然對我哋黎講解法唔係好大差別。

希巴概念上係無錯嘅,因為你父母有得BDTC一定有無限制居留,咁睇唔睇父母有無英籍都無乜所謂。

但係按照1981年英國國籍法,你出生時父母有HK BDTC 就即刻係BDTC,而如果父母無BDTC啦,咁咪睇下父母本身係唔係拎咗定居資格,有嘅話,你都即刻係BDTC

唔搵唔知揸外國護照朋友多,唔出聲啲朋友點知要幫你手!真係無,你自己寫返自己理由。
唔係佢個system入曬data畀埋錢就自動波㗎咩
冇printer就惡搞啲
我睇左好多次,但係我淨係睇到有咩人合資格幫人副簽,睇唔到有冇講需唔需要佢嘅資料整明嗰part...如果你睇到可唔可以話畀我知係邊part? 我真係睇左好多次都睇唔到...可能我發雞盲
想問下歸化證明號碼係d咩
如果子女係香港出世,我明!

係但如果父/母只有永居,只能揸ci,子女唔喺香港出世,例如內地出世,都有bdtc呢一點諗唔明啫。
副署人只需填表同簽名,非英/愛護照副署人,要交護照個人資料頁外,無需要便其他嘢去證明啲乜。有需要hmpo會直接聯絡副署人查詢。
如果你係歸化原因取得英籍,有歸化證書嘅。
通常呢啲入曬資料畀埋錢之後都係嘔堆pdf要你print
所以整定都冇乜大問題
唔該哂你
子女唔係香港出生上面講嘅嘢全部唔適用

上面講嘅嘢係以香港出生計算。如果唔係香港出生就要按照1981年英國國籍法第16條世系取得黎做,即父母嘅BDTC 係otherwise than by descent 取得先可以傳一代。 至於當年中國出生點處置就唔係好清楚啦

俾啲信心自己

睇完個website整左account
但屋企位置上唔到門 最後都要去門市包裝填form投件
你呢樣正正係我一向嘅諗法,基本上香港出世,父母有身分證,基本上係bdtc。非香港出世,父/母係英籍就可以繼承,父母唔係英籍,就無英籍。
如果父母既BNO 唔見咗,咁parent's BNO NO 及發出日期填唔到既,點算好?
想問下有冇人搵自己唔同姓既表兄弟姊妹做副簽人?
我身邊都搵唔到副簽,得表兄弟姊妹有炸
應該博下定寫聲明書話冇好呢
成班人申請bno
個個都係出去搵白色牆前影半身相
咁普通bno係咪填無?
我係BC,但好似唔一定幫到人counter sign
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞