《香港傭兵》(47)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
唔好咁快踢爆啦
有咩俾奶共可以行得更遠
消滅敵人 大家都可以行得更遠
有咩比裡應外合更有效消滅敵人

上回講到大家開始分析尋晚嘅委託。
首先係CNA000試作型。
用上SPIRIT嘅黑物質,再加上精神能量作能量。
而最後CNA000試作型係被毀滅。
喺立體投射影像中可以睇到,CNA000試作型被橫斬到一舊舊咁散喺地上。
唔係飛揚同綽姿做...
日倫都認為唔係佢哋兩個所為...因為CNA000試作型嘅殘骸斷口有少量綠色粒子...
係逆行者嘅綠色粒子?!
『你哋係想話...會係逆行者做嘅?』假如CNA000試作型嘅殘骸斷口有綠色粒子係關鍵...
咁即係...日倫同羅羅都推斷...係逆行者所為...
日倫同羅羅對望一眼...然後日倫點點頭:「唔排除有呢個可能...」
『照我睇...就未必...』飛揚諗...唔止逆行者...
「嗯?」日倫同羅羅都打量住飛揚...好似等緊飛揚提出佢哋心中嘅假設...
『會唔會...會唔會係...片翼?』又令飛揚諗起...呢個大人物...
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 23-殺戮特區] PART 07

「片...翼?」日倫打量住我...

『嗯...綠色嘅粒子...除咗逆行者之外...片翼都有...』又係片翼...又關片翼事...

日倫點點頭:「我都有聽講過...喺片翼身上...曾經都出現過綠色粒子...」

『我直頭親眼見過...』已經唔止一次...我係指...又關片翼事...

羅羅同日倫都打量住我,然後日倫繼續問:「你...你有親眼見過...片翼...綠色精神化?我仲以為...係神化佢嘅傳聞...」

『正確嚟講...我係見住片翼紅色精神化期間...突然爆出綠光...背後出現一隻綠色天使翼...就好似尋日嗰個短白髮男人咁...不過片翼就...只有一閃...即逝...』片翼...點解咁多嘢都好似同佢有關咁...
「一閃...」日倫諗一諗,「即逝...」

『嗯...只有一閃...然後佢身上冇晒紅色粒子...亦冇綠色粒子...乜能量都冇晒咁...好似進入咗深層睡眠咁...』一連串...一連串同解放軍有關...同西貢有關...同ADAM有關...都好似同片翼有關...

日倫眉頭一皺:「突然進入深層睡眠?」

『嗯...之後一尾出現...帶咗片翼走...嗰陣時綽姿都喺度...』究竟片翼喺當中係飾演咩角色?

日倫同羅羅都望住綽姿...

綽姿冇出到聲...只係點點頭...
羅羅就谷起塊面豬登:「到咗而家你就咪收收埋埋啦!」

綽姿冷眼望一望羅羅:「你收埋得少咩?」

羅羅眼仔碌碌...眈天望地...

果然...大家都仲係收收埋埋...有所保留...

不過唔緊要...唔好話收收埋埋...就算係各懷鬼胎都唔緊要...

我都會遇神殺神...遇佛殺佛...
日倫諗一諗:「連一尾都...」

『咁講法...其實係唔係所有嘢都係由片翼搞出嚟?』咁多嘢都關片翼事...呢個大膽假設到唔到位?

日倫再諗一諗,擰擰頭:「應該就唔係...應該...係...」

『嗯?」竟然...

我唔係好奇日倫會有其他想法...或者再驚人啲嘅想法都唔出奇...

奇就奇在...佢會提出...
唔通...最唔收收埋埋嗰個...係日倫?

定係因為佢知得比我哋多太多...所以以百分比嚟計...收埋嘅資料...同我哋差唔多...甚至更多...

不過而家都唔係計算嘅時候...

而家...想聽聽日倫嘅見解...

「假如...」日倫諗一諗,「單單話只有片翼一個...或者有多幾個先行者...有多幾個執行者...咁認定係由片翼一手搞出嚟都不為過...之但係...你哋都見過一尾...」

我同綽姿...都見過一尾...
日倫繼續講:「一尾...先行者Number One...一直冇人見過佢...傳聞只會喺唯一預行者...恐怖身邊...只會執行恐怖指派嘅任務...你話一尾帶走深層睡眠嘅片翼...即係話係由恐怖指派一尾帶走片翼...」

羅羅諗一諗:「咁即係話...所有嘢都係關恐怖事?係由恐怖落Order?」

恐怖...我哋SPIRIT嘅最高決策人...而且係唯一...唯一個決策人...

究竟有幾厲害?

要有幾勁嘅實力...先可以獨攬大權...隻手號令整個神秘且強大嘅地下組織...
日倫點點頭:「照手上有嘅資料...應該就係...」

『我哋SPIRIT將有關抽取黑物質嘅技術俾咗解放軍...要佢哋幫我哋抽取...同佢哋分...但有部份重要嘅技術就冇教到佢哋...佢哋用咗某途徑取得嗰部份技術...片翼調查到...就發出緊急委託...委派我哋去徹底破壞解放軍嘅軍工廠...我哋SPIRIT就同解放軍反咗面...係唔係咁?』我一口氣講...唔俾日倫再唧牙膏...

日倫點點頭:「應該就係...」

『有一點...我唔明...點解委託任務更新...毀滅CNA000試作型...』喺嗰一刻之前...我一直打算唔夠打就走...

日倫又諗一諗:「呢一點...其實我都覺得奇怪...由我一收到任務更新...我就奇怪點解會有人知道裡面嘅情況?係一早已經知道有CNA000試作型?所以其實個委託係一早就要我哋毀滅CNA000試作型?冇可能...冇可能咁橋...咁橋你哋炸咗個倉之後...任務就更新...而我嘅Drone同所有器材都冇連去其他地方...更冇連上SPIRIT...所以我會覺得...一直都有人喺附近監視...」

『而嗰個人...就係片翼...』我接埋落去...
日倫點點頭:「嗯...我推測就係咁...片翼係最大可能...佢同我哋一樣潛入過軍工廠...而且可以喺千鈞一髮之間更新任務...我諗除咗佢之外...都係得恐怖同一尾...但重點都係CNA000試作型殘骸上嘅綠色粒子...」

果然...唔提出嘅話...日倫都未必會講出口...

果然...每個人都仲係有所隱瞞...

羅羅都諗一諗:「咁講法...喺你哋深層睡眠之時...片翼就以綠色精神化之下...瞬間毀滅CNA000試作型...真係一瞬間...我已經好快咁趕到嚟...之但係...只係見到你哋兩個瞓喺地上...仲有CNA000試作型殘毀...見唔到...亦感覺唔到片翼嘅氣息...但又奇怪...你話佢一閃之後...佢身上就冇晒紅色粒子...亦冇綠色粒子...乜能量都冇晒咁...好似進入咗深層睡眠咁...咁佢係點離開㗎呢?」

片翼係...點離開?

今晚出完

三句預告

假如真係片翼...

佢會好似上次咁...一閃後...突然進入深層睡眠?

假如真係...
睇完文繼續
妹妹仔
加油
我都會遇神殺神...遇佛殺佛...

勁到
有絕對嘅力量 先有絕對嘅信心
飛揚依家剩係想殺哂解放軍
唔記得月月啦
就係邊個阻佢返翻過去搵返月月 就殺邊個
乜係咁咩
其實認真想你試下寫月月第一身角度殺解放軍
肯定好撚正
呢啲唔寫得咁詳細啦 留返俾大家自己補完 唔係仲長吖
月月一刀成隊 殺得咁快 邊好睇㗎
輕舞飛揚~好優雅咁殺

妳輕輕地舞著,在平靜的海面之上。
繁星投射下來異樣的眼神。
詫異也好,欣賞也罷。
並不曾使妳的舞步凌亂。

一路跳住舞,一路殺,血流成河
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞