『薪火post』BNO 續期資訊(79) 頭先錯版,先睇DOC再問問題

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
唔該晒
如果無,你到時聯絡返hmpo!
唔該曬
我諗就唔係啦,我手上無87年7月前人民入境條例嘅條文,淨係喺google搵到啲書有quote 香港本土人嘅定義係(都唔知啱唔啱

1)香港出生嘅英國國民
2)係香港入籍或登記成為英國國民
3)同上述兩類人士結婚嘅英國國民同埋其子女

如果張嘢上面香港本土人身份未確立,咁其實按書直說佢出生時不符合任何可以因出生而取得英籍嘅條件

即出生時

1)父母雙方不是英籍
2)父母雙方亦未取得無限制居留

不符合1981年英國國籍法第15條規定

Btw
取得ILR 方法
A)香港華裔居民
資格:
1 祖先有一人為中國血統
2 連續居港不少於7年

B)其他
1)連續居港不少於9年
咁希巴呢個說法呢:

出世果時
你父母其中一方係香港永久居民
你就係BDTC身份
你父母有冇英國國籍都冇關係
想請問下

我知道要申請嘅時候要寄返特衰passport 每一頁嘅彩色copy
但我想知如果舊果本特衰(已過期)有其他國家仍然有效嘅工作visa

呢個case 我駛唔駛影返個有效visa 申請bno?定係唔關事?
疫情後會返當地政府改passport 資料去bno
想問下舊bno得翻有相個一頁當damage好定報lost好?
屋企人剪剩個一頁
佢只要求現時有效嘅他國護照,無要求任何有無效嘅簽證。
Damage
未試過用DHL/FedEx寄件
想問大概個流程係點架?
新手係未最好直接去服務中心搵人幫手?
唔得,因為隨時等唔切本bno就要返去
(舊果本就可以)
睇完doc都搵唔到 如果想幫老豆老母申請佢地洗唔洗 佢地嘅 父母結婚證明書 無嘅話係咪寫信?
係佢地網站create account+confirm order+call佢哋上門收件
而家落佢哋門市和你排和你攪唔smart
我想問如果我需要副簽,噤我係咪需要attach 埋幫我副簽嗰個人嘅護照,有個人資料嗰一頁?彩色影印?
你不如打熱線,善解人意嘅客服,必能解決閣下心中疑問。
系統要咩俾咩,俾唔到你寫信解釋!
多睇doc保平安
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞