《香港傭兵》(47)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
喺消失前拿拿臨完左故佢
香港設立國安局之時 就係完故之日
最後校對中
仆街了, 世界無沒日了
末日比想像中嚟得快
就快就快

上回講到日倫估計都係由一尾帶走深層睡眠嘅片翼。
咁成件事就好明顯都係由恐怖指示!
SPIRIT嘅唯一決策人~獨裁者~凡事都要親力親為~真係唔易做吖~
而喺日倫派去嘅無人機中,最後嘅影像都係飛揚被CNA000試作型打倒嘅情景。
影唔到綽姿藍色精神化嘅一刻...
冇錯!飛揚係記得!但就冇講到出嚟!
都話咗㗎啦~每個人都有所隱瞞~飛揚都唔例外~
SPIRIT都好耐冇重大方針!對上嗰次係靠近支共!今次就同老解反面...
應該好快就會同警察...國安局...政府...
班狗就唔使點理㗎喇~重點都係國安局!
日倫眉頭再皺得緊啲:「而家都係睇國安局班人...」
國安局...
日倫繼續皺住眉:「國安局同解放軍話就話都係幫阿爺辦事...之但係...各懷鬼胎...」
各懷鬼胎...
日倫再諗一諗:「喺呢段時間...究竟佢哋會有咩動作呢?」
國安局...喺呢段時間...趁住我哋SPIRIT同解放軍反面...會有咩動作?
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 23-殺戮特區] PART 08

「點都好...」日倫閂返晒所有立體投射全息影像,「我哋都係盡快離開呢度...入去特殊區。」

久久冇出過聲嘅綽姿打量住日倫:「入去特殊區?」

「嗯...」日倫點點頭,「我喺特殊區存放咗唔少精神液...而家周圍都缺...冇地方買到...要入去拎。」

睇嚟...到而家都仲係大缺貨...

而且...搵神秘商人都唔容易...我同綽姿都冇精神液喺身...應該...連羅羅都冇...
「況且...」日倫再諗諗,「七號之後...再入唔到去...」

「嗯?」綽姿打量住日倫,「今個月七號?」

「嗯...」日倫點點頭,「今個月七號...」

綽姿繼續追問:「再入唔到去係咩意思?」

日倫接住答:「聽講解放軍要封城...」

綽姿諗咗一諗:「咁睇嚟係...解放軍會喺七號嘅0000攻入去...」
『攻入去...特殊區?』解放軍會係七號嘅凌晨...

「嗯...」綽姿點點頭,「西貢攻防戰嗰次...都係咁。」

原來真係...解放軍真係想...攻入特殊區...

之但係...真係咁有信心?

特殊區裡面唔止我哋...仲有逆行者支持嘅革命軍...

唔止唔止...仲有國安局嘅爪牙...西貢獻命...

解放軍就咁攻入去...真係混戰㗎咋喎...
咁究竟解放軍嘅目標係我哋...定抑或係革命軍?

打起上嚟...真係得個亂字...

羅羅睜大對大眼仔:「咁我哋仲應唔應該入去吖?」

當然...羅羅都評估到會有幾亂...

唔係唔係...在場所有人都一定評估到...

綽姿點一點頭:「我點都要...返入去。」

『嗯...我係綽姿嘅隨行者...我都會跟住佢返入去...』唔知由幾時開始...我好認同自己呢個身份...
綽姿望我一眼...

羅羅立即雙手翹實我手臂:「飛揚哥哥去邊我就去邊~」

日倫都點點頭:「始終入去比較好...好喇...大家都準備好...拎齊嘢就出發。」

『嗯...』我拎部電話出嚟,『咁我Call定黃生過嚟先...』

我開返個Call車App...揀返黃生...

過咗一陣...就有回覆...

『黃生話十五分鐘後到...』呢個黃生...都算有效率...

「嗯...」大家點點頭後,就各自整理好裝備。
我都將自己嘅所有裝備著返上身...戴返上身...拎齊所有嘢...再著返件黑色大褸...

大家都準備好...再等多陣...等到差唔多時間到...就一齊出門口...

我哋一行四人落到樓...一行出大堂...向住馬路方向行多幾步...就已經見到黃生架白色七人車停泊咗喺馬路旁...

我哋四個都扮到從容不迫咁行去七人車...盡量避開解放軍嘅耳目...

萬一而家俾解放軍士兵截查...我哋而家四個身上都有晒裝備...就算唔了解精神刀柄同行者長袍...淨係搜到把匕首都夠晒麻煩...
當我哋差唔多行到去七人車之時...車門隨即打開...

我哋一行四人就急急腳咁上車...

一上到車...黃生就由倒後鏡中望住綽姿同羅羅:「哦...哦~」

由倒後鏡中所見...黃生面上嘅表情有啲驚訝...

呢種驚訝表情總係隱藏住點點變態嘅想法...

『點吖?開得車未吖?』我打量住倒後鏡中嘅黃生...

「哦哦...」黃生急忙咁閂返車門,「Sor吖...Sor吖...」
“吱!吱~”

黃生一路好唔專心咁揸車...一路眼尾望一望倒後鏡...望一望倒後鏡中嘅綽姿同羅羅...

唔使講...黃生一定係俾綽姿同羅羅嘅美色吸引住...

男人真係...總係會對年輕貌美嘅小妹妹心動...

仲話有老婆仔囡...

黃生望多兩望,就發現我正望實倒後鏡中嘅佢,就尷尷尬尬咁問:「呃...係呢...你哋都係一對對㗎?」

羅羅立即翹實我:「係吖係吖~我哋係一對㗎~」
又嚟喇...羅羅又亂講嘢喇...

不過都冇所謂啦...反正真相又唔可以俾黃生知...亂咁噏都有亂咁噏嘅好...

「哦~」黃生好似開心大發現咁點點頭,「睇得出~都睇得出~你哋都...搞咗幾耐喎~」

搞?誤會我哋4P嘛?

『咁你係唔係搵到唔少生意?』算啦...無謂解釋咁多...

「嘩都真係幾好搵~」黃生點晒頭咁,「啱啱真係多Call到接唔切~係接到你哋Call之前冇幾耐先叫少返咋~如果日日都咁好賺就真係發達~」
『國難財唔係咁易賺...賺到都小心冇命使...』呢個時勢...總係有人唔怕死...

「放心放心~」黃生望一望倒後鏡中嘅我之後,就留意返路面情況,「我唔貪心嘅~真係做埋你呢轉就收手喇~應承咗你㗎嘛~」

『真係又要多謝你...』你咁好人...希望你真係唔好因為貪心而冇命啦...

「客咩氣吖~我多謝你就真~」黃生望一望倒後鏡中嘅我...又望望倒後鏡中嘅羅羅同綽姿...

除咗貪婪之外...色慾都好容易令人喪命...

咁危險...點解啲人都仲係咁鍾意接近?
係因為唔怕死?唔知死?唔識死?

係因為...死都值...

人類對死亡真係睇得好輕...

或者...係人類太少機會接近死亡...

就好似家貓咁...永遠都唔覺得亂食嘢會中毒死...瞓得太冧會俾獅子老虎叼咗去...

人類...總要重複同樣的錯誤...

今晚出完

三句預告

“吱...吱!”一路向住深井方向駛過去...

大至上都好順利...

就算遇到解放軍嘅路障...只需要減少少速...都唔駛停定查...總算可以直行直過...
「而且...搵神秘商人都唔容易...」

搵風鈴姐姐
快手到呢
黃生rip
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞