[另類] [滅共預言] 中共係咪爆左條龍脈10 之 小粉紅義和團向萬國宣戰

1001 回覆
42 Like 2 Dislike
唔……新加坡係馬六甲海峽既門口黎,而且有駐新加坡美軍,所以全部馬六甲海峽既國家唔敢搞新加坡,投鼠忌器,不戰而屈人之兵既戰略黎
歷史一定要做必修科,香港搞成咁就係因為個個唔讀歷史
再補充,咁香港以前有華人英軍,反而覺得問題不大,二來若果有美軍駐紮,例如比一部份基地比美軍其實好夠,香港人乜都唔多就係錢多(相對全世界黎講)…當請美軍做幫手咁就得,二來兵力貴精不貴多,你高人工,入職要求高,就可以將部隊高級化,美國就係咁
唔係募兵制,係你有工作証明就唔洗當兵,佢覺得教育程度越會逃避,所以先會得d馬拉人同印度人黎當兵
摺被軍啲軍營全部俾哂佢地算鳩數啦
中西史都要包哂喺入面
歷史初中必修已經足夠,香港係要加強公民教育

大陸仲有排爆
公民教育…可以用日台嚟借鏡嘅
其實根本冇停過,維尼死要面係都要夾硬復工,不過都好,嚟個二次大爆發十四億人一齊中招
係應該同芬蘭借鏡
香港史+世界史,中史直接拼入世史
其實會唔會用市政局體制,所有行政置於議會下受議會監督,日後兩權分立、立法+司法咁樣互相制約好
又唔駛既,部份較外圍既軍營可以比美軍駐守,而香港市區同既軍營就本地部隊,同埋要多訓練空軍,裝甲部隊同特種部隊,貴精不貴多
到時中史應該唔使個個朝代教,因為不外乎治亂興衰,而係 by 重要事件,或者跟 timeline 每個時期全世界發生緊咩事,個沿革、結果咁去教
全世界歷史一樣係治亂興衰,分番開比較好
其實世史一樣,只不過黑暗時代到文藝複興前既西方真係冇咩好講
其實係當真係光復又向獨立嘅方向前進嘅話,就應該唔會再設中史科
即係呢,獨立左嘅殖民地(以前屬另一國統治嘅地方)獨立成國之後都唔會話讀返以前個宗主國(以前個統治者)嘅歷史

一個地方嘅歷史教育,反映左個regime用咩角度睇自己,睇事情

小弟諗光復以後可能重整歷史科嘅架構,一科歷史科,可能好似瑞士咁,以世界史做脈絡,中間穿插香港喺唔同時代嘅經歷同發展
世史入面既港史剩係教鴉片戰爭,跟住就冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞