『薪火post』BNO 續期資訊(79) 頭先錯版,先睇DOC再問問題

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
跟美國大佬 做下樣者。
日支關係呢幾年咁好
合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'
想問咩情況下出世紙會無'Established'依隻字?
老豆老母係我出世時係永久性居民係咪基本上就有
老豆老母係你出世時其中一方係永久性居民係咪基本上就有

無'Established'姐係老豆老母係你出世時雙方都不是永久性居民
thx 老豆老母係香港出世長大的
最貴,其他都一樣快!

其實嗰邊無乜人返工,講明機會留俾緊急嘅,要咁快嚟做乜?咪又等幾個月批!
平日深夜仲有80人
77+
父母係難民,所生子女無香港永居權。
五六十年代出世嘅人有無得用類似身份證大法check有無拎過BNO?
直接平權應該冇希望
但係叫佢放寬到兩年甚至三年working visa會唔會好啲?
每年續真係好冇安全感

點會無希望,啲議員都覺得仲可以做多啲,唔好見啲進展唔係如你所願就放負
平權只係代表英國願意洗濕個頭行出黎對抗中國。連平權都唔肯做扭扭擰擰咁,代表英國仲係未撚訓醒。

同場加映

Sor
我見英國政府話係a pathway to citizenship先話冇可能啫
希望國會夠多人支持平權
局勢成日變
咪奢望一步到位
慢慢嚟啦
14年一直覺得甘三條出現之日,就係英國肯平權之時
如果到今日佢都唔肯平,以後你更加唔洗諗
搵清楚冇剪角個本未?
搵完都係冇既話 直接報lost
副簽問題
佢點知副簽人同我識左超過2年?
親戚都話有機會查得到
指定國籍,英聯邦公民即係澳洲都得?

想搵個有澳洲passport嘅fd簽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞