《香港傭兵》(47)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
“吱~吱吱~”離遠就已經見到有三架白色輕型貨車...向住我哋嘅方向駛緊過嚟...

我放慢腳步...

“嗡!”拔出精神刀...亮出紅光刀刃...

一步一步...我同綽姿一步一步...慢慢放慢腳步...

“依!依...依...”三架白色輕型貨車都冇選擇衝過嚟...撞埋嚟...而係選擇停落嚟...

三架白色輕型貨車一字排開咁停定後...同時有人打開車門跳落車...
有三個西貢獻命光頭佬都手持...RPG...對住我哋...立即發射...

“噴超!噴噴超超!”三聲響...正正就有三粒…尾部噴住火光嘅火箭炮…向住我哋身處嘅方向飛緊埋嚟...

望住三粒火箭炮越嚟越近…我集中精神喺手中嘅精神刀之中...

“嗡!嗡!”向住三粒火箭炮揮兩刀...兩道紅光刀氣就斬向三粒火箭炮...

兩道紅光刀氣劃過三粒火箭炮後...

“轟隆!轟轟隆隆!”三粒火箭炮隨即產生大爆炸...

熊熊烈火...火光熊熊...濃煙升上空中...
我冇等到濃煙飄散...就立即衝入濃煙之中...穿過烈火...跑到嚟三架白色輕型貨車前...

三架白色輕型貨車旁邊都企咗十二個手持RPG同長槍嘅西貢獻命光頭佬...

其實喺三粒火箭炮爆炸嘅一刻...我就感覺到...感覺到佢哋嘅生命...佢哋落咗車...

就喺佢哋十二個都嚟唔切反應...仲未感知到我已經喺濃煙同烈火之中衝咗過嚟之時...

“嗡!嗡嗡嗡!”我逐一斬斷佢哋手上嘅長槍...RPG...同時喺呢十二個西貢獻命光頭佬身上斬兩刀...再一刀橫斬落佢哋面頰...將佢哋半個頭顱斬落嚟...

喺十二個上半頭顱仲喺空中...都未跌到落馬路上之前...我再用居合拔刀氣刃斬向住三架白色輕型貨車車頭一斬...

“嗡!吱!!!”三架白色輕型貨車車頭被紅光一劃...深深咁劃再一大刀...坐喺裡面嘅司機隨即同時被攔腰分開兩截...
我手上把精神刀嘅紅光刀刃消失後...將把精神刀柄收返喺腰間...綽姿都穿過熊熊烈火...行到過嚟...

綽姿望望地上嘅屍骸...然後就行近其中一件...用佢手中嘅紅光刀刃...開始剝皮...

而我...就行入其中一架白色輕型貨車車廂...睇一睇...

今次裡面有...幾箱紙皮箱...

我就隨便打開其中一個...睇一睇...係...藥...

我喺紙皮箱裡面...拎起一包包...一盒盒藥...睇一睇...
雖然唔識睇啲學名...唔知係咩藥...總之就係藥...

我再打開其他紙皮箱睇睇...裡面除咗有藥丸...亦有藥水...

「拖埋車裡面嗰件出嚟...」綽姿喺出面嗌入嚟...

『好...』我就掉返低啲藥...行去司機位...拖件上半身屍首落車...掉喺綽姿身邊...

上完一架...再上另一架睇睇...

呢架又係有幾箱紙皮...又係有一包包...一盒盒...一樽樽藥水...
掉返低啲藥物後...又行去司機位...拖件上半身屍首落車...掉喺綽姿身邊...再上另一架睇睇...

呢架又係有幾箱紙皮...而裡面除咗有藥水...仲有針筒...

掉返低啲針筒後...又行去司機位...拖件上半身屍首落車...掉喺綽姿身邊:『睇嚟真係...』

「嗯?」綽姿一片...就將屍首條頸左後方個紋身片出嚟...

『佢哋真係喺醫院運啲嘢出嚟...』綽姿真係...好熟手...

「係血包...同藥物?」綽姿繼續一刀一塊人肉紋身...
『嗯...除咗血包...仲有藥物...應該都係由醫院運出嚟...頭先第一架遇到嘅...都應該係由呢條公路出嚟...兜入新墟...』路線應該就係咁...

「佢哋係想...拎埋啲藥物走佬...」綽姿將屍首上嘅紋身逐一剝落嚟...

『嗯...應該就係...打算盡量拎晒啲藥物同血包...真係打起仗上嚟...都有得救...之但係...佢哋想去邊?』佢哋駛向嘅方向...深井已經封咗...出唔到...

「可能係想去黃金...經水路逃離屯門...又或者去...小欖...」綽姿將所有屍首上嘅紋身剝晒落嚟...

『去...小欖?』

今晚出完

三句預告

[Day 23-殺戮特區] PART 12

小欖...頭先返入嚟嘅時候...仲有西貢獻命嘅人喺嗰邊駐守...

唔知有冇行者過咗去嗰邊...
點解好似短咗
已經將[Day 23-殺戮特區] PART 11 Upload上Facebook同紙言
咁快嘅
校對到個錯字就被斷了
今晚係啱啱好千五字 冇多到
聽晚補返啦
冇呀
佢信耶教嘅
冇得掂
屌~~~~~~~~~~~~~~~~
我聽過十個呢啲case 九個都係一齊冇得扑 分咗手就俾條mk/揸車仔/賤哥哥呃蝦條

不過佢姐姐嚟
我yr1佢今年grad
咁巴打係咪都係耶教
你真識食
係唔係已經唔係處 怕你介意咋
我估唔係
唔係
溝唔到妹妹仔
不過係咪處呢樣野其實冇乜大不了
諗住儲幾日文一次過睇但都忍唔住就咗入嚟
嗯,原來仲拖緊劇情
咁我出返去先啦
唔怪得呢幾日唔見咗

佢係咁架啦
唔入教?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞