重口味 X 驚悚 X 困局逃生《你聽說過嗎?莫斯科秘密地鐵》2

1001 回覆
135 Like 4 Dislike
故事進入另一個階段,向結局大力推進中!

會越嚟越緊張,同埋.......今晚有文
Hi 橙綠茶絲
Hi 我要上車 幾點開車

「我哋上去啦!」彥曦在我還在猶疑時,已經作出決定,「既然有 Miya同灰蝶咁強嘅盟友,我哋唔可以再逃走,要主動出撃!」

按照 Miya的計劃,灰蝶和國際刑警很快便會全面進場,我們可以加入攻擊地鐵公司。

本來主張要行路軌的 Angus,一聽見彥曦的決定,馬上改口道:「木製宮殿咁大、咁多間房,職員要喺入面捉人唔係咁易,而且上面有成二十幾座建築物,分分鐘鐘俾我哋搵到出口都唔奇!」

「就咁決定啦,」我雙手攀上平台,費勁地爬上去,背部的傷口被拉扯得很痛,「彥曦,我上去先,再拉你上嚟。」

上到去我半蹲下來,捉住彥曦的手,Angus在她背後陰陰笑了笑,「彥曦我推妳丫,妳跳上去啦。」

彥曦翻了個白眼,「你跪低啦,我踩住你上去!」

看著 Angus悻悻然的表情,我覺得彥曦真的長大了,不再需要我的過度保護了。

至於 Angus,該怎麼說呢,我開始覺得他這種色迷迷的言行更似是戒不掉的陋習,並非發自真心。

全部人都上來後,Angus環視一圈,「點解個鐘仲倒數緊嘅?」

他指指隧道洞口上的倒數時鐘,上面由 7分 21秒開始倒數,現在時間快要凌晨 05:30分。

「呢個站唔使做乘車指南,職員可能未禁停個鐘啫。」彥曦理所當然答道,小心翼翼靠近地下室的木門。

我們把耳貼上去聽了一會兒,見沒動靜,便慢慢打開門。

同樣是幽暗的環境,石磚砌成的通道連接幾間房,空間不大,想起宮殿由不同建築物連接而成,那麼不同建築物的地下室並不相連吧。

我們經一道樓梯走上地面一層,進入一樓的大堂,意外的是沿路靜悄悄,不見任何職員。

大堂已經殘破不堪,仍不難想像當初的宮殿有多金壁輝煌。

天花板和牆身採藍色,柱廊和框花則為密麻麻的金色花飾,再加上一盞盞華麗的金色吊燈,整個空間相當奪目耀眼——在它失修前。

現在則有地鐵公司加裝的廉價鎢絲燈,疏落地自天花板吊下來,罩著暗淡冷光,因陰風陣陣而晃來晃去。

見到牆上的壁紙、門窗的框花等統統或掉色、或破敗,地毯也長滿灰塵,一陣霉味和灰塵瞬間往我們撲來,弄得我們噴嚏打個不停。

沒有暖氣又正值嚴冬,在地底弄濕的衣物又未乾,我們三人冷得縮成一團。

我的大衣和圍巾早早借給 Anna,幸得 Angus把圍巾分給我。

讓人感到不安的並不在於蕭殺冷清的環境,而是知道自己正身處在鬧鬼宮殿之中。

牆壁上被人噴了一些塗鴉,最搶眼的正正是用黑色噴漆寫著的:「Proceed further or die」

「我夠知啦,走到先得㗎!」Angus瞥了一眼塗鴉,嘗試推開正門。
木製大門表面看起來快要被蛀毀似的,無論他如何推甚至撞,仍然紋風不動。

他推測說:「地鐵公司可能改裝晒成座宮殿可以出到去嘅門同窗,裡面實際可能用水泥造,再喺外面舖爛木。」

我點點頭,不無道理。

我和彥曦正研究一旁的彩繪玻璃窗,透過窗上沒填補顏色的部份看出去,窗外絕美的景致簡直猶如一幅電腦桌面壁紙一樣,靜靜躺在眼前。

木製宮殿位於郊區,雪停了能夠極目遠望,盡是無邊的樹林,不時傳來野生動物在林裡穿梭的窸窸窣窣聲。

飄落了一整夜雪,讓地面覆蓋著厚厚一層白茫茫,連樹枝枝頭被雪壓彎了。不,不是電腦桌面,更像是聖誕卡吧。

沒有月光和日光,黎明來臨前是一整日最黑暗的時分,外面只靠少量疑似是地鐵公司加裝的街燈照明,燈光與濛濛霧氣溶合一起,形成柔和泛黃的光暈,映照潔白無瑕的廣闊雪景,簡直稱得上是冬日清冷仙境。

叢林之外,隱約見到教堂的洋蔥頭黃色屋頂和其他建築物的屋頂,不同於日久失修的木製宮殿,似乎仍保持完好狀態,作為清幽憩靜大自然的點綴。

建築群距離我們這裡是步行可到的距離。

「喂,你本嘢唔係話呢度又鬧鬼又失修咩?」我推推觀賞夜景而出神愣住的 Angus,用下巴比向那堆屋頂。

他怔怔,連忙從背包掏出那本破旅遊書,「木製宮殿無錯係丟空無人嚟,不過呢度成個區域係沙皇避暑莊園,仲有其他建築物,」他指指遠方的建築群,「嗰啲教堂都無鬧鬼。至於依家仲開唔開放,本書就無提到。」

如此說起來,先前確實有提過這裡不止木製宮殿一座建築物。

他把書塞給我,我隨手翻翻說:「咁啲教堂好可能仲有人嚟!我哋諗辦法喺天光之後求救!」

「抬頭吧~」他唐突地高歌,「 黑暗過會是晨曦~懷著樂觀總有轉——嗚!」彥曦搶過旅遊書,一下子塞進他張得大大的嘴巴裡。

「——哎呀!」我同時大叫,把旅遊書拿出來察看,「呢度提到,木製宮殿其中一個打卡熱點係宴會大廳入面的『沙皇皇座』⋯⋯」

在內心慢慢細讀「打卡熱點」四字,再組合了種種線索,便喚醒先前找俄羅斯娃娃,那與時間競賽的焦急心情,簡直是一讀一驚心!

我來回看著一臉不解的彥曦和 Angus,「我哋咪估緊呢度有陷阱,班職員等我哋一上嚟就捉走我哋嘅?但係我哋沿路上嚟又一個職員都無嘅?⋯⋯」

Angus等不及我交代,奪過旅遊書研究我到底看了甚麼。他問道:「彥曦阿哥!你發現到啲乜?」

彥曦上前捉緊我的手臂,焦躁地搖晃道:「快啲講啦!」

待續

📢📢乘客廣播📢📢
ig 呢篇文個 post夠200 likes 會加更
多謝合作!

Instagram: greenizmstory
omg livedlauju
咁短嘅
唔夠!
彩蛋
HELLO 長名巴打
快啲講啦!
聖地牙哥好難唔記得
我睇果陣時 人仲要係美國西岸
未的起心肝追返奈良呀 追緊呢個嘛
揾娃娃嘅地方唔係分民用定秘密車站,而係遊客區?
唔夠喉!
瞓咗無睇

好緊張
缺一不可呀手足
流明跟進
等ig 數夠又開車了
推一推
好正呀 !! 依家先追完第一個PO
最鐘意呢D血腥變態嘅虐人題材

巴打寫得好有畫面, 同形容得好深入
獵奇題材最高

入嚟打個招呼先, 對於咁遲先認識到巴打嘅作品覺得好可惜
最啱攞嚟送飯
正常唔係應該俾自己個妹跟國際型警一齊走先安全咩? 佢地要上番去都未必要3個人架
呢個位有d 唔通 作為啊哥 之前經歷過死啊爸啊媽
啊妹可以安全留底都唔咁做
俾個正評你先,歡迎理性討論

作為阿哥,正正經歷過因為唔喺重要嘅人身邊、帶佢哋走而「令」到佢哋死,梓曦更會盡量留彥曦喺視線範圍內,除非好似喺革命廣場站咁,有阻力先勉強分開一陣。

第二,啱啱先接觸Miya, 即使半信半疑佢係咪真係嚟幫手,都唔敢將彥曦扔俾「陌生人」。

就算佢肯,Miya亦唔肯收人,佢連包紮都唔肯,仲點會俾佢哋三個少咗一個人上去。
睇到好反胃綠茶絲好癲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞