《香港傭兵》(47)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
點會...點解會...

明明...呢度明明就係我同阿月嘅屋企...

我哋一搬出嚟...一齊住...就係租呢度...呢個單位...

一直到...一直都係...

但點解...點解我會...點解我...醒唔起...

點解...嚟咗未來三個禮拜有多...就一直都...一直都...冇諗起過...我住嘅地方...

就好似...好似...從來都冇...冇呢個屋企嘅記憶...

點解會...點解...
我回望住日倫:「呢度之前嘅住客呢?」

日倫擰擰頭:「我嚟呢度之前...呢度已經係冇人住...而租呢度俾我嘅業主話係喺屯門常開成立之前購入...上一手嘅業主丟空咗呢度好耐...」

『咁之前租過呢度嘅租客呢?去咗邊吖?佢哋去咗邊吖?』之前...之前...

日倫擰擰頭:「真係唔知...個業主話上一手業主見個局勢唔對路...急住賣就急住移民...冇提過之前啲租客。」

點會咁...點會咁㗎...

日倫打量住我:「你話呢度係你屋企...你之前租過呢度...未穿越時空之前...住喺呢度?」
『嗯...我就係住喺呢度...同阿月...我女朋友...一齊住喺呢度...』我橫視四周...

唔同晒...已經唔同晒...

本來...我同阿月一齊買嘅傢俱...佈置嘅裝飾...全部冇晒...

換上...簡陋...殘舊...

羅羅都一邊行...一邊橫視四周:「呢度就係...以前飛揚哥哥...同女朋友一齊生活過嘅地方...」

日倫打量住我:「之前唔聽你提起?」

『我唔知...』我擰擰頭,『我都係...啱啱先知...』
「嗯?」日倫、羅羅同綽姿都一頭問號。

『我...我都係啱啱先醒起...』我擰擰頭...擰擰頭...

「啱啱先...」日倫諗一諗,「醒返起?你...一直都唔記得...你有住過呢度?你住喺邊?」

『嗯...』我點點頭...又擰擰頭,『冇...我冇諗過我住喺邊...一直都冇...就喺頭先...跟你行到過嚟...我先醒起...前日...我返翻去過去...同阿月一齊生活...喺呢間屋...』

冇錯...前日...我瞓醒...喺度...喺度見到阿月...阿月煮早餐俾我食...

早兩日...早兩日先返翻去...返翻嚟...返翻...返翻...
日倫、羅羅同綽姿都打量住我...

究竟...究竟我仲有啲乜嘢係...係唔記得...忘記咗...

忘記...忘記...你永遠都不知道自己忘記了甚麼...

日倫打量住我:「真係奇怪...你話你係穿越時空...理應就好似時空摺疊咁...喺廿年前嚟到廿年後...只係好似踏入下一秒咁...應該唔會唔記得啲乜㗎喎...唔通穿越時空嘅過程...會令你嘅記憶受損?」

穿越時空嘅過程...會令記憶受損?
日倫諗一諗再擰擰頭:「最大問題係你前日根本就冇返翻去過去...冇...冇...我哋三個人...六隻眼都望住你...你只係進入咗深層睡眠...」

羅羅點點頭:「嗯嗯...」

我...我只係進入咗深層睡眠...

唔係...唔係...

『一定係搞錯啲乜...我唔係進入深層睡眠...或者...或者係我真係返翻去過去...我喺過去生活咗一日...但時空摺疊...我又返翻嚟未來嘅下一秒...所以你哋唔覺我有消失過...返翻去過去...』應該係咁...好肯定係咁...
「唔...」日倫皺住眉咁諗一諗,「係有咁嘅可能嘅...始終...我唔係時空論嘅專家...好多嘢我都唔清楚...」

係...唔清楚...我哋呢度冇人係時空論嘅專家...冇人幫到我返翻去過去...

「好喇...」久久冇開過聲嘅綽姿突然冷淡咁講,「唔好再喺啲得唔到答案嘅嘢上打轉...跟住落嚟...應該點做?」

得唔到答案...都係...再喺度打轉都冇意思...

之但係...跟住落嚟應該點做?
日倫諗一諗:「跟住落嚟應該要...出去街上睇睇。」

出去街上睇睇?

日倫繼續講:「我哋拎定支精神液喺身...出去睇睇街上嘅情況...搜集返啲情報。」

羅羅行到窗邊,將窗簾布揭開少少,偷偷望落樓下:「都啱嘅~點都要睇睇咩環境...我諗應該都有唔少行者有咁嘅打算~」

日倫點點頭:「雖然頭先行返嚟嘅時候,一路上都冇乜人...之但係...應該差唔多...頭一批同一直留喺度嘅行者應該已經諗好...計劃好...會出嚟探探風聲...」

羅羅都點點頭:「嗯~咁我哋都唔可以執輸喇~要快啲準備~」
「嗯...」日倫點點頭,「咁等我拎啲精神液出嚟...」

羅羅立即追問:「收幾錢先?」

「呢啲嘢遲啲先計啦...」

「遲啲先計?一陣用完你話要收我幾萬Sil咁點算吖?」

「嘩...你咁睇我嘅...我似啲咁嘅人咩?」

就喺日倫正要行入...我同阿月間主人房之時...
我感覺到...大髀一震...

係...電話?

同時...日倫企定定...綽姿同羅羅都呆一呆...

我左手拎部電話出嚟...日倫、羅羅同綽姿都拎起部電話出嚟一睇...

一睇個Mon...就有一個訊息框...顯示住...

『緊急...』委託?!

今晚出完

三句預告

[Day 23-殺戮特區] PART 10

竟然會喺呢個時候有緊急委託...

而且委託仲要係...“清算西貢獻命”...
已經將[Day 23-殺戮特區] PART 09 Upload上Facebook同紙言
⋯ 跟 ⋯

⋯ ⋯本

得⋯ ⋯

⋯得⋯

⋯ ⋯幾⋯

行⋯ ⋯

⋯ 字⋯

好有內容喎
點解飛揚會唔記得?
點解一直都話自己返咗過去?
點解日倫話飛揚只係深層睡眠?
真係時間摺疊嘅原因?
點解返翻過去又突然醒起?
點解返翻過去嘅時候又冇為意?
上上手業主係幾時見個時勢唔對路變賣家財移民?
一堆問題之中 之前嘅文就已經有晒線索
睇嚟要重睇

放假可以追埋飛揚其他故
一次過重睇應該又了解到唔少
再睇埋其他故就發現到更多線索
係紙言追完,返嚟live
妹妹仔早
高才鳩早
單吊早
歡迎歡迎
各位早晨
今日就係6月3日 唔知聽日有冇6月4日呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞