重口味 X 驚悚 X 困局逃生《你聽說過嗎?莫斯科秘密地鐵》2

1001 回覆
135 Like 4 Dislike
其實我究竟係咪寫緊恐怖故?
點解讀者咁可愛
我諗起 resident evil 其中一集呢隻野
差少少又可以加更了
加更加更加更
想要地底人概念圖
正呀巴打,你呢隻勁似!!
有無印象係邊集/邊個做主角?

我原本按呢隻嚟構思,不過你呢隻仲似!!
嗰集叫 Resident Evil: Revelations
主要係 Jill 做主角

隻野嘅介紹:
https://residentevil.fandom.com/wiki/Ooze
感謝分享!就用佢做概念圖
加更
竟然係咁
有巴打提供咗概念圖了
滑嘟嘟?
正確態度
琴晚有無夢見地下水道?
新po lm
正評夠數了,加更先

糟透了!死定了!

不僅如此,隧道另一邊有多束強光照過來!地鐵職員來了!應該算得上「前有埋伏,後有追兵」了吧!

此際選擇並不是二選一的,我趕緊喝道:「走呀!去地鐵職員嗰邊!」

我期望將地底人引過去,讓我們三方來個大混戰,到時趁機逃走。這固然很冒險,不過暫時沒其他更好的辦法。

職員的燈光很刺眼,看不清楚他們有多少人,發現我們時有女聲大喝:「搵到佢哋喇!唔好開槍!」

開槍?他們甚麼時候配槍?

總算迎上他們,帶頭是一名穿白色恤衫、西裝外套和緊身西褲的亞洲女人,她將衣扣開得低低,舉起手槍戒備,一雙正氣幹練的雙眼凌厲地審視我們,五官輪廓分明、有雙大眼睛,好比日本警探劇裡的美女刑警。

「你哋係咩人?」我拉著彥曦急急躲在美女刑警身後,發現還有十多人,其中幾個同樣穿西裝,餘下的穿得一身軍裝,似乎是當地警察或軍人。

憑他們的配備和打扮,說明不是地鐵職員!

「妳哋係嚟救我哋?我哋有救喇!」Angus充滿驚喜地拉起彥曦雙手,「彥曦,妳救咗我一命,我一定會以身相許㗎!」

剛剛彥曦撞飛地底人一幕,確實相當英勇。

我一手扶著腰傷,一手推開長舌 Angus,重複問美女刑警:「你哋係咩人?」

「國際刑警。」美女刑警從外套內袋掏出委任證,她的名字是 Miya,「你哋有無受傷?」

「香港人?」Angus驚訝問道。美女刑警 Miya說得一口流利廣東話,而且肯定早已知道我們身份,才會對我們說廣東話。

打量我們幾個並沒有受重傷,Miya吩咐其他人向地底人兵團進發,「未到最後關頭,千祈唔好開槍,唔係地鐵公司班人會聽到。」

她收好委任證,垂下手槍,「今次係由我哋國際刑警同本地警察聯手合作,跟我嚟啦。」

帶我們再往前走遠幾步才停下來,她向身旁一名男人點點頭,棕髮男人一身急救員打扮,長得帥氣穩重,他從背包拿出藥膏替我們傷口上藥。

換句話說,穿西裝的是國際刑警和本地警察高層,而穿軍裝的則是本地警察。慢著,買家是高官才對吧,為甚麼有警察敢反抗?

我先問另一個問題:「你哋同斷耳男、斷指女係同一班人?」

「佢哋係『灰蝶俱樂部』喎,無同你哋講咩?」Miya愕然。

俱樂部?是某類娛樂場所嗎?
她擺擺手阻止我開口,指指急救員,「我知你哋有好多問題,等我講完先問。依家等佢處理一下你哋個傷口先,俾地底人掂到,你哋會受感染。」

她的眼角微微上揚,黑色瞳孔很圓大,讓我聯想到貓眼。

彥曦不方便讓男人碰心口,便接過消毒用品轉身自行處理,她面對牆壁問道:「嗰啲真係地底人嚟?」

「係,地底人存在咗好耐。」Miya答道,「佢哋唔會主動攻擊人,除非受到威脅,例如有人入侵佢哋嘅生活範圍。」她狀甚無奈,「唔係為咗救你哋,我哋唔會落嚟騷擾佢哋。」

真沒想過,今次地鐵之旅居然讓我如此「大開眼界」。一直視恐怖份子為麻木不仁,他們背後或許有著有血有肉的苦衷;

一直以為大部分都市傳說都是天方夜譚,像甚麼秘密地鐵、地底神秘生物,卻是確確切切正存在,甚至長久埋藏在地底、與地面的世界平行運行著。

「始終,人類先係地球上最醜惡嘅生物。」她補充道:「人類可以為咗娛樂而殺戮同類,甚至講求虐殺手法要夠殘忍。

折磨緊你哋嘅『地鐵公司』就係例子,佢哋先後去過唔同國家,勾結當地權貴,有時幫政府清除異見人士、清除監犯,有時做血腥生意。

如果你哋睇過聖地牙哥鬼屋,或者奈良夢幻樂園嘅新聞,大概知我講緊乜。有人將佢哋稱為『鬼屋』,亦有人叫『樂園』,而你哋就叫做『地鐵公司』,而就我哋所知,佢哋稱呼自己為『組織』。」

「組織」這稱呼夠中性,確實方便這個變態團體保持低調。

我連忙對彥曦說:「我有印象,Anna提過虐殺生意,應該就係 Miya講嘅奈良夢幻樂園。」我驚嘆,「原來唔止莫斯科呢度,組織喺美國同日本都搞過呢啲變態嘢?」

「無錯,嗰兩度俾我哋搗破咗,拉咗唔少買家,組織死傷慘重,已經唔敢好似以前咁囂張啦。我哋要趁佢哋重整之前,出動致命一撃!」提起往蹟,Miya雙眼流露自信。

她說:「今次組織嘅殘黨嚟到莫斯科,勾結一班執政黨議員、真正地鐵公司,三股勢力聯合而成為你哋口中嘅『地鐵公司』,再招攬有錢人即係買家嚟玩,當中亦有唔少議員同親屬加入。」

即是說無論地鐵公司抑或買家,都有政府要員參加。

「迪米納議員!」彥曦咬牙切齒道:「嗰個人渣原來係執政黨黨員!」

這個名字我化灰都記得,他帶了一個叫梅督維尼的親戚來,而梅督維尼就是在革命廣場站差點把彥曦⋯⋯沾污了!

聽見這個名字,Miya的眼神閃過一絲喜悅,「迪米納議員都有嚟?」

「佢仲帶埋梅督維尼嚟㖭!」彥曦氣道。

「梅督維尼係迪米納議員個親細佬。」Miya瞥了眼我和 Angus手上的武器。

「咁組織即係咩人?天韻又係咩人?」Angus問。急救員已處理好他的傷勢,他踮起腳尖想偷窺彥曦,被我推往另一邊牆壁。
進度突然快咗好多咁

同po 1完全唔同玩法
出咗喇
感謝銀仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞