《香港傭兵》(47)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
金令早
好眼訓
收工等文
我都係
抖一陣就開始交對喇
咁都有錯字

未食橙添

上回講到飛揚推測有唔少西貢獻命喺醫院。
綽姿就跟住飛揚跑去醫院方向。
喺路上再遇到三架西貢獻命嘅輕型貨車。
飛揚出手快狠準!(真係冇拖㗎...)
殺晒啲人再上車睇...今次有唔少藥物同針筒...
睇嚟真係...
『佢哋真係喺醫院運啲嘢出嚟...』綽姿真係...好熟手...
「係血包...同藥物?」綽姿繼續一刀一塊人肉紋身...
『嗯...除咗血包...仲有藥物...應該都係由醫院運出嚟...頭先第一架遇到嘅...都應該係由呢條公路出嚟...兜入新墟...』路線應該就係咁...
「佢哋係想...拎埋啲藥物走佬...」綽姿將屍首上嘅紋身逐一剝落嚟...
『嗯...應該就係...打算盡量拎晒啲藥物同血包...真係打起仗上嚟...都有得救...之但係...佢哋想去邊?』佢哋駛向嘅方向...深井已經封咗...出唔到...
「可能係想去黃金...經水路逃離屯門...又或者去...小欖...」綽姿將所有屍首上嘅紋身剝晒落嚟...
『去...小欖?』
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 23-殺戮特區] PART 12

小欖...頭先返入嚟嘅時候...仲有西貢獻命嘅人喺嗰邊駐守...

唔知有冇行者過咗去嗰邊...

我諗...應該唔會...

始終都叫做...有啲遠...

又唔知嗰邊有幾多人...等陣過到去就只有小貓三四隻...咁就浪費時間...

所以...我都冇打算要走過去...
「嗯...」綽姿將啲人皮紋身都收好,「不過我就覺得去小欖嘅機會唔大...」

『嗯?』點解呢?

「雖然話係邊界嘅防線...但我唔覺得西貢獻命會想同我哋硬撞...」綽姿向住三架白色輕型貨車行過去。

唔想同我哋...硬撞...

「我諗唔係突然之間嘅事...以我估計...西貢獻命應該喺之前就收到風...縱使唔係全部人都知...最起碼骨幹成員一定知...」綽姿檢查一下白色輕型貨車。

冇錯...
細嘅唔會知...知嗰陣時就已經差唔多冇命...

大嘅早就知...叫啲細嘅去死...自己保住條命...

黑社會又好...地下組織又好...警察又好...軍隊又好...就算係國家政府都係咁...

所有被踩住嘅...都預咗係用嚟犧牲...

「佢哋一早就諗住運啲藥物走...唔止...軍火都應該係...」綽姿再檢查另外兩架白色輕型貨車,「唔會死守山頭...同我哋拼過你死我活...一定係想逃走...想匿喺其他地方...再諗辦法...」

都係...留得青山在...

「做唔到國安局嘅走狗...咪再搵主人...」

那怕冇柴燒...
「上一次係咁...今次又想重施故技...」

之但係...

『我唔會俾佢哋有機會...』唔會...唔會俾機會佢哋...

綽姿回頭打量住我...

『趕盡殺絕...』

一個都唔會留...只要...係有紋身嘅...西貢獻命光頭佬...
我同綽姿冇再理會三架白色輕型貨車...冇再理會散到一地都係嘅人體殘骸...繼續喺公路上...向住醫院方向...以忍步極速前進...

唔使幾耐...只係跑咗一陣...就已見到屯門醫院...

再跑快啲...向住屯門醫院...再跑得近啲...就已經見到...見到入口外有八個手持長槍嘅西貢獻命光頭佬...神色慌張咁...望嚟望去戒備...

入口有八個...再入少少...仲有十幾人搬緊嘢上大型貨車...

殺人...有十幾廿人...等緊我殺...

我再短距離加速...極速向住入口外嗰八個手持長槍嘅西貢獻命光頭佬接近...
迅雷不及掩耳...已經俾我差唔多跑到去入口...

就喺八個手持長槍嘅西貢獻命光頭佬都未嚟得切反應...

“嗡!”我拔出精神刀...亮出紅光刀刃...同時一閃...

將其中一個手持長槍嘅西貢獻命光頭佬攔腰一斬...

“嗡嗡!”再喺佢身上快斬兩刀...

就喺西貢獻命光頭佬嘅身體分離緊嘅同時...我再向其餘七個身體各斬砍三四刀...

“嗡嗡!嗡嗡嗡!”紅光刀影閃咗十幾下...八個西貢獻命光頭佬嘅人體殘骸正要散落地上之時...我再立即衝向大型貨車...
殺人...殺人...將活生生嘅人...斬開幾件...

好爽...呢種感覺...好...好爽...

喺大型貨車附近嗰十幾個西貢獻命光頭佬察覺到入口好似發生咗事之時...我就已經跑到去佢哋面前...

“嗡嗡!嗡嗡嗡!嗡嗡!嗡嗡嗡!”我喺佢哋所有人身上亂刀狂斬...

紅光刀影閃過不停...喺一個又一個光頭佬身上劃過...

紅光刀刃劃過活生生嘅人體...雖然好快速...好短暫...但係爽...
呢種感覺...將人體砌開嘅感覺...

好熟悉...好令人懷念...回味...

之但係...唔係因為之前...唔係因為較早之前試過...

係再早之前...好耐好耐之前...曾經...一段時間...唔算太長...但燦爛...

刀嘅感覺...係匕首俾唔到...

“嗡嗡嗡!嗡!嗡嗡!”殺人毫不手軟...用紅光刀刃...將一個個活生生嘅西貢獻命光頭佬分屍...
“啪啪!啪啪啪啪!”人體殘骸散到一地都係...

殺人...分屍...只係差...差在冇血腥味...

我握實手中嘅精神刀...刺眼嘅紅光刀刃...就係缺少咗...血腥味...

心中總係藏著點點遺憾...

我回頭一望...望住喺入口用紅光刀刃剝緊人肉紋身嘅綽姿...

一片...一片...再一片...好清脆利落咁將散喺地上嘅人體殘骸條後頸左邊紋身剝晒出嚟...袋好...就向住我呢邊行過嚟...
「咁多...就算只係收集紋身...都唔夠袋...」綽姿望望散喺地上嘅人體殘骸...再望望大型貨車旁邊...一個黑色大袋,「啱晒...用佢袋住方便啲...」

綽姿就拎起個黑色大袋...將裡面一包包藥丸倒晒落地...再將之前剝咗嘅人肉紋身放入去...

然後...綽姿就喺散喺地上嘅人體殘骸上...開始剝佢哋後頸左邊嘅紋身...

雖然綽姿好熟手...剝得好快...之但係...唔可以企喺度等...

獵物唔會乖乖企喺度等你去獵殺...更何況...唔止得我哋兩個捕獵者...

喺呢個狩獵場裡面...仲有好多...好多饑餓嘅捕獵者...

『我入去先...』我轉身向住玻璃門方向行...

「嗯...」綽姿就繼續剝...一刀一刀...好快手咁剝...

綽姿剝完皮...自然會跟住我留低過嘅氣息...剝俾我殺咗嘅獵物...

今晚出完

三句預告

玻璃門自動打開...我一步一步行入醫院...

行多兩步...就見到醫院裡面嘅西貢獻命光頭佬望住我...

喺佢哋手上...拎住長槍又好...拎住一箱箱...一盒盒嘅嘢又好...面上無一不露出驚恐嘅表情望實我...
連環斷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞