《香港傭兵》(47)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
“沙 沙 沙”我哋四個就喺鋪咗唔少碎沙石嘅路邊行...

行多幾步...再行多兩步...離遠望住班手持長槍...Full Gear嘅解放軍士兵...

我哋四個都一直好平常咁...行到去差唔多小巴站...好似平時行過警察路障咁...向住解放軍嘅路障行過去...

“沙 沙 沙”離遠望住由特殊區出入深井嘅解放軍路障...解放軍嘅軍車...企喺度駐守嘅解放軍士兵...再望一望過去...停泊喺路障前面...林雪架紅Van...

真係好...啱啱好有車...

泊得喺度嘅話...即係未滿客...仲喺度等緊客...係唔知夠唔夠位姐...
照咁睇...真係...真係要入去嘅都差唔多入晒...我哋...應該就係最後一批...

就算唔係最後一批...都應該過咗頭一批人潮...

“沙 沙 沙”我哋四個就Keep住步速...好平常咁行過去...行到去路障前...突然...

「停!」一個駐守喺路障前...手持長槍...Full Gear嘅解放軍士兵截停我哋!

搞咩吖...而家先嚟截查?唔係吖化...

日倫立即帶住微笑,指住林雪架紅Van:「兵大哥~我們都住在特殊區...想回家...趕不上...又要等了...」

解放軍士兵揮揮手:「已經禁止出入!」

已經禁止出入?!又會咁快...
日倫摸摸頭:「麻煩兵大哥通容一下...通容一下...」

「都說了禁止出入!」解放軍士兵用長槍指指我哋,「走!走呀!」

真係煩麻...又會喺呢個時候...

「走呀!不要逗留在這裡!」

點好呢...身上又冇精神液...

「立即離開!」
就喺呢個時候...我見到林雪落咗車...行緊過嚟:「兵大哥...兵大哥...就讓他們四個過來吧...我車上還有空位呢...」

第一次聽林雪講普通話...仲要一粒粗口都冇爆到...

另一個解放軍士兵立即用槍指住林雪:「不要過來!走!立即離開!別好管閒事!」

林雪行前多兩步就企喺度:「屌你老臭化閪吖...好撚聲好鳩氣都唔柒得㗎喎...」

又變返爛口嘅林雪...

「說甚麼?!」解放軍士兵再用槍指兩指林雪,「要說就說國語!」

點好呢...而家應該點好呢...
「國你老母乳癌就有你老母個臭閪份呀!」

解放軍唔俾我哋過...我哋返唔到入去...

「你他媽的說甚麼?!沒有文化的港燦!」

身上又冇精神液...就只有...匕首...

「我屌你老母屌得好撚High呀戇撚鳩鳩!用支砲指指指...好鳩威呀?!你咁樣係唔會令到我驚㗎!」

匕首...對手只係解放軍...就算只係得匕首...都綽綽有餘...
就喺我正打算由大髀拔出匕首之時...

我感覺到...有人由背後行近...

“沙 沙 沙”我仲聽到...喺碎沙石上行緊嘅腳步聲...

當腳步聲越嚟越接近...差唔到行到嚟身邊之時...

「讓他們過!」一把嚴肅嘅男人聲...

我回頭一望...就望到一個大約五十歲... 左邊面仲有一條刀疤...著晒軍服...胸前勁多章嘅軍人...

係...解放軍嘅屠總司令...
「係!總司令!」在場嘅所有解放軍士兵都立即肅立!向屠總司令敬禮!

估唔到...屠總司令呢啲咁大粒嘅人物...都會走咗嚟前線...

我以為淨係識得匿埋喺基地入面...藏頭露尾咁用立體投射影像指手劃腳...

企到咁出唔怕死咩?

屠總司令行到嚟我面前,狗眼看人低咁打量住我:「咪即管入去囉...咁想死唔通唔俾你死咩...」

嚇鬼吖...大笨象...
屠總司令再噴多兩啖口水:「唔怕話埋俾你哋聽...過兩日我就成隊軍隊鏟入去!鏟平你哋!你哋咪入去囉...入去等死啦...」

『多謝喎...屠總司令...』我冇再理佢咁多...頭也不回咁望住路障入口行過去...

羅羅、日倫同綽姿就跟喺我身後...同我一齊喺幾個解放軍士兵面前行過...行過路障...行到嚟林雪面前...

正如頭先林雪所講...咁樣係唔會令到我驚㗎...

今晚出完

三句預告

[Day 23-殺戮特區] PART 09

跟喺林雪身後...向住紅Van行多兩步...

日倫向住林雪背脊講:「頭先唔該晒喎。」
可能飛揚就係令三合出現嘅關鍵
見到林雪諗起之前國足個訪問

問啲人點睇國足(嗰陣好似比人炒)

個肥佬用廣東話屌到仆街

記者聽唔明叫佢用普通話

即刻話踢得好好呀
已經將[Day 23-殺戮特區] PART 08 Upload上Facebook同紙言
今晚慢咗啲喎
越嚟越接近真相
林雪嘅特色嚟㗎嘛
大致定大至
通融定通容
煩麻定麻煩
係咪漏咗個母字
謝校對
再謝校對
再再謝校對
說好的最後校對中
我校對咗幾次都仲係有錯字㗎
所以都係靠大家多多幫手改正
月月罵得你好啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞