『薪火post』BNO 續期資訊(79) 頭先錯版,先睇DOC再問問題

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
上面係bdtc!你sar有bno但未見過,即係你有另一本bno收埋咗、唔見咗.......
好 咁寄今年年頭個d穩陣d
SAR係搵個人於hmpo內個國籍記錄,有就有係就係,唔含糊。當年有無登記,最清楚係父母或佢哋自己。

呢度出現,其中之一都係想嗰啲可能有機會有bno身份嘅,確立自己國籍。後來發現,有啲人有bc身份添。
照試下,以朋友身份,但使唔使prove識左2年呢樣野?以家仲使唔使係照片後寫句野?
又要再講多次

喱度有好多中華大膠/失憶/唔清唔楚嘅父母同仔女講無申請過,甚至有人比父母燒咗本BNO

想清楚知道有無就SAR,唔洗錢又唔做,喱度無人幫到你

問父母唔準,問我地都係比意見,不如問英國政府拎record
依家要副簽有張form,照form填
個龍門任搬啫,講咗咁多年,無人出嚟澄清嘅?依家香港局勢變化咗,又有咁多演繹?實際行動,立法程序去到邊?

講真依家話唔違反,咪證明一向以嚟非不能也!

不過我同意呢一刻嚟講,真係見到有進步,起碼啲mp推動緊,更多官員出口術支持,首相表埋態,前景係樂觀嘅,但個路線圖仍未清晰,大家仍要一齊推動佢,各自努力啦!
你無護照,第一本就做咗bno,佢哋有,以為到期搞續bdtc!而唔係新登記bno!又或者其實佢哋有,不過唔見咗.....

97前無人叫自己bno/bdtc/cukc,只叫英籍,英文British!未必識分國籍咁多含意,依家成日叫自己bno其實匪語化咗,不自覺地矮化自己British個身份。

其實當年入境處職員好好嘅,你申請時會提醒埋,續bdtc去到30/6/97,要保持英籍要申請bno!
唔得,因為你續咗本新嘅,舊個本佢會幫你剪角,所以麻煩寄埋舊bno正本
要比佢剪角點可以寄彩印本放心,完成後 佢會用第二份件寄返本剪咗角既舊bno比你
唔得,BNO要比佢地剪角cancel

其實有報告$207,仲平多$20幾,佢加咗價?定仲有其他優惠加落去。
想請教大家依排係咪都寄Dhl或fedex? 因為郵局依排無空郵
都唔係!因為佢哋唔係先嚟先做,因為申請過多,所以但求就手!所以有機會無了期!依家疫情返唔齊工,香港人係咁衝,爆晒煲了!只可以講,無論今日搞定聽日搞,佢都無辦法做到以前6-8星期,依家係無期,佢返齊工先預計到大約幾時批到。
我係寄FedEx,幾日收到
每個人背景唔同,唔好同人比較,佢要乜就俾乜,交唔到請寫信解釋。
你要理,理佢俾嘅嗰份清單,執齊俾佢!要乜俾乜,無就寫信解釋,無需交無謂嘢。
課金之後就知道,係咪好期待呢
人哋當年代英國人當兵,真正忠心耿耿,無功都有勞!
咁香港值頭幫過英國搵唔少添 嚴格上講大家都有貢獻
兩邊都理應有
有血緣同無血緣嘅親戚都唔得,你睇清楚英文點寫!人哋係講誠信兩個字。

至於你點理解,在乎你個人,你如果心目中有既定答案,就無需問人去肯定答案!
風險自決啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞