重口味 X 驚悚 X 困局逃生《你聽說過嗎?莫斯科秘密地鐵》2

1001 回覆
135 Like 4 Dislike
係幾估唔到 所以好新鮮
我覺得綠茶巴想冚家剷多啲喎
喂,呢個 post對重口味嘅尺度應該崩壞咗
拿拿臨講幾套嚟聽聽先!
我好撚重口味
睇黎呢個故都唔方接受程度低
o係固定模式既世界裡面作出反抗雖然瘋狂 但未必係壞事
最後既open ending唔代表世界一定會末日
變咗電影台仲有無呢啲類型嘅戲推介?
老實我成日睇d好重口味既 唔敢亂推介
我好撚重口味
呢個故都唔方接受程度低
little monsters 呢套唔重口味既 幾溫情
最深刻係癲狗喪七 好撚癲係咁爆頭
都有思考位嘅
不過我鍾意睇懸疑片多啲 有時睇咗開頭覺得伏伏地都會睇埋落去
最後真係好伏
我又講!索多瑪120天,以前上堂老師播過片段已經覺得好正

btw, 豚鼠嘅下水道好經典,但一直懶得搵邊度有得睇所以無睇到

希望netflix可以上晒豚鼠系列
下水道冇血肉之花咁多血吖
索多瑪120天諗住睇埋本書
我都係就算開頭覺得伏都要睇埋 最後好多時都係冇驚喜 例如人形蜈蚣 wrong turn
其實之前有睇過下
呢個故一開頭寫個時都有睇 但個時覺得太血腥無咩feel
然後呢個post再入黎睇發現唔係得血腥 又有啲用腦成份又好驚險咁就睇哂了
遲啲再睇返你其他故先

我頓覺眼前一黑,不過心底仍抱有希望:就算血腥公主進入房間,大抵看幾眼就會走,之前幾間房不都這樣嗎?

慢著,真的是這樣嗎⋯⋯?

該死的!
此刻我萌生殺人的念頭,早該殺死 Angus!

最關鍵的是,之前間間房都沒有人在裡面,房門一打就開!

不過輪到我們這間房,有人故作聰明擺出甚麼對付垂涎美色的招數,從內裡鎖上房門,不正正就是「此地無銀三百兩」嗎!

我不僅身體感到冰冷,事已至此,我想我連心臟都絕望得冰封起來了吧。

雙眼自然而然地閉上,等待血腥公主強攻進來一把拉開衣櫃門,用鐵鏈將我捲出去⋯⋯

「啪!」聽見房門被打開、撞上牆壁的聲音,還有木椅跌倒地上的巨響!

聽起來血腥公主這次沒有穿透房門而入,而是索性用神秘力量推開一切阻擋她的礙眼東西。

我的念頭一轉,不!不可以!

這裡還有彥曦!若果被血腥公主發現她就糟糕了!

我趕緊睜開雙眼,準備在血腥公主發現及攻擊我們任何一方之前,跳出衣櫃對她出手!

說不定手中的棒球棒能抵擋她一陣子,至少要讓彥曦先逃走!

「咦?」在我看清楚面前事物的同時,聽見彥曦輕輕發出疑問。

Angus驚訝問道:「佢去咗邊呀?」

哦?房門確實被打開,木椅甚至斷開幾截攤在地上。

然而,不見血腥公主!

電視除了播出房間畫面,也切換出走廊情況,無論在哪個角落,都沒有血腥公主的身影!

莫非,她走了??
「睇呢度!呢度呢度!」彥曦歡愉地朗聲說話,還逕自從床底爬出來,將手指按在電視上。

「彥曦返嚟呀!」Angus驚到失聲,想拉也拉不住彥曦,「血腥公主可能仲喺度㗎!」

根據恐怖電影的調子,血腥公主有可能在撞門後快速跳上天花板,手掌、膝蓋和腳掌反地心吸力地抓緊天花板,再扭頭往下望,等待我們幾個獵物誰忍耐不了衝出來,便一把抓住她!

「彥曦!」我沒多作考慮衝出衣櫃撲向彥曦,在雙臂抱緊她的同時抬頭看上去!

咦?說好的血腥公主呢?

天花板只有一盞吊燈,甚麼人或鬼也沒有!

「Area 144X?」彥曦身旁的 Angus問道,聲音混雜了困惑還有驚喜,「血腥公主真係走咗呀!」

Angus的視線和彥曦的手指投在螢幕上同一個位置:最底下的跑馬燈文字,它已經從 Area 072X轉換成 Area 144X了!

畫面也跟著轉向第十四座大樓的走廊!

我愕然得連開心都來不及,只懂愣愣地鬆開彥曦。

一心想著這次一定沒救,敵人卻在千鈞一發之際忽然抽身離開。

逃過大難的彥曦激動得向我和 Angus伸出手掌,我的腦袋暫時未能運轉,只有 Angus意會到,與她擊掌大笑道:「我哋唔使死喇!」

「係呀!」彥曦開心跳起,並「Yeah」了一聲。

Angus原地跳,伸出雙手與她十指緊纏,兩個人喜悅得像小孩子搖擺雙手。

我漸漸回復狀態,「點解血腥公主會放過我哋呢?」

他們鬆開彼此冷靜下來,Angus聳聳肩,「可能佢行動受限制,每次只可以停留一陣間。頭先啱啱好夠鐘就走人啦。」

「唔似咁簡單,佢殺死地鐵職員而放過我哋,」彥曦摸摸下巴,「即係話職員同我哋有唔同之處!」

「一定係有啲嘢佢哋無做而我哋做咗,」我思索道:「或者調返轉,佢哋有做而我哋無做到!」

說罷我忍不住自嘲道:「好似講緊廢話咁。」
「未必⋯⋯」長時間繃緊身體,彥曦有點腳步不穩,走向沙發坐下休息,「你哋睇!血腥公主又搵到職員喇!」

第十四座大樓其中一間房有職員躲藏,血腥公主很快發現他,用鐵鏈拖他出來再肢解了他,整個過程不出五分鐘!

彥曦別過臉,「我覺得唔一定係行動上嘅分別,可能係再根本性一啲⋯⋯係因為佢哋係地鐵職員,而我哋係乘客?」

她拍一下大腿,急急道:「再之前個職員都講過,佢唔想騷擾血腥公主!可能係血腥公主唔鐘意有外來人嚟宮殿搞呢搞路,打擾咗佢寧靜嘅生活?」

「下,唔會啦。」我說:「我哋都係外來人,都騷擾緊佢㗎。」

Angus固然傾向彥曦,「都唔係無可能喎,你唔好忘記,係鬧鬼事件令班裝修工人唔敢嚟維修㗎,或者就係血腥公主唔鐘意咁多人、咁嘈!」

他倚向窗台單手托下巴,注視著彥曦。

有了 Angus附和,彥曦越說越肯定,「又或者血腥公主知道佢哋係施虐者,而我哋係被逼捉入嚟,所以放過我哋?總之呢,一定係地鐵職員自己攞嚟衰!」

比起我,彥曦更相信「惡人自有惡人磨」。
我不想繼續爭論,改變另一個話題,「有一點我覺得好唔合理,地鐵公司事前無理由唔知呢度鬧鬼,咁做乜仲要揀嚟呢度呢?就算唔驚犧牲班最低級嘅職員,都怕血腥公主會殺買家啦!」

「『信則有,不信則無』,」Angus豎起食指,「比起邪門同冤魂纏身呢啲靈異嘢,地鐵公司明顯更相信一啲眼見到嘅嘢,或者用得著嘅嘢,例如金錢同權力。如果佢哋信有厲鬼,一早就唔敢做呢盤殺人生意啦!」

嗯,果然是 Angus,講到捉心理還是他想得更透徹。

我走到彥曦面前,向她伸手,「點都好啦,此地不宜久留,血腥公主話唔定會再過嚟。無論係做乘車指南,抑或去幫灰蝶手,我哋邊行邊傾。」

「嗯!」她微微一笑,將手搭在我的手上。

她的手指纖細修長,往日見她配戴戒指和手鍊,相當合襯好看。

這刻在她另一隻手上的雖是斧頭,這種不違和感並不讓人心寒懼怕,反倒有種異樣的安心感,畢竟她懂得保護自己,也學會照顧我們了。

殊不知,再度邁步之際,發生一件不可挽回的事件!

毫無先兆地,我們當中竟有人要被抓走!

待續

ig / fb story有血腥公主示意圖....丁圖先啱❤

Instagram: greenizmstory
Facebook: 橘子綠茶
Live
我屌
live
似會捉走彥曦?
又live
live
live
求丁圖link
驚喜就係綠茶巴揀咗我張圖比呢更 開心~
Btw唔夠喉 加速 等唔切啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞