召喚痴線西(87) 善用不推文回覆

1001 回覆
29 Like 4 Dislike
唔係吹奏sona
但人哋用手搓麵包出教學真係有心思同實力
唔似得蝦乾咁用麵包機整得唔好仲要扮專家
今次仲多料過做今冬
又冇香到鄰居投訴同埋煮食過程?
因為係咪買安記嗰啲即食海味/外賣
定爆seed奶奶睇唔過眼個仔同粒孫餓親
上嚟爆seed整比佢哋食
我老母之前因為屋企冇哂老抽
淨係用生抽整豉油雞翼都上色過佢
究竟佢落咗啲乜整到淡謬謬咁
唔係用鰹魚汁呀?
做咩事
唔睇唔知 原來蝦乾幾乎每日整嘅山型麵包個原型喺咁蝦乾個個又無色水 又無咩拉絲
其實五官分別唔大 最大問題係臉色好暗沉 ig都識開到個filter咁重 唔明點解佢拍片唔化返白少少個妝
女權係講緊override男性 報復歷史上因為男女不平等女性所受過既苦難喎
不過話之佢爭取男女平等定女權定身體自主 我都睇唔明賣相係做乜鳩 我身體我作主 自己可以決定點用個身體點解一定要用賣相黎證明 話人物化女人 咁佢地物化自己係咪又冇問題
當我守舊當我封建 睇唔透就睇唔透

睇你第一句就知你一睇到個term女權就照字面解以為係報復男人/女人至上etc,如果唔明女權包含咩意思可唔可以google下先衝出嚟?求撚其上wiki都睇到「女權運動不是要讓女性對抗男性,而是去結束性別歧視,性剝削和壓迫。 儘管女性權益的擁護者一直主要專注於女性和女性權益,一些女性主義者,比如貝爾·胡克斯(bell hooks),更強調男性在女性主義中的重要位置」

其他賣相嘅mk妹對女權/身體自主等議題都係同你一樣一知半解,所以佢地都擺明係搵毒男錢,都唔使去到用賣相去證明身體自主咁高層次
中大email雖然都成日滿口理論,不過佢都好坦言賣相係因為佢有露體慾唔係用賣相去證明身體自主,而係露肉一定引嚟好多批評話你露肉博乜之類,間接就應咗身體自主呢個concept,即係佢係鍾意露肉你吹咩?個身體佢自己佢鍾意畀人睇蝕畀人J都係佢自由

利申:覺得賣相同beggar一樣不務正業呃飯食
我依家都仲有keep住睇燒車自己個channel 佢黃到癲左 直接拍片屌9個藍絲曾肉嫻
所以睇完片要CLS 要多d支持下黃色YouTube圈先得反而jade sue liz果d藍絲咁多人睇好心唔好再比view佢地啦
講真其實nut都唔係靚到天仙咁
但一定比新兩個女仔順眼
玩得放 認真時又認真 鳩又夠鳩
最緊要係全部團員都玩得好放同舒服
唔會好似而家咁就住就住兩條女咁
其實睇得搞屎棍唔係睇女架啦 佢哋依家仲要強調新成員靚女....咁樣其實有啲反感
其實佢強調佢整整thumbnail都無咁嬲
第一樣野話當然因為佢靚
雖然佢真係眼大大細細粒
但同靚真係有d距離
定燈光問題搞到佢太黑
ig d相幾有架妹feel係幾靚既

靚唔靚都唔係問題 順眼就得
呢個Joyce隻眼大到真係有d得人驚
完全唔會想睇
佢哋做要咁強調靚女 真係好尷尬
新片仲要話觀眾係想睇女,無左nut得返棍就唔好睇
明明鐘意睇原班人馬就係nut玩得夠放,5枝棍咁
啱啊 但如果有實力不如做幕後剪片後期算
勉強無幸福
真 好矛盾 明明就話攪屎棍好似五個男人咁
但又話因為nut好忙所以搵多幾個女仔嚟
咁應該要繼續搵翻男人喎 又或者比較似nut性格嘅人
真心觀眾留言都係話嗰兩個女仔唔多夾 但都覺得三粒鐘ok
Mon post出街撚同覺得出街有問題嘅傻鳩慢慢睇

下面呢篇係台灣人屌柒台灣傻鳩嘅

😡臺灣人你們到底在-幹-嘛😡

結束了封城在家工作的一天,
我拖著疲累的腦袋和身體拚命把昨天臨時揪Sam錄好的衛教單集網路廣播節目剪出來
(網路收聽連結在文末,
衛教知識請加減學一點保健康),
然後用幾乎是祈求的心跟我想得到的眾神明們祈禱,
拜託不要讓我一直擔心的事情發生。

然後接下來看到的連假人潮湧現新聞真的讓我傻眼到不禁想問,
臺灣人你們到底知不知道自己在幹嘛啊?

—-
時間快轉到前天晚上,
人在美國的我發現臺灣即將放清明連假的時候不知道為什麼開始全身都不對勁,
可能是當臺灣人太久了對自己的民族性暸若指掌,
也可能是之前SARS過了清明就有一票人塞爆醫院的印象太過深刻,
我整個人都覺得心裡對於即將發生的事感到非常的不舒服。

美國自從過於掉以輕心爆發大規模社區感染造成確診人數成瘋狂的指數型增加之後,
全國許多地方都進入大規模封城的緊戒狀態。
待在家裡的日子每天看著哪裡的確診人數和死亡人數又上升了、
哪裡的醫療人員又爆肝辛苦工作拯救病患了、
全國的失業人口又多個好幾百萬了這種,
看到只會覺得心痛卻一點事情都不能做的新聞,
除了難過只能無奈的感覺真的爛死了。

把時間倒轉一下,
回到看著爆發疫情的亞洲國家卻還心存僥倖覺得covid-19就只是另一個流感病毒
所以可以馬照跑舞照跳party照開的歐美國家,
再看看那些國家在大規模社區感染一觸即發之後每天節節攀升無法平緩的案例曲線和降不下來的感染系數,
接著再瞧瞧連假期間臺灣人出遊擠爆觀光景點的新聞,
有沒有很有既視感?

或許臺灣政府一剛開始就不應該那麼罩的做出精準的邊境措施、
或許臺灣政府不該努力提升產能讓在歐美醫護人員都缺乏保護耗材的時候
讓每個臺灣人都還可以買得到MIT的口罩。
可能要學學英國首相一樣直接拋出個什麼震驚社會的佛系防疫群體免疫的言論,
才能讓一切習慣讓政府扛又被寵壞的臺灣人跟我們口中埋怨的那些天性驕傲沒有衛生習慣不愛戴口罩的歐美人一樣,
了解到原來防疫是全民的事,
了解到應該謹慎小心的拉開社交距離是每一個人身為這條船上一份子的公民責任。

身為一個擁有衛教師執照的公衛博士,
我真的對於那些把口罩當成平安符在戴然後跑出去玩覺得這樣就病毒不侵的臺灣人感到悲哀。
就像我在頻道裡面已經說過一百萬次的事情,
戴著口罩或許可以避免掉短距離的飛沫傳播、
但是無所不在的那些帶有病毒顆粒的物體表面所造成的接觸傳染往往才是壓死駱駝的最後一根稻草。
你出去玩不吃飯嗎?不說話嗎?不談笑嗎?
喝水的時候口罩不會拿下來嗎?
手真的不會碰到其他地方又不小心碰到眼鼻口嗎或是臉嗎?

這世界上已經有太多的國家證明給我們看群體活動導致接觸感染的威力了,
請不要跟我要參考資料。
在這個台灣還有病例們沒有辦法追溯到感染原的零星社區感染階段
(說白話一點就是病毒其實比你想像的離你身邊更近一點,歐對了,別忘了無症狀傳染者們也有可能在我們身邊),
這些想要放飛自我的人群在連假時候跑出去跟其他的人一同攪和順便增加接觸感染的機率
到底是在哈囉?
是想要快點加速臺灣進入大規模社區感染的階段是嗎?

既然那些苦口婆心的衛教資訊沒有啥用處,
那我們就來聊點恐怖的現實好了。
請容我最後說一次,
公共衛生是門建立在科學上的學問,
衛教的核心是教導人民有獨立思考並且消化衛教知識的能力。
Covid-19的傳播是「飛沫傳播」和「接觸傳播」,
你戴口罩”了不起只能”防飛沫不能防接觸傳染(當然,這裡是假設你口罩有戴好的情況)
(那些鼻孔露出來或是手會亂摸口罩的我們就祝福他們吧),

避免接觸感染最有效的方法就是減少接觸帶有高濃度病毒顆粒的表面的機會,
以及不要自己白目自己把碰過帶病毒物體表面的手送到自己的眼鼻口黏膜造成感染。
在現在台灣已經進入社區感染的階段
(是的,事實就是台灣已經有社區感染了,縱使你要說是零星社區感染也還是社區感染啊),
最好的自保方法就是和其他人拉開一個安全的物理性社交距離,
簡單說就是跟可能帶著病原趴趴走的其他人離的越遠你就會越安全。

什麼?
你問我除了避開人潮還要避開哪些人?
就是那些連假跑出去遊玩聚餐還上網打卡發文的人啊,
你都不知道是他們先靠近你還是他們身上的病毒先靠近你勒。

為守在前線的醫護人員打氣絕對有比換頭像以及在網路上說你們辛苦了更有效的方法。
好好待在家裡不去人多的地方跟病毒開趴,
以及維持和人們有效的安全距離
(室內1.5公尺室外1公尺),
正確洗手和在適當時機戴口罩,
才是真正有用腦袋在做的防疫措施。

光想到那些為我們負重前行人們所帶來的歲月靜好就這樣的被踐踏浪費就感到鼻酸。
還有那些犧牲自由在這段期間宅在家裡自主隔離(或是自願隔離)的同胞,
難道他們為了防疫的付出該被視作裡所當然?
面對疾病的威脅和國際孤立的處境,
臺灣真的沒有任何一點可以僥倖的本錢跟足夠容納所有人的醫療資源。

祝平安,
還有請幫我「瘋狂」轉發這篇文章給那些還沒被你unfriend在家待著乖乖守護家人健康的朋友(臉書或是家庭群組都好),
那些會造成防疫破口的友誼就斷捨離
從此保持真正的社交距離吧,
謝謝。
我以為係嗰個咩家姐點知原來係第二個人
家姐係澳門微辣 做咩事
都錯channel
佢應該係講緊Agnes
Barking dog家姐
一白遮三醜係真
原來係咁
咁都有啲似嘅
Btw 呢個世界好撚多家姐啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞