水晶撚入黎(9)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
好奇問下你點keep
好彩我香港account錢唔多了
買多次可以收工
反正下幾個月都home office
到左日日撚
真係精品既話其實都係6條,係入坑耐咗先開始追既高貨
以前新手買既貨都係普通,例如黑碧壐,海藍寶呢d
浪費既定義又人人唔同既,當然靚貨戴多d係好
但如果入坑之後會追高貨,平野唔再戴都浪費
例如超七咁,有人一開始買二三百蚊
到後來玩耐咗想買透d多礦d既質素,再買千幾蚊
之後又買條好top成幾千,然後之前既超七唔再戴
咁就一開始買條高質既會比較好,當然每個人追求既都唔一樣,都係按自己喜好財力最實際
唔係好明點keep係咩意思?
係咁多水晶點keep? 如果捨得可以買個大晶簇擺
我會分開兩個盒, 一個擺白晶碎比水晶淨化, 另一個係擺淨化完既水晶
定係講每個月買水晶習慣點keep?
其實一個月買一條對我黎講算忍手
成日都好多水晶想買, 但買之前睇睇荷包, 自然會忍手
唔好意思
講清楚啲先
如果有一部份最近唔戴
可以點樣收埋佢
因為有啲好似話太乾又唔得
之前玩其他野
試過有師兄包住收埋一邊
結果過咗一段時間自己裂開
有啲驚同樣會發生係水晶
或者其他身上
其實水晶保養唔難, 唔戴半年都唔會有咩問題
如果少戴就用絨袋入住, 避免撞花
唔好曬太陽, 普通擺室溫就可以
我本身大約半年都會燒鼠尾草淨化下, 然後沖礦泉水再用軟布抹乾
水晶唔係咁脆弱, 冇咁易裂開架
擔心既可以搽下BB油 (木質好似唔得), 但我都係中意自己盤到出油多d
如果多長期唔戴的話
唔係放晶柱/晶蔟/晶洞好d咩?
但係放出嚟好容易積塵
入盒應該會好啲
Thx絲打
今日車仔檔入手,彩虹摩根7.9mm,$170
同個妹一人一條,返屋企自己再排過啲色換透明線,好夢幻最緊要係我個妹都好鍾意
多冰裂,晶底都幾清

呢條大家覺得點
都有聽過晶友會放晶簇/晶洞啊,不過我自己冇買
可能覺得‘養’住會好d咁,但有d唔明唔戴點解仲消磁?
所以晶柱同晶碎我反而係放常戴既水晶
因為擺晶柱可以淨化,常戴既水晶通常吸多d負能量
如果d水晶少戴/長期唔戴,索性淨化完入袋感覺安全d唔怕撞花跌爛
排漸變好靚啊,仲有蜜桃色,性價比好高
覺得排色真係好治癒,重穿完成條小彩虹戴上手咁
想問下月亮石,我買嗰陣全條係藍光,但帶左幾個月發覺彩光變多左。有幾粒變左藍綠光,幾粒橙紅光漸變咁。到底月亮石係越藍越好?定越彩光越好?請指教
變左係正常 我自己覺得係你帶得好
多數能量高都會變彩光
原來係薩滿魔石
未見過有人會將佢打磨
多謝回覆
我都好鐘意呢條希望見到有功效

係咪哩間係黑店
定認錯另一間名石
如果有認錯講聲sorry
之前都係自己睇岩石知少少
有錯唔好咁大力屌

呢張係一張自己上網搜尋嘅圖
我講嘅Mochi stone (日文入面有講sedona)
中間係沙石
自己覺得應該唔好磨
就算包括同佢好似嘅Boji Stone
人地玩公母
紋理會唔同
磨左佢好似有啲怪
我google見Mochi marbles = shaman stones先咁講,岩石我都唔識

我有見過人賣,同你講既一樣,有分公母;亦都見過呢張圖,所以覺得應該唔會用黎磨成珠串手串,如果沙石要磨到圖咁滑應該要落好多膠水

結論 唔識
好彩師兄你識上黎問
名石事蹟詳見呢個post第一個貼文
見到原石係呢個樣之後,都覺得唔應該磨成珠
佢原生既樣好有個性好特別,磨咗冇哂d紋好可惜
Btw我見ig有影你買d水晶,希望你快d收到啦,原來一直誤會咗你係巴
絲打穿得好靚啊!
我覺得透明線好難穿,我要穿3次先無斷,但收唔埋個線頭
想請問下大家覺得用水晶做嘅飾物會唔會都有能量或者功效
戴咗個人都開心啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞