[另類] [滅共預言] 中共係咪爆左條龍脈10 之 小粉紅義和團向萬國宣戰

1001 回覆
42 Like 2 Dislike
又或者咁

中英數
通識 (可以用歷史、地理或經濟代替)
綜合科學 (係呀依家DSE有科叫綜合科學,不過極少人考 — 可以用其中一科理科/升格做一科兼加深內容嘅M1M2代替)

咁至少學生中英數之餘會讀多一科文一科理
(相應嚟講中英文個課程須要重整下減少個workload,唔係啲學生會overload)
高中嘅IS
大家會唔會ff得太遠
咁幾十年前嘅會考都有科叫General Science嘅
養唔養到㗎
越戰打咗14年都未打完,對美國黎講算輸
同埋香港作為國際城市語文科應該改革
考生要以下組合3選1
a) 中文及文學 (類似以前CE中文)+ 應用英文

b) 應用中文 + 英文及文學

c) 應用中文 + 應用英文 + 第三語言

華人考a)
少數族裔考b) or c)
大專教育精英+平民化
取消HD/asso

精英:
港中科 國際化精英研究型大學
理城浸嶺教 研究型大學
俾中學生DSE直升

平民普及:
其他大專院校合併重組做類似德國嘅“應用科技大學”
成人進修/distance learning/職業導向 degree+master
考唔到研究型大學既可以做幾年嘢再重返校園

未光復就FF得太多tim
你哋如果有人光復之後做政府高層, 可唔可以俾小弟做教育顧問
爆前準備都未做好
美軍兩次飛近香港
其實佢做咩得美國佬先知
民間估計 不外乎幾樣
支那又繞台飛
但聞到開戰味
我意思係傾光復之後點果啲會唔會ff得太遠
戰前準備我都嫌自己未搞掂
大家都係FF
反而我ff香港旗 一支屬於香港既旗
希望係以後既運動會 見到支香港旗上升同播願榮光
其實好奇佢地點電話溝通, 係咪有翻譯員同時係條線到翻譯?
9up 唔洗本
翻風落雨都吹到人為
小弟諗過類似嘅嘢
好似IB咁中英文分幾個syllabus
唔限combination,語文底好少少可以揀深啲嘅syllabus,無咁好嘅就揀淺啲嘅syllabus
中文:文學(最深)、話言文學(深少少)、語文(淺少少)、第二語言
英文:文學、語文
越戰其實係因為遊擊戰所以維持到咁耐,果時越共果班打極都有,得閒放下冷槍,放下炸彈就走人,匿係果D連名都無既山頭裡面…膠著左咁耐,老美反戰左膠抬頭就搞到變相輸左…

而師兄所講既其實係韓戰…果時中共援軍就係咁打,綜合各方數據死左70幾80萬,美軍聯軍就好似死左萬幾人,之後蘇聯開始主動插手先停戰…
韓戰老共查本唔夠打, 原本就黎滅南韓美軍一登陸即刻推翻上三八線
根本亂黎,果時大陸窮到仆街,國共內戰元氣大傷,連炮都唔夠,根本無法可能發動戰爭,果時好似十大元帥朱德都反對過…但有一說法係老毛想清除國軍降兵,同討好蘇聯先咁做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞