2017 MT/GT 集中討論區 (6)希望在明天

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
Bba 是原罪

你夠我ISE慘
好大壓力
覺得自己in得唔好 覺得唔會請我
非mt工冇覆過我
呢兩日夜晚諗起都想喊

放鬆d啦巴打
interview盡左力過到自己就由佢啦
請唔請唔到我地話事
煩自己煩得到可以改變既野唔好鑽牛角尖

永遠事後諗返(一離開果度)就覺得我某一句可以講好d呀 某一句漏左講呀
我都知mt呢家野可遇不可求
但非mt工都冇人覆我………等失業

我都成日係咁不過過左去再諗再後悔都改變唔到唯有寄望下次同樣情況下次做好d
我都有d野不停咁樣諗

壓力呢家野真係唔係話想放鬆就放鬆
所以點解咁多人自殺 有d人係天生冇咁睩得開 我自己都係悲觀撚 唔係冇膽既話其實想quit 人生online
已經唔知點搵工好了

巴打,我都好大壓力,明明搵左好耐工,但都係冇乜聲氣
屋企雖然唔等我開飯,但我自己比自己壓力好大,好驚最後搵份屎工做,比人睇低(其實係我自己睇唔起自己)
身邊有d fd,我明明覺得自己能力唔會差過佢,都已經有幾好既offer,但自己仍然是零
依段時間真係好辛苦

情況一樣
人比人比死人 但我成日覺得同我差其多 或者比我差既人都有工
好灰

非常認同
由其覺得自己好廢, 但係我做得都好似已經做曬
感覺好無助, 屋企人愈係講唔洗咁急, 感覺就愈差
岩岩in完cmhk
9個5個讀緊master既大陸人
一個讀緊master 既大陸人
得我同另外兩個係本地學生加大學生

屌我個到都係
商科狗乜撚tech野都唔識夠膽死係tech公司interview笑鳩engine仔

Tg: nnnnggg

屌講起就憫 頭先同啲fd屌撚完
痴撚線架

咩係tg ng
in完我覺得自己已經收左皮

Telegram

班蝗真係 屌那星 為左張身份證無所不用其極

其實香港好似之前K_十咁既教育機構搞一條龍服務 由佢地讀asso開始到master基本上已經七年 所以好可能已經有身分證

非常認同

其實可以試下同fd傾
再唔係試下搵大學果啲心理輔導開解
我自己都試過有情緒病
同人傾下好過自己係咁諗好多
好大壓力
非mt工冇覆過我
呢兩日夜晚諗起都想喊

放鬆d啦巴打
請唔請唔到我地話事

永遠事後諗返(一離開果度)就覺得我某一句可以講好d呀 某一句漏左講呀

我都成日係咁不過過左去再諗再後悔都改變唔到唯有寄望下次同樣情況下次做好d
我都有d野不停咁樣諗

所以點解咁多人自殺 有d人係天生冇咁睩得開 我自己都係悲觀撚 唔係冇膽既話其實想quit 人生online
已經唔知點搵工好了

屋企雖然唔等我開飯,但我自己比自己壓力好大,好驚最後搵份屎工做,比人睇低(其實係我自己睇唔起自己)
身邊有d fd,我明明覺得自己能力唔會差過佢,都已經有幾好既offer,但自己仍然是零
依段時間真係好辛苦

情況一樣
人比人比死人 但我成日覺得同我差其多 或者比我差既人都有工
好灰

世界係唔fair
自己平時做事乜都上心勤力
但大把free rider平時傾proj粒聲唔出,靠著把口搞掂個interview,大學玩四年之後返好工

非常認同

其實可以試下同fd傾
我自己都試過有情緒病

非常認同

其實可以試下同fd傾
我自己都試過有情緒病

我都係求緊普通工咋
就係知mt唔易

非常認同

其實可以試下同fd傾
我自己都試過有情緒病

巴打一齊加油啦 一係試下搵朋友幫手
可能佢地會睇到你有咩未夠好 或者幫你再練下
對症下藥 咁下次就會得架啦!!
Hang seng digital trainee 點睇?
我冇computer science 底係咪唔岩做

非常認同

其實可以試下同fd傾
我自己都試過有情緒病

我都係求緊普通工咋
就係知mt唔易

俾啲自信自己
諗下如果你自己都唔信自己,人地老細or hr又點會信你呢
我明白心理壓力喱啲真係唔係話改就改
我自己當年抑鬱症都用咗差唔多大半年先好返啲
但喱啲時候真係你自己先幫到你自己
仲有人比人真係比死人
有時候與其不斷同人比較,不如將個focus放返落自己到
人地點生活做咩好工關我蛋治咩
有句說話我成日同自己講,【各有前因莫羨人】
咁樣自己會過得開心d

非常認同

其實可以試下同fd傾
我自己都試過有情緒病

我都係求緊普通工咋
就係知mt唔易

俾啲自信自己
仲有人比人真係比死人
咁樣自己會過得開心d

負能量揮手

非常認同

其實可以試下同fd傾
我自己都試過有情緒病

我都係求緊普通工咋
就係知mt唔易

俾啲自信自己
仲有人比人真係比死人
咁樣自己會過得開心d

負能量揮手

x2
想請教咁多位 我放復活假前既禮拜一 final in咗份工 有一男一女dept head 都傾得幾耐幾深入 最後個男就話1個禮拜內會有通知架喇 但個女就話因為有easter假同埋其他candidate 所以可能要2個禮拜到 臨走前仲話email同phone都會通知唔洗驚miss call

點知到宜家仲係無聲氣 打過去hr幾次又無人聽 咁我係咪可以死心呢

利申 非mt工但係自己有興趣嘅行業

咁又唔使死心住,有時候啲公司做嘢可以好慢
一係等多幾日,一係再打多幾次電話去
起碼要佢俾個回覆你

非常認同

其實可以試下同fd傾
我自己都試過有情緒病

我都係求緊普通工咋
就係知mt唔易

俾啲自信自己
仲有人比人真係比死人
咁樣自己會過得開心d

有時真係難唔同人比較
尤其入到同入唔到mt prgram真係差好遠
巴打果時因為事業?
岩岩in完cmhk
9個5個讀緊master既大陸人
一個讀緊master 既大陸人
得我同另外兩個係本地學生加大學生

屌我個到都係
商科狗乜撚tech野都唔識夠膽死係tech公司interview笑鳩engine仔

Tg: nnnnggg

屌講起就憫 頭先同啲fd屌撚完
痴撚線架

咩係tg ng
in完我覺得自己已經收左皮

Telegram

班蝗真係 屌那星 為左張身份證無所不用其極

係咪你黎似外國人
比人屈學歷高一級真係好撚慘
好大壓力
非mt工冇覆過我
呢兩日夜晚諗起都想喊

放鬆d啦巴打
請唔請唔到我地話事

我都有d野不停咁樣諗

已經唔知點搵工好了

依段時間真係好辛苦

我都係 冇offer
有無巴絲有大新Panel In?
點解大家都講到未有offer 好慘
我同時要搵summer intern + grad job
有無巴絲有大新Panel In?

巴打報咩dept
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞