重口味 X 驚悚 X 困局逃生《你聽說過嗎?莫斯科秘密地鐵》2

1001 回覆
135 Like 4 Dislike
喂呀 停喺呢啲位
今期有大腸食
上車 等開車

彥曦看著我手上正翻開的旅遊書頁面,隨即意會過來,「 我哋要去Room 0721!」

「咦?」三人當中剩下 Angus一頭霧水。

限時僅餘三分鐘,我把旅遊書塞回 Angus,和彥曦邊跑邊解釋,他緊跟在我們身後。

「其實地下室畀過線索我哋!」彥曦保持快跑,稍稍回望 Angus說:「計時鐘係由七分二十一秒開始計起!」

「呀係喎!」Angus回道。

見彥曦沒再說下去,我才說:「其實之前幾次提示都係用數字嚟講出娃娃實際位置,好似 0615吊燈同 26銅像咁,所以我一直有注意數字上嘅暗示。衰就衰在即使注意到,一時間無將線索串連晒一齊,依家先慢慢諗得通!」

我嘆口氣,「唔知你哋有無留意地下室嘅枱數同買家數目⋯⋯係七張枱同二十一個買家。除咗呢樣,特別對我哋嚟講,有個地方熱門過宴會大廳,今晚已經聽過大家提起好幾次,就係受詛咒公主嘅寢室!」

「呢樣我有印象!」Angus朗聲道:「木製宮殿之所以無人敢嚟,其中一個原因係鬧鬼睡房,裡面明明無人但又成日傳出喊聲!」

當時我們還在正前往木製宮殿站的列車上,Angus讀出旅遊書介紹解決宮殿失修原因,那間睡房正是受詛咒公主的睡房。

「咦?受詛咒、公主、睡房⋯⋯好似仲喺邊度聽過⋯⋯」彥曦皺皺眉沉思半刻,步速慢了半拍。

「天韻。」氣喘喘地回到第七座大樓地下,我答道:「佢提過一個俄羅斯娃娃都市傳說:一個受到詛咒嘅血腥公主,佢嘅靈魂被割成九片鎖入俄羅斯娃娃裡面。」

彥曦立即轉臉看我,「係係係!嗰陣佢 Sell緊車長嘅⋯⋯人皮娃娃⋯⋯」

我續說:「宮殿指示牌上面除咗宴會大廳,仲有好幾度參觀重點,上面有寫『公主的卧室』㗎!再睇返本旅遊書,房 Number係 0721!咁即係話天韻一早已經介紹咗木製宮殿嘅參觀重點!」

我們慌張地尋找上去的路。Angus還有心思讀手中旅遊書,未幾,他收好書說:「原來天韻講嗰個都市傳說係下半 Part嚟,仲有上半 Part佢無提到!」

凌晨 05:36分!我們只有一分鐘多少少!
「之所以叫血腥公主,」他跟在我們身後,「係因為國王夾硬要將佢嫁出去,佢唔想嫁,就定咗招駙馬嘅規則:捉迷藏。

求親嘅人要匿埋喺呢座宮殿入面,只要限時內避過公主發現,就可以成為駙馬,但如果俾公主搵到,公主就可以殺死佢⋯⋯仲話公主喺後花園掛滿人頭,日日欣賞㖭!」

找到陳舊的木樓梯,我們正爬上二樓,有過在共青團站樓梯倒塌的意外,既要小心翼翼又要趕時間,我內心非常煩躁不安。

「咁天韻前世一定係血腥公主。」我說。急速跑步加上本身正在發燒,我的手腳頓時有點無力。

彥曦狠狠問:「嗰個血腥公主一定係俾人尋仇而死㗎啦?」

Angus說:「據講有個男人成功無俾公主搵到,不過公主最後都係無守信用同佢結婚,仲殺死咗佢。男人臨死嗰陣對公主落血咒,將自己嘅血變成一條帶刀片嘅鐵鏈,活活肢解咗公主,接落嚟就係天韻講過嗰下半 Part。」

我嘆道:「哇,戰鬥民族連都市傳說都咁重口味。」

聽著如此殘忍不人道的事,儘管可能是傳聞不一定是真實,身在現場還是覺得陰陰寒,再加上踩在木地板上不時發出「咿——呀——」的聲音,不禁令人回想血腥公主睡房的鬧鬼事件,而這正正是我們現在趕去的地方。

彥曦的評語卻是:「抵死啦!以為自己位高權重可以做乜都得?呢啲人一定有報應㗎!」

是這樣沒錯,只是一般女生聽完的反應大多會小鳥依人喊害怕,反之彥曦一面對不公總會強悍起來,我開始擔心 Angus會吃不消。

殊不知 Angus做了彥曦的應聲蟲,「係呀,而且仲要係慘死!」

我們踏入七座大樓的二樓範圍。限時為七分鐘多一些,現在時間凌晨 05:37分,應該還有差不多半分鐘才到時!

二樓屬於睡房層,一條直直的走廊在中央,右邊是一間間睡房,左邊是一排排玻璃窗看到外面。

我們要去的房間應該位於二樓第一間房,即最接近樓梯那間,我馬上衝過去扭開門把!

房內環境跟宮殿其他地方截然不同,完全沒有被廢棄過的痕跡。

「唔係呀!」彥曦趕緊拉住我,指向房門的門牌號牌,「呢間係 Room 0729呀!」

「妖!」即是走廊最深處那間才是一號房!

Angus比我更早留意到門牌,他率先往盡頭跑去,「呢邊呀!」
總算!他打開最盡頭房間的房門跑入去,我跟在彥曦身後也順利抵達!

憑藉亮起的房燈,一眼看盡面前這以粉紅色為主色調的睡房,同樣是非常乾淨整潔,相信有人翻新過且定時打掃。

擺設相當詭異,不是指有現代化的傢俬如電視機和風筒之類,而是整間房間,幾乎每一個角落都放有洋娃娃!

一個個長曲髮的洋娃娃,髮色由金色到深棕都有,大多穿了粉色系連身裙,靜靜躺在床上、椅上、梳化或窗台上,不如電影刻意營造恐怖氣氛去將洋娃娃弄得破破爛爛,或抹些假血或黑色淚痕之類,個個洋娃娃都正正常常,看來這房間的主人是真心喜歡收藏洋娃娃。

只覺得自從踏入房間,就有種正被人監視的錯覺,洋娃娃們沒有詭異的微笑,反而她們這面無表情和雙眼空洞,像在冷眼看盯著我們似的,讓人覺得份外毛骨悚然。

Angus是最早進入房間的人,也最快緩過來,早已站在床前察視洋娃娃,「地鐵公司咁樣佈置,擺明收埋咗俄羅斯娃娃嘅公仔版喺度啦!」

進入目的地未算成功,我們還要找出俄羅斯娃娃再按廣播做出乘車指南才算完成此站任務!

「咁我去呢度搵啦!」彥曦轉去查看梳化。

我趕緊走到窗前,「我負責呢邊!」窗外左右兩邊見到其他大樓,我們現身處於七座大樓,那麼右側是六座,左側是八座吧。

奇怪的是,包括七座大樓內,由二樓起有不少房間透出燈光。不是整座宮殿被廢棄了嗎,還是,地鐵職員散落各房間正埋伏中?

「呃!」不出一會兒,Angus驚喜喊道:「呢邊呢邊!原來喺度!」

他站在床與衣櫃之間,我和彥曦湊到他身旁,一同看去他手上的東西:俄羅斯娃娃!洋娃娃版本!

它確實有別於其他洋娃娃,綁了頭巾之餘,身上的連身裙顏色相當鮮艷,還撲了搶眼的粉紅胭脂!

「呢隻嘢就咁俾人擺喺地板上面,有張紙條喺隔籬。」Angus將紙條塞給我,「似乎有人嚟過搵俄羅斯娃娃,搵完就隨手扔落地,再衝出去。」

我讀完紙上的乘車指南,心底升起不安和厭惡感,「依家生還者得返我、彥曦、你同 Jean,咁比我哋嚟先嘅人,即係得返 Jean啦!」

Angus把洋娃娃放回床上,「無可能㗎!架車唔係車埋 Jean走咗喇咩?」

我搖搖頭,「我都唔太明⋯⋯唔通仲有其他人喺度?」

「唔理邊個都好,」彥曦看了看紙條,側側頭表示不解,「佢咁趕跑出去,應該就係去做呢個乘車指南⋯⋯」

我趕緊看錶,05:41分了!我們已經錯過了限時,去做這個指南也無補於事。

唯一希望剩下 Jean,若然他能於指定時間內做到,相信這次無人需要犧牲!

紙條上面,寫道:

「Room 0901
皇家馬廄
幫幫牠」

待續
Live
live
快啲出文
幫幫我
我要文
幫幫我
推推,快啲出文
lm

想了想,我提議:「既然過咗限時,依家又無人嚟捉我哋,咁好可能 Jean成功做咗指南!我覺得我哋可以落返去月台上車!」

按照慣例,無論該站成功完成指南與否,都必需上車前往下一站。

到時後要不獲得再下一站的提示(如 Anna於臨床試驗中心站,取得天韻給予木製俄羅斯娃娃),要不抽出一位被害者受死。

「呢個站唔係已經打亂咗個模式喇咩?」Angus將床上的洋娃娃推落地,再坐到床上,「喺車長被殺之後,我哋本身要去返民用地鐵站搵俄羅斯娃娃,依家變咗要喺同一個站入面搵。」他拍拍身旁,示意彥曦過去。

為了節省體力,彥曦沒計較甚麼就直接坐下,壓低聲音說:「究竟個痴線 X幾時先到呀!」

她提醒我們不應著眼於遵守地鐵公司定下的玩法去做,而是想辦法反抗。只是想要成功反抗,還是必先保命,兩者並沒有矛盾。

正當我想開口勸大家先出發時,房間的電視竟然自動打開,裡面的畫面更讓人震驚!

是大叔 Jean!在馬廄內的 Jean!

畫面一如其他車站見到的介面,有正在觀看人數和留言等,佔最大空間當然是 Jean,而最底下多了一行跑馬燈的文字,有點像以前慈善籌款電視節目底下看到的捐款人和金額,這裡則換成:「出沒於」及「Area 201X」。

既然也是用以顯示位置,按先前房間號碼的分區法,「20」應該指大樓的座樓;「1」是樓層;唯獨「X」解不通。不曉得這位置編號代表甚麼,我們留意到之後它久不久會轉換成其他位置,而非固定在「201X」。

會是地鐵公司正殺人的地方,請買家過去觀看的意思嗎?不寫 Jean所在的 Room 0901,難道這裡除了我們幾個,真的還有其他乘客?

畫面上是一個室內空間,見到外面有光從窗口透入。皇家馬廄在 Room 0901,還以為第九座大樓的零層是指地下室,現在看來似乎是地面,可能設在大樓外的獨立小木屋吧。

馬廄的裝潢切合木製宮殿風格,同樣也是全木製,有木板牆身和木製矮欄等,到處舖了一束束乾草。

Jean位於馬廄的寬闊走道中央,兩旁有一間間以矮欄圍成的獨立空間,讓馬匹有獨立空間休息,不過裡面不再有馬,而是幾名買家。

至於 Jean⋯⋯完全可以以生無可戀的狀態來形容他。他頹然伏在一個大木箱上面,由於面部朝向地面,看不見他的表情⋯⋯(內容太痴線,網上版唔 po得,不過唔影響劇情)

「唔係呀嘛⋯⋯」Angus的聲音十分乾澀,面色驟然變得難看。

彥曦比我們單純,一時間還未搞得懂,「即係點呀?我唔係好明。」
唔明...
Skip咗
俾馬屌屎眼?
好影響劇情!!!!
邊度可以睇足本版?
最重要嘅環節竟然cut左
人獸囉
推 我想睇cut咗果到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞