重口味 X 驚悚 X 困局逃生《你聽說過嗎?莫斯科秘密地鐵》2

1001 回覆
135 Like 4 Dislike
終於見到你喇
咩料呀,不嬲都快呀!
邁向結局了...
新po lm
太快有救星, 奈良有多d鬥自鬥力位
不過已經返唔到轉頭
係咪安全啦佢地
Miya姐姐人靚心善
Angus要拋棄天韻啦
可能下一章係Miya都係地鐵公司既人
呃佢地,俾啲希望佢地,再秒速抹殺佢地岩岩燃點起既希望
滿足買家變態既心
如果係咁就好慘
一世都唔會信警犬囉
話佢哋係狗其實侮辱咗狗仔
唔係話好多地底人追緊佢地咩?點解見到面又會講咁耐野?😂仲可以療傷
livemore more
少年你太年輕了

Miya補充道:「留你哋有用㗎。」

彥曦怔住,「咩叫有用呀?」

Miya答道:「 我哋之所以救你哋,最大原因當然係人道救援啦,其次,係你哋唔可以死,要幫我哋捉晒組織所有人。」

見我們一頭霧水,她解釋:「越高級嘅人,喺虐殺活動越接近尾聲嘅時候先出現。等埋組織首腦 X嚟到,我哋先出手一次過捉人,如果唔係會打草驚蛇。

你哋三個走晒或是太早死晒,地鐵公司一定會提早結束活動,咁我哋又點拉人呢?」

「哦哦!」Angus也不客氣,「咁即係用我哋做餌啦!有無搞錯呀,會死人㗎!」

原來如此!打從一開始,我們八個已經注定被淪為工具!

以組織主導的「地鐵公司」視我們為被獵殺、虐殺的生財工具;Miya她們則利用我們來引大蛇出洞!

剎那間有種被出賣的感覺,雖然 Miya他們確實又沒有義務要救我們離開。

「咁即係點?你要我哋返去搵地鐵公司?」我憤然道:「你唔救我哋就算!我哋既然走到嚟呢度,自己識搵路避開地底人走,無必要再為你哋冒險返去搵咩垃圾乘車指南!」

她早已預料到我們不肯回去,擺擺手,「其實你有無諗過點解列車車窗玻璃唔似車站出口門嗰種,而係畀你哋打得爛?點解地鐵公司咁容易俾你哋走到?」

彥曦詫異,「咩俾我哋走呀,係佢哋唔敢入嚟、驚咗地底人先唔敢追我哋咋嘛!」

「驚地底人只係其中一個原因。」Miya微笑著搖搖頭,「地底隧道起到好似迷宮咁,當你哋一嚟列車走落去隧道,地鐵公司會打開機關,令你哋不斷兜嚟兜去,最終一係入去地底人巢穴,一係行返去車站,你哋點都走唔到出去⋯⋯」

「唔講太多喇,」她故意賣關子似的,「等陣我指條路你哋行啦。講太多俾你哋知,地鐵公司可能會 Feel到你哋唔同咗。

嗱講明先呀,依家我哋係做一單交易,你哋要確保地鐵公司唔知我哋存在,而我哋就盡量幫你哋留住條命仔,OK ?」

「唔夠,」彥曦握緊拳頭,「地鐵公司搞到我哋咁,我要報仇!」尤其對梅督維尼和迪米納議員。

Miya按按彥曦的肩膀,語重深長道:「無錯,所以你哋更加要保住條命,唔可以咁易死。信我,一時三刻係未得住,你哋要堅持落去!」

我們三人已經消完毒、塗好藥膏,Miya開始領我們往反方向走,全然不理會身後的戰事,似乎很信任自己的隊友,「放心啦,我哋只係擋住地底人一陣,唔會殺死佢哋。」

Angus啞然,「下,我哋啲傷口咁深起碼包下紗布啦,萬一我留疤點算呀?」這難道不是彥曦該問的問題嗎?
Miya有點沒好氣解釋道:「你哋無啦啦縫晒針又包晒紗布咁,地鐵公司見到會點諗?反正傷口唔特別深,暫時搽薄薄一層藥就夠㗎喇!」

她以手比比急救員,「如果真係驚,打定支破傷風針先?」

除了地底人的抓傷,我們先前受過大大小小的傷,而且待會說不定還會再受傷,固然注射破傷風針作保險。

Miya說地底人的黏液帶有很多病毒,為免受感染,替我們多打幾款藥劑。

眾人再度舉步之際,我急急走到 Miya身旁,「頭先你話斷耳男同斷指女係『灰蝶俱樂部』,即係咩意思?唔明。」

「人哋叫 Cole同里奈呀,唔好亂改花名啦。」她噗哧一笑,「組織一直以嚟殘殺咁多人,雖然有警察同政府包庇,始終瞞唔到受害者家屬,灰蝶正正就係由呢班家屬組成嘅團體,去對抗組織。

不過亦有小部份成功逃生或者玩贏乘車指南嘅人,佢哋唔可以過正常人生活,自然加入灰蝶,例如 Cole同里奈,佢哋係喺灰蝶攻陷奈良嗰陣被救走嘅生還者 。」

Angus走在我身後,膩在彥曦身邊,看樣子非常享受這短暫的安全時光。

他不解問道:「走得甩點解唔可以過正常人生活?」

Miya反問:「你估地鐵公司真係咁守信用放你走?事後都會追殺你,就算你去報警都無用,因為你永遠唔知邊個係組織嘅人。」

彥曦直話直說,「咁聽落去灰蝶都係班普通市民,無財無勢可以做得啲乜?」

Miya腳步一頓,轉身正色說:「唔好睇小佢哋,搗破行動係由灰蝶主導,我哋只係協助咋。應該話,我哋所有人都係缺一不可,唔同人負責唔同角色。

首先,好多資訊同情報消息都係灰蝶提供;另外,佢哋可以做好多我哋唔可以做嘅嘢。我淨係可以咁講,既然法律途徑制裁唔到組織,灰蝶就用另一種方式懲罰佢哋,唔知算唔算走灰色地帶啦。」

關於灰蝶報仇手段,Miya的說法含糊,因為她本身是執法機關吧,立場和身份有點尷尬。

整理一下,我們的敵方由三股勢力組成,合稱為地鐵公司:以 X為首的組織、真.地鐵公司、執政黨黨員和黑警;友方有灰蝶俱樂部、國際刑警、在野黨黨員和白警。

當中又以組織和灰蝶有血海深仇,而其餘人大多因權力鬥爭之類因素被捲入來。

目前狀況應該是地鐵公司正抵抗灰蝶入侵,Miya也說明了 Cole和里奈在革命廣場站沒有救走我們的原因:他們要等待 X現身;

而 X說不定認為組織的殘黨這次再被灰蝶擊潰的話,整個組織再無翻身之日,便明知有危險都要親身過來主持大局;

國際刑警方暫時並未曝光。如果地鐵公司知道灰蝶有如此強大的盟友,說不定冒著生意失敗等後果也會即時全員撤退,而不敢迎戰。現在國際刑警只能暗暗等待時機與灰蝶聯手,期間盡力保護我們生命。

我們走了好一段路後,Miya忽地站停,指向前方,「向前行多陣就到,一條直路無分岔路。」身後幾名西裝人也跟著停步。

「下,咁突然!具體我哋要做啲乜?前面係邊度嚟?」Angus的嘴巴向下歪成失落沮喪的角度。

Miya沒有回答,臨分別前,她凝重地望著我們,「記住,我哋唔可以出現,只可以盡力幫你哋,你哋當我哋無出現過,係生係死都要靠自己。」

告別了漂亮刑警 Miya後,前方有隱隱約約的光源,我們漸近後抬頭一看,果然回到木製宮殿站了,可是那輛列車已經不在!

地下室所有人已經全部撤離,連一個地鐵職員都沒留下!

「咩料呀?佢哋走晒?」Angus躲在路軌的陰影裡,偷偷打量地下室。

彥曦摸摸下巴,「有可能,頭先佢哋因為要拍賣先留低。依家殺完人、拍完賣,自然出發去下一站繼續啦。」

我來到彥曦身後,「照一直以嚟嘅模式,秘密地鐵站專門用嚟殺人。我估佢哋應該車返 Jean去民用地鐵站搵俄羅斯娃娃。」

「咁我哋呢?」Angus回頭問,語帶驚喜,「就咁由得我哋喺度?」

彥曦望望隧道兩邊,壓低聲音,「我估上面個宮殿應該封死晒出口、走唔到出去。同埋應該有地鐵職員留低,等我哋一上去就捉人。頭先 Miya提過我哋,上返去都走唔到。」

我說:「但再行路軌我驚又撞到地底人,我哋唔係次次都咁好彩遇到 Miya。」聽 Miya的語氣,他們要在迷宮般的地底世界找到我們並不容易。

Angus探頭往隧道另一端看去,那邊我們未走過,遲疑道:「但上面有晒埋伏,好易俾職員搵到,然後即刻送返去民用地鐵站搵俄羅斯娃娃。

我覺得我哋可以試下行前面,起碼地底呢度無職員吖嘛。」

我們現在有兩個選擇:
一,循路軌逃走
壞處是隨時會迷路之餘,還被地底人捕殺、即時死亡;
好處是沒有地鐵職員,不會被抓去繼續變態虐殺活動;

二,上去木製宮殿
壞處是隨時會墮入地鐵公司的陷阱,被送去繼續地鐵之旅;
好處是就算被發現,也不會即時死亡,因為他們要留我們活命進行活動。而且這是 Miya推薦路線,她們會暗中幫助我們,應該是。

待續
死黑警
缺一不可
仲以為有救星.......angus彥梓唔好死啊
缺一不可

缺一不可

睇埋<<異能人>>,Myra究竟係...
哇 好難揀 國際刑警會唔會係鬼黎
有啲似心巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞