2017 MT/GT 集中討論區 (6)希望在明天

1001 回覆
9 Like 1 Dislike

點解? 勁多人狗衝喎

聽過人講n年都無得升
而且SHK果d好似返5日半

點解? 勁多人狗衝喎

聽過人講n年都無得升

有冇人知中石化伏吾吾伏

油站經理

點解? 勁多人狗衝喎

聽過人講n年都無得升

點解? 勁多人狗衝喎

聽過人講n年都無得升

地產MT迷思
1. 無得升?
MT path一般都係MT>SO>AM>M,普通黎講5至6年可以上M喇,我唔知上面講十年果位人兄用咩做reference......之後各安天命,睇自己表現,MT光環帶左5,6年咩都夠

2. 人工低?
一開始20-25K都係岩既,如果要上到40K既話,講真,一定慢過Bank, 計埋bonus, double pay既話,5-6年應該會到40K,bank既話一般3年?地產黎講唔難上到,不過過40K就都係果句,各安天命

3. 返五日半?
我返5日

4. 地產MT搵笨?
你解釋下咩叫搵笨真金白銀個個月出糧,樓上班仆街講撚到間間地產商爭撚住請你你都唔撚做再手持多個MNC/Bank/Ibank offer, 係既話我無限期退出上班台

5. 見各位樓上都係聽人講,我味講兩句咯

利申:地產MT
有冇人知中石化伏吾吾伏

油站經理

入吾到其他部門
有冇人知中石化伏吾吾伏

油站經理

中石化MT一定要落油站/油庫3個月,之後係無rotation, 可以做ops, finance, HR,or other function, 不過HR可以安排rotation, 而過往有MT 5年上Grade4(Manager), 做corporate唔係油站,人工上年15700

我明白大家睇野都幾表面,一開個波就話係油站經理,簡直係一針見血,高質回覆

利申:2016中石化MT offeree
有冇人知中石化伏吾吾伏

油站經理

中石化MT一定要落油站/油庫3個月,之後係無rotation, 可以做ops, finance, HR,or other function, 不過HR可以安排rotation, 而過往有MT 5年上Grade4(Manager), 做corporate唔係油站,人工上年15700

我明白大家睇野都幾表面,一開個波就話係油站經理,簡直係一針見血,高質回覆

巴打可吾可以分享2nd in問左咩,hr話要wellprepared
有冇人知中石化伏吾吾伏

油站經理

巴打可吾可以分享2nd in問左咩,hr話要wellprepared

上年全behavioural question, 有問過佔中睇法,國企既野,你明的tw, 一個tips係唔撚好再覺得中石化得油站,人地賣飛機用油品,航運用油品唔通又周圍講咩
有冇人知中石化伏吾吾伏

油站經理

Ho ball
屌西巴返工開唔開心 算唔算chur
有冇人知中石化伏吾吾伏

油站經理

上年全behavioural question, 有問過佔中睇法,國企既野,你明的tw, 一個tips係唔撚好再覺得中石化得油站,人地賣飛機用油品,航運用油品唔通又周圍講咩

吾該哂巴打

點解? 勁多人狗衝喎

聽過人講n年都無得升

地產MT迷思
1. 無得升?
MT path一般都係MT>SO>AM>M,普通黎講5至6年可以上M喇,我唔知上面講十年果位人兄用咩做reference......之後各安天命,睇自己表現,MT光環帶左5,6年咩都夠

每間Property M位個價值都唔同,巴打你係唔係做合X? 合x同恆隆都好似會快d到M,但我講緊既係另一間差唔多size既地產公司,我就咁上linkedin睇一般都係2年mt 2-3年so 3-5年am,shk都係咁上下,證監會2年mt 2年am就到m 同行業/唔同行業既mt升既速度都唔同

2. 人工低?
一開始20-25K都係岩既,如果要上到40K既話,講真,一定慢過Bank, 計埋bonus, double pay既話,5-6年應該會到40K,bank既話一般3年?地產黎講唔難上到,不過過40K就都係果句,各安天命

利申我唔知5-6年可以到40k,如果係咁既話每年都有~10%升幅都算唔錯

3. 返五日半?
我返5日

4. 地產MT搵笨?
你解釋下咩叫搵笨真金白銀個個月出糧,樓上班仆街講撚到間間地產商爭撚住請你你都唔撚做再手持多個MNC/Bank/Ibank offer, 係既話我無限期退出上班台

都同意,人地比錢請你其實有乜搵你笨,又唔係無底薪,最多你可以話做d野唔夠exciting。 但題外話可唔可以問下巴打點解唔想繼續做而想跳?

有冇人知中石化伏吾吾伏

油站經理

Ho ball

其實有d一年請幾個既program係無乜information
大家係唔知亂估,唔好見怪

好撚唔chur, 好想轉工,講真,搵得MT既人我覺得都叫有d target有d沖勁,如果唔想懷才不遇,唔好做local公司

點解? 勁多人狗衝喎

聽過人講n年都無得升

地產MT迷思
1. 無得升?

每間Property M位個價值都唔同,巴打你係唔係做合X? 合x同恆隆都好似會快d到M,但我講緊既係另一間差唔多size既地產公司,我就咁上linkedin睇一般都係2年mt 2-3年so 3-5年am,shk都係咁上下,證監會2年mt 2年am就到m 同行業/唔同行業既mt升既速度都唔同

2. 人工低?

利申我唔知5-6年可以到40k,如果係咁既話每年都有~10%升幅都算唔錯

3. 返五日半?
我返5日

4. 地產MT搵笨?

都同意,人地比錢請你其實有乜搵你笨,又唔係無底薪,最多你可以話做d野唔夠exciting。 但題外話可唔可以問下巴打點解唔想繼續做而想跳?

回point 1,間間公司個M唔同我agree, 但係你MT program入都要3年先升一個grade既話,咁你要諗下呢個MT program係堅定流,普通人fg做3年都有得升喇講真,講返地產,如果你做corporate既M,我覺得差唔多,唔好講咩property manager(prop man) 果d, 不過一叫講哂,如果你比個officer我做,月入十萬,我屌

回point2,升一個grade無十令個percent increment既話, 你5年升M既話,當你打番勻10%一年,25K都上到40喇,仲未計double pay同bonus

回point4,太local

最後,好景既話2-3個月問題唔大,但係睇下你本身有無double pay, 有既話就照扣返咯

好撚唔chur, 好想轉工,講真,搵得MT既人我覺得都叫有d target有d沖勁,如果唔想懷才不遇,唔好做local公司

有唔少人都鐘意唔太chur又幾好paid既
但無目標的確好辛苦
希望彩巴轉到bank
有冇人知中石化伏吾吾伏

油站經理

Ho ball

其實有d一年請幾個既program係無乜information
大家係唔知亂估,唔好見怪

明既,但係絕對唔好先入為主,如果唔係你會miss左好多好既program.

有唔少人都鐘意唔太chur又幾好paid既
但無目標的確好辛苦
希望彩巴轉到bank

轉唔到嫁喇我諗,呢幾年做住先,諗住讀master再試入REIT
btw, OCBC去完HR in之後無哂聲氣,突然間放假前打比我叫我覆佢地電話

名嚟架姐,講到尾咪又係睇下間公司放幾多resources落去
其實搵工唔好話見mt/gt就狗衝
excel or 之前d post 都講過大把所謂mt係伏
諗真d自己想喺邊行發展,為錢又好,為興趣又好,點都好過單純為咗mt個名

讀頹科,真心到以家都唔知撈邊行好 所以先狗衝MT/GT,希望發展得好啲
btw, OCBC去完HR in之後無哂聲氣,突然間放假前打比我叫我覆佢地電話

唔該曬你之前詳盡既回覆 另外想請教下你點樣可以返住工都報到咁多MT,話曬報一間都要in起碼3輪,咁咪成日要請半日假?

唔該曬你之前詳盡既回覆 另外想請教下你點樣可以返住工都報到咁多MT,話曬報一間都要in起碼3輪,咁咪成日要請半日假?

係呀,病假同AL輪住請Lol

唔怪之仲未出offer

唔怪之仲未出offer

星期四打過去又唔覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞