《香港傭兵》(47)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
妹妹仔早
單吊早
各位早晨
又到咗星期五
我係到諗點解明知有咁多行者都收到任務
佢地又唔係窮到無錢嘅情況下 唔隔岸觀火
或者調查下原因 而係好似人群咁做任務
依個委託總係有啲奇怪 btw spirit=三合?!
咁就要再理解返SPIRIT嘅“文化”先
一直都用咗唔少文字去描寫SPIRIT嘅“文化”
唯利是圖啦 階級觀念重啦 互不信任啦 出賣啦 最後生存得到最大利益啦
然後就係如何進升
一直都講緊SPIRIT冇一個明確嘅指引 升上先行者嘅門檻係乜
只係知當上面話你有資格 就有資格
咁SPIRIT嘅行者就會推斷 任何有可能嘅情況 都會進行
其中一個就係強迫委託
強迫委託好明顯就係可以證明自己實力嘅地方
喺SPIRIT裡面生存 未雨綢繆呢個係必然之外 就好似羅羅咁 有機會就要同綽姿鬥
而呢個委託嘅對手只係西貢獻命 又有咁多人參與 咁好機會表現自己 每個行者都會爭住去做
Happy Friday
然後又可以休息兩日了
仲有五分鐘

上回講到飛揚一行人跳到落地面...
羅羅立即拉住日倫走!仲話唔好Follow佢哋!
而綽姿並冇西貢獻命嘅情報...呢啲都係調查型比較清楚...
唔怪之得...羅羅一早就打算借助日倫嘅情報...好奸吖~
綽姿打算喺情報庫買情報...飛揚就打算搵出第一個西貢獻命...
飛揚撳住綽姿隻手仔,然後行去十字路口!
原來有架白色輕型貨車駛出!
係西貢獻命...咁就啱晒...
飛揚好型咁斬到架輕型貨車失控!橫瞓鏟向石壆!
四個西貢獻命光頭佬爬出爛車!用槍向飛揚掃射!
飛揚又好型咁解決咗三個!
但綽姿就話咁斬法會破壞紋身㗎!
飛揚望住最後一個西貢獻命光頭佬...
個西貢獻命光頭佬手震震咁拎住支長槍指住飛揚...腳軟軟咁向後退兩步:「唔好...唔好...放過我...求求你...放過我...」
飛揚向住個西貢獻命光頭佬行過去...再行近兩步...
「唔好...唔好呀!!!」西貢獻命光頭佬向飛揚亂槍掃射...
“砰砰砰!”子彈向住飛揚飛埋去...
“嗡嗡嗡!”飛揚揮動手中嘅精神刀刃...擋幾十粒子彈後再向住西貢獻命光頭佬嘅面頰橫刀一斬...
“嗡!”西貢獻命光頭佬嘅半個頭顱就飛到半空中...
「吖...吖...」西貢獻命光頭佬向前一趴...
“咚...”半個頭顱就跌到落地上...
飛揚回頭望住綽姿:『咁樣得喇掛...』
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 23-殺戮特區] PART 11

綽姿冇理我咁多...行埋去啲人體殘骸...

我就...行近橫瞓喺石壆前嘅白色輕型貨車...

我一步一步行近...白色嘅輕型貨車車上...應該仲有...三具屍體...仲有...一個...活人...

我跳上前座車身...一手就將車門拉爛...掉埋一邊...

望入車廂裡...就見到有個頭破血流嘅西貢獻命光頭佬坐喺司機位...好似好痛苦咁:「吖...嗄...呀!」
我一手就將個西貢獻命光頭佬扯出車廂...再掉佢落馬路上...

雙腳早喺我向住右邊身車...使出居合拔刀氣刃斬之時...就被斬斷嘅西貢獻命光頭佬就喺馬路上爬...爬:「呀!吖...嗄...呀...」

我由白色輕型貨車跳返落地面...喺仲喺馬路上爬緊嘅西貢獻命光頭佬身邊行近兩步...

「吖...救...救命...呀...嗄...」西貢獻命光頭佬頭破血流咁努力向前爬...好用力咁...但又爬得唔遠...

我舉起紅光刀刃...一刀插落西貢獻命光頭佬隻右手手掌...

「嗚呀!」西貢獻命光頭佬立即發出慘叫!
我踎喺西貢獻命光頭佬身邊:『講...你哋匿埋咗喺邊?』

「呀...救...救命...呀...」西貢獻命光頭佬左手捉一捉住自己隻被紅光刀刃插住嘅右手...

“嗡!”我立即拔起紅光刀刃...再一插...將西貢獻命光頭佬雙手串燒咁插住喺馬路上...

「呀!放...放過我...求求你...放...」西貢獻命光頭佬成面血咁望住自己對被紅光刀刃插住嘅手掌...

我捉住西貢獻命光頭佬個頭...擰佢過嚟望住我:『講...你哋嘅基地喺邊?』

「呀...呀...嗄...」西貢獻命光頭佬雙眼好似雲遊咁...
“嗡!”我再拔起紅光刀刃...再一插...插落西貢獻命光頭佬嘅肩膀...

「呀!!!」西貢獻命光頭佬再嗌得大聲啲...面容再痛苦啲...

『講...』我再拔起紅光刀刃...再一插...再插落西貢獻命光頭佬嘅肩膀...

「呀!呀!!!」西貢獻命光頭佬再嗌...

『講...講...講...』我再拔...再插...再拔再插...
「呀!」

“嗡!”

「呀!!!呀!」

“嗡!嗡!”

「呀!呀...嗄...」

“嗡!嗡!嗡!”再拔再插...再拔再插...再拔再插...

插到西貢獻命光頭佬兩邊肩膀都穿晒窿...
「吖...嗄...放...放...求求...放...嗄...」西貢獻命光頭佬已經唔可以靠雙手爬...就只可以好似條死蛇爛鱔咁喺馬路上捵吓捵吓...

我再從後插西貢獻命光頭佬背脊一刀:『講吖...」

西貢獻命光頭佬只係震吓震吓...口噏噏咁:「嗄...放...放...過...嗄...」

望住西貢獻命嘅光頭佬雙眼失去焦點...郁都唔郁...瞓喺馬路上...失去知覺...失去...生命...

『咁就死咗...而家啲人真係唔捱得...』我企返起身...手上把精神刀嘅紅光刀刃同時消失...

綽姿企喺橫瞓喺石壆前嘅白色輕型貨車上...抬住兩件西貢獻命光頭佬嘅上半身屍體:「過嚟幫手抬埋兩件出嚟...」

『好...』我就跳上白色輕型貨車車身...跳入車廂裡面...
喺架白色輕型貨車車廂裡面...除咗兩件下半身殘肢...仲有兩具斬開上下半身嘅屍體外...我仲見到有兩三箱...白色嘅...冷凍箱?

我冇理到啲屍體...走去睇睇白色冷凍箱...

我隨便打開其中一個橫瞓喺車廂裡嘅白色冷凍箱一睇...

綽姿就企咗喺車上面...探頭望入嚟:「搞咩搞咁耐?」

『冇...我發現...有箱...血包...』我拎起包血...睇一睇...係O型嘅血包...

「血包?」綽姿走入嚟抬埋另外嗰兩件上半身屍體...

『嗯...』我再拎另一包喺手睇睇...係B型血包...
掉返低兩包血包...再打開其餘兩箱白色冷凍箱...都係存放咗大量唔同血型嘅血包...

咁多血包...

我就爬返出車廂...諗一諗...

「過嚟幫手啦...」綽姿就用發出紅光刀刃嘅精神刀...喺件趴喺馬路上嘅西貢獻命上半身屍首上...條頸嘅紋身上輕輕一片...

薄薄一塊...冇血...完整嘅人皮紋身就喺綽姿手上...

我都行近其中一件趴喺馬路上嘅屍首身邊...

“嗡!”亮出紅光刀刃...指住屍首條頸後面...對正左邊個紋身...

輕輕手咁片...好唔容易咁...先片都塊人皮紋身出嚟...
我拎住塊人皮紋身睇睇...總算完整...之但係...

『不如都係由你嚟剝皮...』我再望多兩望塊人皮紋身...交俾綽姿...

「咁都想偷懶?」綽姿接過我手上塊人皮紋身...

『唔係...』我擰擰頭...『只係...劍術方面...都係你比較厲害...』

假如...假如要我用匕首嘅話...可能會就手啲...

之但係用匕首嘅話...又血淋淋咁...冇用精神刀刃一片冇血咁方便...
「好...」綽姿點點頭,「由我嚟剝都好...免得俾你剝到爛晒...」

『嗯...』講真嗰句...完唔完整對我嚟講都唔重要...

報酬唔重要...

我只在乎...殺人...

只係殺人嘅同時...又可以賺取報酬...喺唔礙於我嘅興致之下...我都樂意配合...

唔破壞紋身嘅完整之下...殺人...盡情殺人...

今晚出完

三句預告

我望一望橫瞓喺石壆前嘅白色輕型貨車...再望一望十字路...

『我哋而家應該去...醫院...』我再望住新墟嘅方向...

「醫院?」綽姿收好啲人皮紋身後...行到嚟我身邊...
高才鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞