『薪火post』BNO 續期資訊(79) 頭先錯版,先睇DOC再問問題

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
退who
停支那visa(唔知包唔包香港)
阻支那公司上市
action for 中止關係法 進出口限制 特殊地位
制裁官員
佢個清單講明收color copy
無話要original
我覺得跟足清單好啲
美國收緊 hk 簽證, 如果遲下日本, 其他國家照跟...
特衰護照 = 支那護照 ...

簡易續期指南

英國國民海外護照(British National Overseas (BNO))續期申請所需文件:

1.舊BNO (如果是LOST CASE / 身份證大法 / SAR 續期,請盡力提供以下文件)
2.香港永久居民身份證副本(同一頁影印底面)
3.副署表格(如需要)
4.地址證明(英文姓名+地址,不能用中資機構,可到民政署宣誓)
5.閣下的出生證明(正本,如在中國出生,請寫信解釋)
6.英國護照以外的護照副本(如有,可以寄正本)
7.SAR回覆信件(INCLUDE CHILD LOST CASE)
8.其他有幫助續期申請的文件

建議使用DHL或FEDEX/TNT或UPS
hotline

DHL 2400 3388
FEDEX 2730 3333
TNT EXPRESS 2331 2663
UPS 2735 3535

↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓其他問睇完Google Docs後唔明先問問題↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

https://docs.google.com/document/d/1sccskS5ZN9vRZveWFRS0vneBNO5Fk8csOKj3H2s3sdU/edit?pli=1
Trump:北京強推国安法,違反一國兩制,令香港自治權喪失,變成一國一制,因此,我宣布:會取消香港的獨立關稅待遇、會制裁有份破壞香港自治的中國及香港官員。
詳情:
1)Trump宣布與WHO割蓆,正式取消全部撥款。
2)Trump直接抽擊中國偷取科研成果
3)宣布將會禁止某些從事間諜活動的人物入境美國
4)宣布將會加強監管中國金融機構
5)Trump宣布香港為民主前哨(bastion)
6)Trump宣布開始取消香港關係法,香港不會有特別待遇,重審香港獨立關稅區
7)Trump宣告將會制裁中國以及香港有份破壞香港自治權的官員
最後,Trump指出20年前,歸還香港比中國係希望可以帶領中國民主化,而唔係令到香港成為中國一部份。
唔好意思 想請問 我個情況係老豆有申請BNO 但好耐冇出國冇用護照應該整唔見左

但又唔知點樣可以查返有冇幫我當年申請BNO 護照 我係96年出世既

求教各位巴絲可以比下意見
英屬香港被支那於97年非法佔領前 為左BNO可以去到幾盡

(經典新聞) 1996年3月30日 - 4名申請歸化英藉人士在灣仔運動場排隊期間集體毆打事件全紀錄
呢單野咁就20年啦
為咗拎本BNO喺灣仔運動場排隊期間打交
不過呢, 呢單野最經典莫過於「阿叔一揪三」果幕
https://www.facebook.com/watch/?v=10153275745066792
合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證上首次簽發日期為(06-97)或之前*
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'
本身已經續簽左BNO

而家考慮緊同唔同兩老續
DHL門口已經好多人排隊續bno
我有過呢3個條件 但我自己睇過網上有人寫話如果父母本BNO冇寫子女個名入本野度就收皮

SAR先
睇DOC
Application history
20 March 2020 Application being processed
20 March 2020 Documents received
8 March 2020 Use paper form to confirm identity
8 March 2020 Ask someone to confirm your identity
8 March 2020 Application submitted

想問最近有搵副署人既巴絲 副署人有冇收到HMPO d信叫佢confirm你地係認識?
見呢度唔少巴絲遲過我都approve了 有d不安
係咪未試過換護照
父母出世紙同結婚證書,寫封letter話太耐唔見左算啦
我本BNO expire左10幾年剩係交左
- 舊BNO
- 住址證明
-自己出世紙
-HKID COPY
-副簽
-一封信話交唔到父母結婚證書+出世紙
果陣我個fd子話冇收過
應該隨機抽樣
搭單問 朋友搵我幫手副簽
UK GOV個邊send左個email俾我
要我填張form做副簽 但去到入post code 入0000/00000/HKG都唔得
佢係咪申請錯野? 定副簽人一定要住係英國?
use a paperform
出咗?
原本係咁 thanks!
Lm
想知比咗錢但搵極都冇副簽 申請唔成功會唔會退錢
NO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞