《香港傭兵》(47)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
各位早晨
收工等文
都準時收工啦

上回講到飛揚佢哋收到強迫委託。
委託內容係要滅絕西貢獻命!
邊個咁大仇口?原來係國安局!
而今次嘅報酬係得到西貢獻命嘅紋身越多越分得多Sil!
而且唔止飛揚佢哋...仲有好多好多好多SPIRIT嘅行者參與!
呢種玩法...明明就係搜獵...
竟然...會有呢種方式...
綽姿第一時間就通知茵婷留喺屋企!唔好八卦!
使用精神液之時,飛揚同綽姿都好似有針吉入腦咁...
做咩呢?點解又會咁...
羅羅提議分兩Team去搜獵~鬥多咁話~
綽姿都話好~不過就要飛揚跟佢~因為飛揚係綽姿嘅隨行者吖嘛~
羅羅就梗係想霸住飛揚哥哥㗎啦~
日倫企喺羅羅同綽姿中間:「好喇好喇...再唔快啲就真係俾人獵殺晒㗎喇...就跟解瓦咁分啦。」
“砰砰!砰!砰!”出面嘅槍聲此起彼落...
羅羅谷到就快噴紅色粒子:「哼...瓦解話事囉~」
又會咁...順攤?
仲以為羅羅會...死纏爛打...
飛揚唔係話失落...只係以為羅羅同綽姿總係貼錯門神咁...總係鍾意乜都鬥一餐...
又估唔到...今次唔鬥姐...
或者真係時間緊迫...
或者...或者...或者係...
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

日倫就一邊拉高衫領...笠起頂帽...一邊行近窗邊...打開隻窗:「咁好啦...行動。」

日倫向窗外一跳...羅羅同綽姿都拉高衫領...笠起頂帽跟上...

我都不敢怠慢...立即拉高衫領...笠起頂帽向窗外一跳...

我哋四個就由六樓俯衝落地面...

喺馬路旁邊嘅行人路著地...羅羅就立即拉住日倫跑向警署方向:「唔准跟住嚟㗎!」

望住羅羅同日倫嘅背影越跑越遠...
『我哋應該去邊?』望望四周...

“砰砰!砰砰!”槍聲都好遠...

「我...冇西貢獻命情報...」綽姿擰擰頭...

『咁樣...』邊度會多啲西貢獻命嘅人...

「呢啲都係調查型行者會比較清楚...唔怪之得...嗰個妖邪今次咁順攤...」綽姿好似恍然大悟...

如果單單喺街上搵西貢獻命嘅人嚟殺...唔夠多...
「佢一早就諗住可以借助黑影嘅情報...可惡...果然詭計多端...」

應該要...喺邊度落手...

「睇嚟要上情報庫買...」

應該要...搵到第一個...

「之但係...而家上情報庫買...一定變得好貴...」

邊度可以搵到第一個...十字路...我望住...十字路口...
「就算貴都要...」

正當綽姿想拎部電話出嚟...我撳一撳住佢隻手...

綽姿冇再打算拎部電話出嚟...只係企定定望住我...

我就望住十字路口方向行...行出馬路...一步一步...向住十字路口方向行...

綽姿就喺行人路上跟住我...慢慢行...同我保持一段距離...比我行得慢...

我就一步一步...一步一步...行到去十字路口嘅中間...企定...

企定定...企定定喺十字路口嘅正中心...聽一聽...留心聽一聽...
“砰砰!砰砰砰!”我聽到遠處有唔少槍聲...

“砰!砰砰!吱~砰砰!吱!”仲夾雜住...引擎聲...

“吱~砰!吱!砰砰!吱...”係由電發動嘅引擎聲...

我望住新墟方向...馬路嘅盡頭...一個彎位...剛好就有一架白色輕型貨車轉出嚟...

係...西貢獻命嘅輕型貨車...

“依!吱!”白色輕型貨車一轉彎出嚟...立即加速...
已經以高速衝咗一段距離...喺呢個距離...佢一定見到我企正喺馬路中心...

“吱!吱~”冇任何減速...冇任何偏移...直衝埋我身處嘅位置...

係想...直接撞向我嘛?

好...

我微微彎前個人...前後腳...左手放喺腰間嘅精神刀柄上...對向住㗎白色輕型貨車...

“吱~”白色輕型貨車向住我勢凶夾狼咁衝埋嚟...
我望住白色輕型貨車越嚟越近...越駛越近...

就喺接近到...就只有兩架私家車嘅距離...肯定想兜口兜面撞埋嚟...我用力踏前一步...就以極速衝向白色輕型貨車...

好快...超快...只係一瞬間就差唔多閃到埋去白色輕型貨車身邊...

我就喺架白色輕型貨車嘅右邊車身使出居合拔刀氣刃斬...紅光刀刃亦隨即亮出...

“嗡!吱!!!”紅光刀刃將白色嘅輕型貨車右邊車身連車轆打橫斬開...

擦住咁斬過之後...“嗡!”我一個轉身...就望住架白色輕型貨車失控咁...橫瞓喺路面上...滑行住咁鏟埋石壆...
“砰啪!”撞埋石壆停定後...並冇發生爆炸...

可能係電動嘅關係...乜都好...冇爆到就最好...

我手持住發出紅光刀刃嘅精神刀...一步一步...一步一步向住瞓喺路面上嘅白色輕型貨車行近...

行近多幾步...仲有成個路口加一段距離...白色輕型貨車嘅車門就打開...

然後...就有三...四個西貢獻命嘅光頭佬爬出車廂...

四個西貢獻命光頭佬都手持長槍...一仆一碌咁由輕型貨車跌落地上...左搖右擺...腳軟軟咁企返起身...
四個西貢獻命嘅光頭佬站穩陣腳後...都同時用長槍指住我...

“砰砰砰!砰!砰!砰!”子彈就向住我飛埋嚟...

我望住一粒又一粒子彈...緩慢咁飛埋嚟我身邊...我面前...

好幾粒都唔係好準...向住身邊飛過...

我輕輕一避...一閃...已經避開幾粒...

然後又有十幾粒向住我面前飛埋嚟...

我就一邊Keep住向前行...一邊輕輕揮動精神刀...

“嗡嗡!嗡嗡嗡!”將飛埋嚟嘅子彈逐一擋住...
不停揮動精神刀...子彈一接觸到紅光刀刃...立即化成輕煙...

一路向前行...向住四個正向我亂槍掃射嘅西貢獻命光頭佬接近...一路揮動精神刀...

“嗡嗡嗡!嗡嗡!嗡嗡嗡!”紅光刀影閃過不停...

一粒又一粒子彈一接觸到紅光刀刃...都立即化成輕煙...

然後...差唔多...接近到差唔多距離...我冇再等佢哋再向我亂槍掃射...

我用力踏前一步...瞬間就閃到去企得最前嘅西貢獻命光頭佬面前...
我立即揮動手中嘅精神刀...

“嗡!嗡嗡嗡!嗡嗡!嗡!”先將西貢獻命光頭佬手上嘅長槍斬開幾件...再隨即喺佢身上斬兩刀...接住一刀橫斬落佢條頸...

頭顱隨即飛到上空中轉兩個圈...

“啪...啪啪...”人體殘骸就散落地上...

然後個頭顱都未跌落地...我就立即閃過去另外兩個西貢獻命面前...

“嗡嗡!嗡嗡嗡!嗡嗡!嗡嗡!”再將兩個西貢獻命光頭佬手上嘅長槍斬開幾件...隨即喺佢哋身上各斬兩刀...接住一刀橫斬落佢哋條頸...
兩個頭顱隨即飛到上空中轉兩個圈...

就喺呢個時候...

「喂!你咁斬斷條頸...個紋身咪唔完整囉...」綽姿喺我身後遠處嗌過嚟...

咁樣斬斷條頸...個紋身唔...完整...

我望住仲有一個西貢獻命光頭佬...

個西貢獻命光頭佬手震震咁拎住支長槍指住我...腳軟軟咁向後退兩步:「唔好...唔好...放過我...求求你...放過我...」
我向住個西貢獻命光頭佬行過去...再行近兩步...

「唔好...唔好呀!!!」西貢獻命光頭佬向我亂槍掃射...

“砰砰砰!”子彈向住我飛埋嚟...

“嗡嗡嗡!”我揮動手中嘅精神刀刃...擋幾十粒子彈後再向住西貢獻命光頭佬嘅面頰橫刀一斬...

“嗡!”西貢獻命光頭佬嘅半個頭顱就飛到半空中...

「吖...吖...」西貢獻命光頭佬向前一趴...

“咚...”半個頭顱就跌到落地上...

我回頭望住綽姿:『咁樣得喇掛...』

今晚出完

三句預告

[Day 23-殺戮特區] PART 11

綽姿冇理我咁多...行埋去啲人體殘骸...

我就...行近橫瞓喺石壆前嘅白色輕型貨車...
已經將[Day 23-殺戮特區] PART 10 Upload上Facebook同紙言
拖撚到呢
打幾條友就當一集,原本仲諗住入嚟讚下你劇情有推進

我就喺架白色輕型貨車嘅右邊車身使出居合拔刀氣刃斬...紅光刀刃亦隨即亮出...

你下次不如出埋氣刃兜割斬添呀
依家飛揚把精神刀變咗做太刀
打鬥場面要仔細
打鬥要仔細咁描畫㗎嘛
又未去到咁長
“嗡!嗡嗡嗡!嗡嗡!嗡!”先將西貢獻命光頭佬手上嘅長槍斬開幾件...再隨即喺佢身上斬兩刀...接住一刀橫斬落佢條頸...

頭顱隨即飛到上空中轉兩個圈...

頂你又呃字數
仔細描畫成個情景出嚟 好有畫面吖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞