《香港傭兵》(47)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike

上回講到由於黃生喺呢段期間都出入咗幾轉,班老解都費事查佢哋,總算順利咁嚟到深井。
而睇路面情況,飛揚佢哋應該過咗人潮高峰期。
黃生急住走難~飛揚一行人就向住解放軍嘅路障行過去。
喺老解嘅路障對面,咁啱就見到林雪架紅Van!
即係仲未滿啦...希望夠位啦。
但行到老解路障,飛揚佢哋就被截停。
原來已經禁止出入!
屌老解做事真係五時花六時變...冇影捉㗎喎...
林雪都走過嚟講幾句又屌十幾句!
老解態度都係強硬!
正當飛揚想出手解決班廢柴老解之時...屠總司令出現!
屠總司令行到嚟飛揚面前,狗眼看人低咁打量住飛揚:「咪即管入去囉...咁想死唔通唔俾你死咩...」
嚇鬼吖...大笨象...
屠總司令再噴多兩啖口水:「唔怕話埋俾你哋聽...過兩日我就成隊軍隊鏟入去!鏟平你哋!你哋咪入去囉...入去等死啦...」
『多謝喎...屠總司令...』飛揚冇再理佢咁多...頭也不回咁望住路障入口行過去...
羅羅、日倫同綽姿就跟喺飛揚身後...同飛揚一齊喺幾個解放軍士兵面前行過...行過路障...行到嚟林雪面前...
正如頭先林雪所講...咁樣係唔會令到我驚㗎...
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 23-殺戮特區] PART 09

跟喺林雪身後...向住紅Van行多兩步...

日倫向住林雪背脊講:「頭先唔該晒喎。」

「客咩氣吖...」林雪喺衫袋拎咗包煙出嚟,拎一飛煙,放到嘴邊點著吸一大口,「我份人最唔閪鍾意欠人嘢...你頭先請鳩咗我食一餐...啱啱就當還返俾你...打和...」

咁有性格㗎咩?不過都似...

林雪叼住飛煙上車:「所以車錢都要俾㗎...快撚啲上車啦...」

日倫一上車,就拎咗二千蚊出嚟:「一次過俾晒。」

林雪接過日倫手上二千蚊:「快鳩啲坐定...」
由於只係得返四個位...四個位仲要係分開...我哋四個就只好分開坐...

綽姿同羅羅就同兩個女乘客坐...我同日倫就坐喺單邊嘅窗口位...

“吼!”林雪立即俾油,紅Van就衝住咁離開深井。

偷偷一望車上嘅所有乘客...清一色都係黑色大褸...黑色嘅衣著...

個個都留意住自己手上部電話...

睇嚟...全部都係SPIRIT嘅行者...
咁多行者返入去...真係打算備戰...同解放軍開戰?

會唔會真係咁?會唔會真係所有行者都察覺到...我哋SPIRIT已經同解放軍反咗面?

就算唔係百分百肯定...都應該有九成...

SPIRIT嘅行者...危機感都唔會差...對所有突變嘅事...都會好敏感...

講真同解放軍開戰與否...就算我唔清楚發生咗咩事...一知解放軍喺深井有舉動...都會過嚟行過轉...知道話要封城...就必定會一第時間閃出“進入特殊區”呢個念頭...

咁佢哋而家喺電話裡面睇到啲乜呢?
“吼!吼~”紅Van逢彎擘彎...直路加速...喺樹影之間全速向特殊區進發...

我又唔可以偷偷睇佢哋部電話...太大動作...就會俾佢哋發現...

不過我諗...點都唔會睇到比我知得更多嘅資訊...

就算情報庫...都唔會比我知得更多...

我...可以話係第一手資料...

咁好唔好放上情報庫賣?
梗係唔好啦...

錢又有咩用?而家呢段時期...

就算俾你有再多嘅Sil...都買唔到更深入嘅情報...

而寶貴嘅情報...梗係留返俾自己...越少人知就越好...

“依!吼!”我都唔再理車上嘅乘客忙住睇啲乜...

我望出車窗外...睇睇風景...
綠草...大樹...大海...高山...天空...

大自然嘅景色真美...

只係淨返...大自然嘅世界...

“依...吼...”好快就駛到過嚟西貢獻命喺小欖嘅路障...

喺呢度嘅西貢獻命光頭佬...都係好似平時咁...行行企企...望嚟望去...

嚟到呢度見返佢哋先諗起...咁西貢獻命會點?
而家嘅西貢獻命...已經再唔係革命軍...係國安局嘅爪牙...

解放軍就快要打入嚟...咁西貢獻命要點做?

會協助解放軍對付我哋SPIRIT?定係對付有逆行者喺背後嘅天門?

國安局會點安排?

但唔好忘記...日倫啱啱先講過...解放軍同國安局各懷鬼胎...國安局仲點會安排西貢獻命協助解放軍?

“吼...吼!”紅Van駛過西貢獻命路障後...繼續全速前進...好快就駛到過嚟黃金海岸...
望住黃金海岸門口都仲係有唔少金毛MK仔揸晒槍咁把守...

黃金海岸...想用平民嚟做緩衝區...呢個如意算盤根本就打唔響...

以解放軍嘅凶殘手段...唔係...唔係...唔好話解放軍...就算係警察要衝入嚟...平民都照殺...

而佢哋嘅唯一生路...就係舉手投降...

乜都唔關自己事...真係普通一個平民百姓...就睇吓解放軍會唔會真係唔想浪費彈藥...放過佢哋一馬...

“吼~吼!依!”好快就駛過三聖...

好快又就快駛過置樂...
喺差唔多駛到去市中心...日倫就開聲:「馬會有落。」

林雪舉手示意收到...

馬會...日倫喺特殊區嘅落腳點就喺馬會附近?

日倫一直都...冇講過...

“依!依!依...”紅Van停定之後...我哋四個...仲有車上三個乘客一齊落車...

企喺馬路旁邊...
“啪!吼!吼~”目送住紅Van駛去...再等多陣...

等頭先同我哋一齊落車嘅兩女一男行遠...再行遠啲...

日倫就帶住我哋行...向馬會方向行...

一路行...一路留意四周...同平時一樣...應該比平時更冷清...

一路行上橋上...破爛且充滿塗鴉同字句嘅杯渡...都只係得幾個人...

一兩個上咗年紀嘅老人家...仲有一兩個年輕少女...仲有兩三個黑色衣著...應該係SPIRIT嘅行者...

而我哋而家行緊嘅方向...係...西鐵站嗰邊...
繼續行...繼續跟住日倫身後行...行返落橋...向住西鐵站方向行...

橫過條馬路...望住入口嘅玻璃幕牆已經盡碎嘅Vcity行過去...

日倫喺特殊區嘅落腳點...就喺...瓏門?

繼續向住千瘡百孔...滿目瘡痍嘅Vcity行過去...行入既熟悉...又陌生嘅瓏門大堂...

竟...竟然...

跟住日倫入𨋢...日倫撳咗我平時都會撳開嘅樓層...

又會...唔會...
當部𨋢上到我哋要去嘅樓層...日倫帶住我哋出𨋢...向住我平時都會行開嘅方向...行過去...

唔會...唔會真係...咁啱...

當日倫企喺我既熟悉...又陌生嘅位置...撳大門嘅密碼...用指紋辨識開鎖...

『唔...唔會...』

日倫、綽姿同羅羅都望住我...

『唔會...咁啱...咁啱...呢度係我...係我...係我屋企...』

今晚出完

三句預告

日倫、綽姿同羅羅同一時間望住我...

點會...點會咁...

我推開門...一步...一步...行入...我嘅...屋企...
又咁快手嘅
我好盡力做最後校對
萬一都係有錯 還請各位提出改正
差少少五連
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞