重口味 X 驚悚 X 困局逃生《你聽說過嗎?莫斯科秘密地鐵》2

1001 回覆
135 Like 4 Dislike
日任:推文(1/1 已完成)
我要文 樓主去左邊?
你依家入嚟先啱啱好,唔使等文

如果鍾意呢個系列,我 ig post咗故事timeline,可以完整地睇埋相關故事。

《鬼屋》《樂園》係同系列,有你最鍾意嘅變態嘢
讀者好眼利

今日話你聽
我由一開始見到你呢個故事,已經即刻BOOKMARK定哂你先前嘅作品
今晚返去追埋你個IG 先

抽腸個幕我諗起, 以前睇過一本小說係講個男人係泳池比抽水系統吸咗條腸出嚟
但都無你描繪得咁仔細

為咗追你第一個PO, 搞到我扮工又睇食飯又睇先追得切咋

巴打PO下D血腥相應下景啦
今晚有事,提早出文先!

「地鐵公司並唔係要捉我哋,」我指著沙皇皇座的照片說:「我哋喺呢個站就要搵俄羅斯娃娃!頭先一上到月台已經計緊時㗎喇!」

萬一這站找不到娃娃,我們三人又會有人死!

「下!」彥曦和 Angus同時驚叫,彥曦皺眉問道:「呢個站係秘密地鐵站,專門用嚟殺人。唔係要捉我哋去下一站先開始咩?」

我拍拍他們,「無時間喇!邊行邊講!」

Angus收起旅遊書,指向釘在大堂牆上一塊薄片塑膠製的建築平面圖,新簇簇的,顯然是地鐵公司故意留給我們指引位置!

它旁邊還有另一塊指示牌,按照平常旅遊景點做法,上面標有重點觀賞場所的方向和步行時間:

他跑到指示牌面前問:「係咪要去宴會大廳?」

我們連忙研究前往路線,宮殿的房號並不單以樓層劃分,而是按建築物大樓、樓層和房號,例如我們現在身處在 Room 0419(Room 04、1、9),即第四座大樓、第一層、第九間房間。

按指示牌寫著宴會大廳的所在,我們要去 Room 0622!

「行呢邊!」Angus領先跑,我們需要經過第五座大樓的一樓大堂進入六座大樓,再上二樓找二號房。

我邊跑邊開始解釋:「首先月台個倒數鐘,已經係地鐵公司畀我哋最大嘅提示,每次倒數都代表我哋要趕時間搵俄羅斯娃娃!」

Angus推開大門,我們進入另一個裝潢不一樣的大堂,同是破舊封塵,不過主色調不一,瞥了一眼建築平面圖的「您在此」,我們身在五座大樓,然後經一條長廊便進入六座大樓。
我再說:「如果佢哋要捉我哋去下一站,點會遲遲都唔出嚟?地鐵公司一定唔會咁好人,由得我哋喺度自由活動啦!」

一路上風平浪靜,我們順利抵達六座大樓二樓,馬上找到二號房:宴會大廳。

「打卡熱點,」我站在大門前,緩口氣,「呢幾個字提醒我,每次搵到俄羅斯娃娃嘅地點都係地標之一或者打卡熱點,而呢度亦有一個地方係遊客必到,就係宴會大廳。」

一推開門,裡面是間偌大的房間,昔日以鮮紅色作主色調,再在上面畫滿繁密的金花,非常貴氣,只可惜物件經不起時間的磨損,這裡跟我們剛上來的地方一樣,瀰漫著淒冷凋零的頹廢意味。

當時管理宮殿的人員看來匆匆離開,沒有處理用作類似博物館用途展示的陳列品,把它們統統留下,旁邊豎立說明文講解皇廷用餐習俗和設宴盛況。

我走到陳列櫃前面尋找俄羅斯娃娃,櫃裡放有當時宴會所用的杯杯盤盤、彷製食品,甚至⋯⋯

「哇頂,嚇得我!」Angus也在另一邊開始找,他站在一個蠟像面前,彎腰看她的臉。

對,為了完美演釋以前的皇家生活,整個大廳在不同位置上擺滿了討厭的蠟像!

它們不是製作精美那種,彷真度低得要命,皮膚像是做過植皮手術凹凹凸凸,五官畸形怪狀,肢體扭成不自然的角度,唯獨衣著正正常常,因為清一色隨便披上黑色斗篷。

彥曦手叉著腰,苦笑道:「我以前覺得整得太似真人嘅蠟像好恐怖,依家我分唔出邊款恐怖啲喇。」

面前這堆蠟像,個個擠出極度扭曲的古怪笑容,尤其眼睛最是奇怪,已經不講究有沒有眼神,它們的眼睛全是馬虎手劃的眼白瞳黑,倒是有點像以前參觀過的小寺廟神像,粗糙隨意。

我輕輕拍拍她肩膀,「唔好亂諗,我哋快啲搵俄羅斯娃娃先啦。」

飛快掃視一遍陳列品後,我來到沙皇皇座面前。雖不及某美劇裡鐵皇座的霸氣,沙皇皇座同樣講究氣派。

背後一幅紅色絨面牆,掛了一張沙皇畫像,前面是擺在幾級台階上的皇座,兩旁地下有一對金獅,沒有俄羅斯娃娃的蹤跡。

她回神,「其實係咪真係要搵呢?明明呢個站都唔係民用地鐵站,地鐵公司唔會無啦啦改變規則㗎喎。」

這點我也想不明白,莫非是我想多了?可是,讓我們隨處散逛也絕不是地鐵公司的一貫作風啊。
Live咗
好吊癮呀
上左車好緊張
上車上車
Bear is on the train
上車
娃娃係邊到?!!!!
上車 等文
上車
啱喇啱喇,live呢個先,綠茶巴需要動力
醒目
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞